Časopedie potěší nejen milovníky časových os

Časopedie potěší nejen milovníky časových os

Tisk

casopedie 200V nakladatelství Slovart vyšla v loni skvělá encyklopedie pro mladší i starší čtenáře nazvaná Časopedie. Pojďte do ní nahlédnout!



Časové osy na stovky způsobů

Jak název napovídá, tak Časopedie je zaměřena na časové osy. Ty se netýkají jen významných událostí z dějin, jak by se nabízelo, ale také nejrůznějších objevů, náboženství, hnutí a mnoho dalšího. Osy se vždy „táhnou“ na dané dvojstraně a jsou doplněny krátkými popisy. Moc se mi líbí jejich kreativní ztvárnění – žádná osa není stejná a často je navíc tematická – je v podobě dominových kostek, kola nebo nějakého sloupu.

Popisy obsahují jen pár vět, ale díky tomu je jich na stránkách hodně a čtenář navíc nemá potřebu je přeskakovat a naopak si je všechny přečte. Krátkou délkou navíc vůbec netrpí – obsahují přesně tolik, aby popsali danou událost nebo věc.

casopedie 1

 Co v knize najdete?

Kniha je rozdělena na prehistorii, starověký svět, středověký svět, věk zámořských objevů, věk revolucí a moderní svět. Prehistorie sahá do roku 3000 př. n. l. a seznamuje čtenáře například se vznikem vesmíru, životem na Zemi nebo s předky člověka. Starověký svět je pak přenese do Mezopotámie, Starověkého Řecka nebo Egypta a zabývá se vývojem zábavy a her nebo měření času.

V kapitole o středověku se dočtete o vikinzích, samurajích, ale také o morových ránách a epidemiích. Ve věku zámořských objevů mapující roky 1450 až 1750 se píše o lodích, renesanci, astronomii, otroctví v USA nebo velkých bitvách. Věk revolucí nabídne například téma automobily, biologie, britské impérium, příběh hudby a mnoho dalšího. Moderní svět po roce 1914 připomene nedávné války, ale také shrne šedesátá léta a popíše vznik internetu nebo robotiky.

Plno informací pro malé i velké

Časopedie přináší velkou spoustu zajímavých informací. Některé má člověk v povědomí, tak si je díky ní oživí, jiné pro něj mohou být naprosto nové. Mně například zaujaly dějiny špionáže nebo vznik přístrojů do domácnosti. Vůbec jsem třeba netušila o zařízení Teasmade kombinující konvici na čaj s budíkem ze 70. let.

Pro děti se mi kniha zdá skvělá k dělání referátů nebo zkrátka k doplnění učiva probíraného ve škole. Nachází se zde totiž tolik témat, že se zaručeně musí potkat, a to jak na základní, tak střední škole. Nebo může jít o skvělý odrazový můstek k dalšímu bádání o nějakém tématu.

Více takových knih

Časopedii hodnotím opravdu pozitivně, přečetla jsem ji s velkým zájmem a přála bych si, aby existovalo více takových encyklopedií. V dnešní internetové době to s nimi možná není jednoduché, ale takové ucelené časové osy se hledají špatně a tady jsou na jednom místě.

casopedie

Časopedie
Od dinosaurů po umělou inteligenci
Autor: kolektiv
Překlad: Petr Somogyi
Žánr: naučná pro děti
Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2019
Počet stran: 320
Hodnocení: 93 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/casopedie


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Baňková: Do fiktivních světů se ponořuji na dlouho – od začátku do konce!

malickost200Těšila jsem se na rozhovor s touto českou autorkou, především s otázkou, do jakéhože stavu vědomí se dostává při svém psaní. Protože tohle je opravdu talent, ať si o Maličkosti myslíte, co chcete. Má talent se dostat do čiré fantazie, vést př...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Poslední útěk Adama Drechslera

Poslední útěk Adama Drechslera

Veřejně známý intelektuál a spisovatel Adam Drechsler tuší, že brzy podlehne vážné nemoci, a vypraví se na svou posled...


Literatura

Ztracený končí na hřbitově

ztraceny perex
Příznivci spisovatele Tima Weaveriho se i v dalším, již sedmém románu, setkají s Davidem Rakerem, soukromým vyšetřovatelem zaměřeným na pohřešované lidi, a s Colem Healym, suspendovaným policistou. Čtenář už ví, co ho čeká, napínav...

Divadlo

Městské divadlo v Mladé Boleslavi uvádí legendární hru bratří Mrštíků Rok na vsi

rok na vsi200V režii Zdeňka Bartoše a v dramatizaci Miroslava Krobota uvádí už od letošního prosince Městské divadlo v Mladé Boleslavi hru bratří Mrštíků Rok na vsi. V inscenační úpravě režiséra a Kristýny Čepkové se představení prakticky celý soubor. Kr...

Film

V zajetí tradic a pravidel

norsko 200Na devátém ročníku festivalu Severský filmový podzim nabídnou v sedmnácti českých městech to nejlepší ze severské a pobaltské filmografie. Letošní ročník je plný snímků se sportovní tématikou. My se ale dnes podíváme na film norské autorky Iram ...