Zjistěte, kdo k vám chodí do krmítka

Zjistěte, kdo k vám chodí do krmítka

Tisk

poznate ptaky 200Příhodně před zimou vyšla v nakladatelství Kazda kniha Poznáte ptáky našich zahrad? od biologa Ulricha Schmida.

 

 

 

Tato knížka má dvě části – první je spíše teoretická a druhá nazvaná Ptáci v zahradě je jakýmsi atlasem ptáků a jedna je lepší než druhá. Úvod se zabývá ptáky v zahradě, zmiňuje také projekt „Hodinka pro ptáky našich zahrad“, věnuje se lučními rostlinami i stromům na zahradě, možnostem hnízdění, krmením ptáků nebo jejich pozorováním.

Atlas je rozdělen na tyto části: Pěvci, Šplhavci, rorýsi, sovy a kukačky, Holubi, bahňáci, racci a chřástalovití, Dravci, Kormoráni, brodiví, volavky, potápky, hrabaví a kachnovití. Celkem se jedná o 100 druhů opeřenců, kdy u každého z nich je minimálně jedna fotografie, popis jeho znaků, výskytu a zajímavostí. U některých druhů se nachází také zvýrazněný Tip pro vaši zahradu.

Čtení mě moc bavilo, líbily se mi fotografie daných ptáků a zaujaly a často také rozesmály mě především fonetické přepisy jejich zvuků. Zde je popis u všem známého Kosa černého: „Hlasový projev je rozmanitý, vedle hlasitého „tyx-tyx-tyx…“, které někdy opakuje tak vytrvale, až to člověka začne rozčilovat, je zejména nápadné varovné, potlačované „djúck“, spatří-li nějaké vetřelce na zemi, například kočku, a vysoké ostré protáhlé „sííí“, kterým zase upozorňuje na nebezpečí ze vzduchu (dravce). (str. 86)

Kromě toho, že se člověk může na knihu obrátit ve chvíli, kdy potřebuje identifikovat nějakého pro něj neznámého opeřence, se také může dozvědět spoustu nových informací. Mně například překvapilo, že byl brkoslav vnímán předky jako předzvěst něčeho zlého a vžilo se pro něj označení „morový pták“ a zaujal mě krutihlav svým maskováním, chtěla bych někde vidět malého půvabného Mlynaříka dlouhoocasého nebo králíčka.

Poznáte ptáky našich zahrad? je podle mě přesně ta kniha, kterou by každý měl mít v knihovně. Jedinou její nevýhodou může být menší velikost písma, ale ta je kompenzována velkým množstvím informací a opravdu názornými fotografiemi.

Ulrich Schmid (*1957) je biolog a autor vědeckých publikací. Od nejútlejšího mládí se pohyboval v přírodě s dalekohledem a lupou a později se z této vášně pro něj stalo téměř povolání. Několik let strávil na ptačích ostrovech na pobřeží Severního moře pozorováním táhnoucích ptáků. V současnosti vede oddělení komunikace ve Státním přírodovědeckém muzeu ve Stuttgartu, zaměřené na vzdělávání a práci s veřejností.

poznate ptaky

Poznáte ptáky našich zahrad?
Autor: Ulrike Schmid
Překlad: Lenka Pučalíková
Žánr: populárně naučná, zvířata
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 192
Hodnocení: 92 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Poznejte ptáky našich zahrad

https://www.knihykazda.cz/poznate-ptaky-nasich-zahrad/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Benjamínek zlínského divadla Tomáš Červinek: „Přijít do nového kolektivu není nikdy jednoduché“

200rozJak jsme již psali, soubor Městského divadla Zlín v 68. sezóně oživili dva Tomášové – Tomáš David a Tomáš Červinek. S druhým jmenovaným, který je nyní nejmladším hercem divadla, vám nyní přinášíme rozhovor. Popsal nám, jak probíhala jeho studia a předev...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Šumná architektura knižně

archit200Nakladatelství Grada přichystalo pro milovníky šumných cyklů Davida Vávry a Radovana Lipuse opravdovou lahůdku. Jakýsi cestovní deník průvodce oblíbeným pořadem. A jak je u Davida Vávry zvykem, je výsledný tvar domyšlen vždy do detailů. A to doslova. ...


Literatura

Jane Goodallová je skvělou vypravěčkou

duvod k nadeji 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Důvod k naději s podtitulem Moje cesta životem od Jane Goodallové a Phillipa Bermana.

 

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Cudnost ledovců

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Přijměte pozvání na jedinečný projekt Cudnost ledovců do Divadla Archa.

...

Film

Spletenec vztahů v Batalionu
ImageNejedná se o slavný němý film z roku 1927 režiséra Přemysla Pražského, ale jeho zvukovou “předělávku”. Ovšem o kvalitách tohoto o 10 let staršího díla nemůže být pochyb. Inspirace německým kammerspielem už tady není t...