Je libo českou fantasy pohádku?

Je libo českou fantasy pohádku?

Tisk

pekelny plast 200Pekelný plášť je literární debut mladé české spisovatelky Simony Machálkové. Titul láká na fantasy, pohádkové prvky i young adult nebo humor a rozhodně potěší malé i ty větší čtenáře.

 



Jak to bylo s vydáním?

S vydáním knihy to nebylo jednoduché, protože se původně měl objevit na pultech už mnohem dříve než na konci srpna. Její předprodej doprovázela jarní kampaň na HitHitu přímo od nakladatelství Bookmedia, která se nakonec ukázala jako neúspěšná. Ale v nakladatelství se do knihy zamilovali. „Když jsme úžasný příběh o neviditelném mladíkovi, uměle vytvořené dívce a kouzelném koni začali připravovat, netušili jsme ještě, jak zásadně se změní podmínky vydávání nové literatury. Protože si ale myslíme, že je kniha opravdu skvělá, rozhodli jsme se ji dát přednost před všemi ostatními, a i přes všechno se o její vydání pokusit. Pro všechny, kteří nikdy nevyrostli z pohádek,“ psali v kampani.

O čem to je?

Příběh opravdu dává dohromady zajímavou trojici. Jeden z nich princ Arim, který se po noci strávené v hospodě stane neviditelným a pomoci mu mohou jen v pekle. Ženským elementem je pak Aeronwen, dílo dvorního čaroděje. Je stvořena tak, aby byla dokonalou kopií zesnulé královny, jejímž údělem je stát po boku krále a plnit všechna jeho přání. To se jí však nelíbí, a proto uniká z království s mluvícím koněm Carminem s jedinečnými schopnostmi. Arim, Wen a Carmin se setkávají a od té doby táhnou za jeden provaz a čeká je nejedno dobrodružství včetně cesty do pekla.

Jak se kniha četla?

Na čtení Pekelného pláště jsem byla zvědavá vzhledem k věku autorky, ale také proto, že se jedná o české fantasy. Navíc jsem tento žánr dlouho nečetla a těšila jsem se na něj. Ve výsledku jsem vůbec nebyla zklamaná.

Pekelný plášť je více než fantasy taková pohádka plná postav s nadpřirozenými schopnostmi. Mezi nimi to příjemně jiskří a funguje a zajímavě vykresleno je i peklo a jeho obyvatelé. Jednotlivé kapitoly jsou poměrně krátké a text je plný přímé řeči, takže se čtenáři nemusí obávat dlouhých popisů nebo nudných pasáží. Děj se posouvá kupředu velmi svižně a nechybí v něm ani humor a napětí. Čtení zpestřují také názorné a velmi povedené ilustrace Ondřeje Hrdiny, který stojí také za krásnou obálkou.

O autorce

Simona Michálková je spisovatelka, recenzentka knih, redaktorka webu KlubKnihomolů.cz a blogerka cestovní agentury Invia.cz. Od čtyř let žije ve Slavkově u Brna. Po absolvování Obchodní akademie v Bučovicích vystudovala obor Český jazyk a literatura na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Ve volném čase ráda cestuje, chodí do kina a do divadla nebo s rodinou navštěvuje hrady, zámky a muzea. Je rovněž velkou milovnicí knih. V oblibě má světovou i českou klasiku, YA fantasy, mysteriózní a dobrodružné příběhy plné kouzel. Ve vlastní literární tvorbě pro mládež se inspiruje pohádkami a slovanskou mytologií. Své příběhy, v nichž obvykle vystupují nadpřirozené bytosti, se snaží ozvláštnit neotřelými motivy, humorem i jemnou romantikou.

pekelny plast

Pekelný plášť
Autor: Simona Michálková
Žánr: fantasy
Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2020
Počet stran: 336
Hodnocení: 82 %

http://www.bookmedia.cz/products/pekelny-plast/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Alžběta Bublanová: „Hodně vnímám pocity, ať už ty své, tak i ty cizí.“

alzbeta bublanova 200Alžběta Bublanová se narodila 8. dubna 1984 v Brně, vystudovala gymnázium v Tišnově a poté odešla do Prahy, kde úspěšně absolvovala magisterské studium na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Za svou prvotinu, povídkovou sbírku...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Smršť: thriller, který graduje jako sněhová bouře

altMůže dům postavený z kamenů, které byly kdysi dávno součástí kaple, a z trámů, po nichž se zoufale natahovali umírající námořníci, než se nad nimi zavřelo moře, přinést někomu štěstí? Brněnské nakladatelství MOBA přišlo na trh s novým románem z pera mistra seversk...


Literatura

Střepy života - překonání kruté minulosti lidskostí a laskavostí

strepy zivota perexSzmulek Rozental se narodil v Polsku. V roce 1949 přijel do Bostonu jako malý chlapec, sirotek a uprchlík. Trpěl tehdy tuberkulózou – a to byla ta nejmírnější z ran, které utrpěl během svého pobytu v nacistických táborech smrti....

Divadlo

Hezky německy?

200divPřed několika dny skončil 18. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Je tedy čas probrat se dojmy a pokusit se o shrnutí. Můj nejsilnější pocit je podobný hořké pachuti na jazyku – nějak mi to prostě nesedlo. Jsou takové divadelní festiva...

Film

Mumie omotaná temnými silami

Mumie perexKdyž dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis) objeví sarkofág egyptské princezny Ahmanet (Sofia Boutella), netuší, co bude následovat. Ahmanet totiž před dvěma tisíci lety chtěla převzít vládu v Egyptu po sv...