Svět je plný festivalů, slavte je s dětmi také

Svět je plný festivalů, slavte je s dětmi také

Tisk

svet plny svatku 200V nakladatelství Portál vyšla krásná encyklopedie o různých svátcích, festivalech a oslavách nazvaná Svět plný svátků.

 

 

 

Průvodcem knihy je Tomáš Svátek, kreslíř a cestovatel, který si vede deník o nejrůznějších svátcích a festivalech. Do něj sepisuje své zážitky a kreslí ilustrace, a především se snaží zjistit, proč se dané svátky slaví. Díky této postavě je styl psaní mnohem osobnější a také čtivější a nejedná se tím pádem o nějakou nezáživnou suchou teorii. Té se čtenáři dočkají na samotném začátku, kdy autorka prostřednictvím Tomáše vysvětluje rozdíl mezi svátkem nebo festivalem, věnuje se času konání oslav a popisuje také základní náboženství: křesťanství, islám, judaismus, hinduismus, buddhismus a šintoismus. Vzhledem k obsahu knihy tento úvod dává smysl.

V knize se podle kapitol nachází celkem 65 svátků z nejrůznějších koutů světa. Na samotných stránkách jich pak můžete najít ještě více, protože spolu mnohdy souvisejí. Některé jsou známé, jiné u nás méně, takže se při čtení přiučí malí i velcí.

Mě zaujal například festival Hořící muž (Burning man) v nevadské poušti, kde návštěvníci staví sochy, pořádají představení, vaří pro ostatní a ve finále vše slavnostně zapálí jako symbol nového začátku nebo Soutěž v nošení manželek populární ve Finsku. Pobavila mě oficiální pravidla i nejčastější způsoby nošení manželek. S velkým zájmem jsem si přečetla o populární anglické akci v podobě závodů v kutálení sýra (Brockworth Cheesse Rolling), kde rychlost sýra je až 110 km/h a rychlost účastníků až 50 km/h, což je více než dosáhl rekordman Usain Bolt. Takových zajímavostí je v knize opravdu celá řáda!

U každého svátku se dozvíte, kde se koná, jak probíhá, jaké jsou na něm přípravy a podobně. Nechybí ani doplňující obrázky, které jsou mnohdy opravdu názorné. Rodiče určitě ocení zápisek nazvaný Jak na to doma?, kde jsou rady na různé aktivity související s daným svátkem. Nemusíte se bát, že bude vaše ratolest vbíhat za býky do ohrady, vše je zde napsáno s rozumem i určitým poučením. Například u svátků spojených s barvami v Indii je toto: „Zkusíme různé způsoby akční malby. Můžeme použít prstové barvy. Pomalovat si obličej a ruce, stříkat barvu pomocí velkých štětců a proděravělých pytlíků. Možností je spousta“ (str. 29). V Itálii se zase koná pomerančová bitva, tu si doma můžete připomenout takto: „U nás se jídlem opravdu nehází, ale můžeme uspořádat soutěž v házení papírovými koulemi vyrobenými z oranžového papíru.“ (str. 23)

Svět plný svátků je moc pěkná kniha a autorku jistě stála spoustu bádání. Je totiž jak autorkou, tak ilustrátorkou, ale díky tomu je obsah konzistentní. Stránky jsou plné barev a popisy jsou čtivé, což dává dohromady skvělou kombinaci, kterou mi nezbývá než doporučit.

Jitka Římánková je grafička, ilustrátorka a animátorka, proto knihu o Tomáši Svátkovi nejen píše, ale i maluje. Její oblíbenou výtvarnou technikou je kresba pastelkou a velkým osobním zájmem je cestování.

svet plny svatku

Svět plný svátků
Autor: Jitka Římánková
Žánr: pro děti
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2020
Počet stran: 80
Hodnocení: 90 %

https://obchod.portal.cz/detska-literatura/svet-plny-svatku/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bylo mi třináct, když mě Helena Vondráčková okouzlila Miláčkem, vzpomíná Robert Rohál

robert perexZatímco před dvěma lety mu vyšly tři knihy Legendy česko-slovenské populární hudby, Hvězdy odvedle a Životní příběh Ivety Bartošové, pro letošek Robert Rohál připravil faktografickou knihu o Heleně Vondráčkové. Výpravnou publikaci, která vych...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha pro duši = Štěstí voní jako chleba

stesti voni jako chleba200Začátek roku nám díky nakladatelství Cosmopolis přinesl další feel good knihu německé autorky Pauline Maiové – Štěstí voní jako chleba. Pokud prahnete po odpočinkové knize, která vás uklidní, přenese do krásného Sko...


Literatura

Hakan Nesser: Dívka, která nikomu nechyběla

divka200Líbivá anotace a líbivé téma. Atraktivní. Přesto jsem si na „konec nudy“ a pořádné rozjetí příběhu musela téměř sto stran počkat. Potom, jako když autor nasadí druhou, třetí a čtvrtou rychlost a rozjel příběh, kterému nelze nic vytknout. Snad jen občas, ...

Divadlo

Tři mušketýři ve Zlíně: klasika v komediálním hávu

MDZ Tri-musketyri200Poslední premiérou v rámci sezóny 2023/2024 Městského divadla Zlín bude světová klasika z pera Alexandera Dumase Tři mušketýři v nové komediální adaptaci současného amerického dramatika Kena Ludwiga, jehož titul Baskerville: Záhada...

Film

Francis Veber vzpomíná na slavnou éru francouzské kinematografie

altJak probíhalo natáčení dnes již kultovních francouzských komedií Uprchlíci, Otec a otec či Blbec k večeři? Jaký je ve skutečnosti Pierre Richard, Gérard Depardieu nebo již zesnulý Lino Ven...