Připomeňte si seriál Hra o trůny

Připomeňte si seriál Hra o trůny

Tisk

Hra o truny-Mytologie 200V nakladatelství Jota vyšla kniha francouzského spisovatele Gwendala Fossoise s názvem Hra o trůny. Mytologie.

 

 

 

 

Kniha vychází z toho, že v seriálu Hra o trůny najdeme mnoho odkazů na nejrůznější legendy a mýty (řecké a římské, severské, anglosaské nebo artušovské) a prolínají se zde různá náboženství a lidové kulty.

Je rozdělena na čtyři velké kapitoly: O ohni a ledu/Dva původní živly, O ohni a zemi/ Známý svět s drakem i bez draka, O ohni a krvi/Postavy do poslední kapky a O ohni a boji/Hrdinské skutky. Tyto kapitoly se poté dále dělí podle jednotlivých prvků, který se autor chystá rozebírat. U té první se například jedná o zimu, zlovlky, draky nebo chodce.

„Procházky jsou tak zdravé! Tak tuhle by si před našimi přáteli z Noční hlídky nikdo jen tak pronést nedovolil, jinak by si koledoval o pořádnou nakládačku. Není se co divit; jejich práce nepatří zrovna mezi nejsnadnější. Jen si to shrňme: když se někdo stane Černým bratrem (Divocí jim říkají „vrány“), přísahá na svou čest a upisuje se na celý život. Opustit Noční hlídku, byť jen dočasně, nepřichází v úvahu.“ (str. 29)

Autor přišel se čtivou publikací, kterou podporoval moderními názvy kapitol („Catelyn: Šla jsem na svatbu a probudila se jako zombie: WTF“, nebo „Být bastardem je docela cool“) i takovým stylem. Kapitoly jsou krátké a mají jasně danou strukturu, kdy nejprve představí prvek ze Hry o trůny a pak rozebírá, co se k němu vztahuje a hledá podobnosti.

Na jednu stranu tak přináší zajímavé informace, na druhou však nejde příliš do hloubky a celá kniha je tak spíše stručným doplňkem k seriálu než opravdu populárně naučnou publikací. Gwendal Fossois jistě musel mít načteno a dalo mu to dost práce, ale něco mi na jeho díle chybělo. A navíc si myslím, že by mi víc přineslo přečtení knižních předloh George R. R. Martina, ale pobavila jsem se, a hlavně dostala chuť si tento seriál znovu pustit, protože zima se blíží!

Gwendal Fossois je novinář a autor. Je držitelem magisterského titulu z historie a z kulturních studií z pařížských univerzit. Od roku 2017 je vedoucím tiskových a webových publikací ve společnosti Issy Média.

Hra o truny-Mytologie

Hra o trůny. Mytologie
Autor: Gwendal Fossois
Překlad: Petr Christov
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2020
Počet stran: 183
Hodnocení: 75 %

https://www.jota.cz/hra-o-truny-mytologie


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tleskač: „My nejsme apriori veselá kapela.“

altSkupina pyšnící se podtitulem Pilsner Ska Orchestra Tleskač má před sebou festivalovou sezonu, novou vokalistku Karolínu Jägerovou a rok staré album Never die songs. Na různé názory jsme se zeptali kapelníka ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Mějte filmový trhák Bohemian Rhapsody i ve své knihovničce

Bohemian Rhapsody 200V nakladatelství Jota vyšla pár dní po vyhlášení Oscarů oficiální kniha k filmu Bohemian Rhapsody o skupině Queen od společnosti Twentieth Century Fox. Nahlédnete s ní do zákulisí a pokocháte se krásnými fotografiemi.

...

Literatura

Star Wars: Atlas bytostí a tvorů potěší každého geeka

star wars atlas bytosti a druhu 200V nakladatelství Egmont ve společnosti Albatros Media vyšla v říjnu kniha pro všechny milovníky Hvězdných válek s názvem Star Wars Atlas bytostí a tvorů. Pojďte do něj s námi nahlédnout.

Divadlo

Sněhurka a já: Pohádkový muzikál pro celou rodinu

Snehurka a ja 200Daisy je na prahu dospívání. Miluje pohádky, jejich srozumitelnost, daný řád, šťastné konce. Věří, že to podobně může fungovat i v opravdovém životě. Setkává se ale s nepochopením, znejistěním… Když se podívá do zrcadla, neví, koho v...

Film

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

Pirati film-plakat-origDlouho očekávaný poslední z vydaných dílů Pirátů z Karibiku se pro dvouletém prodlení a hackerském vydírání konečně dostal na světová i česká plátna. Neotřelý humor kapitána Jacka Sparrowa a jeho dobrodružství v duchu „víc...