Zjistěte, co mají společného pouště a Coca Cola

Zjistěte, co mají společného pouště a Coca Cola

Tisk

podstata-pouste 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Podstata pouště s podtitulem Kde se v poušti bere písek a proč duny zpívají – objevování fascinujícího světa.

 

 

 

Tato kniha mě nalákala proto, že jsem si říkala, co může být na pouštích zajímavého a jaká že je ta jejich podstata. Na jednu stranu jsou fascinující, ale na druhou je mnoho lidí nenavštívilo anebo o nich neví nějaké podrobnosti.

Michael Martin je opravdu zasvěceným průvodcem: už několik desetiletí cestuje suchými pouštěmi jako Sahara, Gobi, Namib a Atacama i mrazivými pouštěmi Grónska či Antarktidy a zná tak toto prostředí jako nikdo jiný. A jeho vášeň a fascinace je pak jasná hned z úvodních kapitol.

Kapitoly knihy jsou krátké, každá má do deseti stran. Věnují se nejrůznějším tématům – od faktů a popisů daných míst, přes popis rostlin a zvířat až po zážitky spojené s místními lidmi nebo nejrůznější rady. Zážitků by podle mě v knize mohlo být více, ale chápu, že o ně autorovi zas tak moc nešlo.

Při čtení jsem narazila na spoustu pro mě nových informací, a to nejen o akácii senegalské, arabské gumě nacházející se právě v Coca Cole nebo gumových medvídcích, ale také o různých pouštních zvířatech a místech. Překvapily mě například informace o velbloudech. Nevěděla jsem, že jsou to mrzutá a vzpurná zvířata, ale unikátní je hlavně jejich tělo. Během patnácti minut jsou schopni vypít 200 litrů tekutin, jejich červené krvinky se mohou až dvěstěkrát zvětšit nebo dokážou snížit svou teplotu na 34 stupňů.

Je skvělé, že se v takové knize nachází barevná příloha s fotkami z pouště. Osobně jsem se u nich na chvíli zasekla a s velkým zájmem si je prohlížela. Zaujaly mě jak duny nebo rozlehlé pouštní krajiny, tak lidé. Takových fotografií bych si uměla představit i mnohem více nebo ve větším formátu.

Podstata pouště je další skvělou knihou o přírodě od nakladatelství Kazda. Jak je zvykem, titul stojí za to a čtenář se díky němu dozví spoustu zajímavostí.

Michael Martin – fotograf, dobrodruh a vystudovaný geograf, věnuje se také přednášení. Už přes 35 let podává svědectví o svých výpravách do pouští celého světa a postupně se stal celosvětově nejuznávanějším fotografem pouští. Uveřejnil na 30 obrazových publikací a knih, které byly přeloženy do mnoha jazyků. Uspořádal přes 2 000 přednášek a produkoval několik televizních filmů. Kromě rozpálených pouští se zabývá i chladnými a ledovými pouštěmi Arktidy i Antarktidy. Za svou tvorbu získal řadu ocenění, mimo jiné čestnou medaili Královské geografické společnosti. V poslední době k nim přibyla cena Gregor International Calendar Award a cena ITB Book Award za celo¬životní dílo. Časopis GEO věnoval Michaelu Martinovi v listopadu 2016 celé zvláštní vydání Geo extra.

podstata-pouste

Podstata pouště
podtitul: Kde se v poušti bere písek a proč duny zpívají – objevování fascinujícího světa
Autor: Michael Martin
Překlad: Marie Voslářová
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 272 + 48 barevné přílohy
Hodnocení: 80 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Odhalte Podstatu pouště

https://www.knihykazda.cz/podstata-pouste/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

"Jsem klasický scenárista," říká o sobě Václav Šorel

vaclav sorelV loňském roce vyšlo kompletní vydání komiksů, na kterých se jako scenárista podílel pan Václav Šorel – Zlatá kniha komiksů. My, dnes věkem zralí, nad stránkami vzpomínáme, jak jsme netrpělivě čekali na nová a nová čísla čas...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bang! Bang! Motherfucker!

100 naboju 200100 nábojů: Posmrtné blues je dalším zářezem na pažbě Briana Azzarella, který se v mých očích v posledních měsících dostává blíž a blíž k výšinám komiksových tvůrců. Brian napsal další skvělý scénář o osude...


Literatura

Život by mohl být tak krásný!

Denik Ruth Maierove perexRuth Maierová se narodila v roce 1920 ve Vídni. Když jí bylo dvanáct let, začala si psát deník, v němž zachycovala své zážitky, pocity a myšlenky. V předvečer jejích osmnáctých narozenin se odehrálo několik strašl...

Divadlo

Kočár plný neřesti i ctnosti

valmont 200Láska k jedné osobě na celý život a věrnost k tomu? Pro vyznavače volnomyšlenkářství je tato životní filozofie naprosto nepřípustná. Libertinové se právě naopak velmi rádi pouští nejen do neřízených sexuálních dobrodružstvích, ale také do milostný...

Film

JAK FUNGOVALA TOVÁRNA BARRANDOV

Tovarna Barrandov perexZáhy po nastolení komunistického režimu se vynořily představy, že ani filmové studio Barrandov se nijak neodlišuje od běžných továren, vždyť i v něm se přece vyrábí zboží. Vzápětí převážila víra, že je zbytečné natáčet...