Zahrádku můžete mít i na malém prostoru

Zahrádku můžete mít i na malém prostoru

Tisk

vertikalni zeleninove zahradky 200Nakladatelství Grada vydalo knihu pro ty, kdo by chtěli mít zahrádku, ale bojují s prostorem. Má název Vertikální zeleninové zahrádky a najdete v ní spoustu rad a tipů.

 

 

Vertikální zeleninové zahrádky mají na starosti manželé Sibylle a Michael Maag, kteří si založili kreativní areál Rajská zahrada Maag a jsou autory různých designových a praktických vynálezů nejen do zahrady. Ruku k dílu v případě knihy přiložila i jejich dcera, Rebeka Maag, která napsala úvod a má na svědomí fotografie.

Kniha je rozdělená na čtyři části: Základní informace, Návody na projekty, Zelenina pro vertikální zahrádky a Doplňující informace. První kapitola radí čtenářům o materiálech, substrátech, hnojení nebo zavlažování. Také se zabývá výrobou žížalí farmy nebo domovem pro užitečná zvířátka.

Stěžejní jsou pak právě návody, kdy některé jsou zajímavé a originální, jiné trochu připomínají styl Ládi Hrušky a podobných „kutilů“. Na truhlíky můžete využít všelijakých bedýnek a košíků, ale také látkových nebo háčkovaných kapes nebo poklice na kola. Milovníci upcyclingu by jistě zaplesali, mně něco připadá kýčovité, ale to je věc názoru.
Poslední kapitola je krátká a stručně se věnuje zelenině, která se dá vertikálně pěstovat. Popisuje odrůdy, výsadbu, stanoviště, péči i sklizeň plodové, listové i kořenové zeleniny nebo luštěnin. Další druhy jsou zobrazeny v přehledné tabulce.

Osobně jsem z knihy měla trochu dojem, že se snaží předat spousty informací na malém prostoru. Má necelých sto stran a navíc malý formát s brožovanou vazbou. Ta je obzvlášť nepraktická, když chcete podle návodů něco tvořit a ona se vám stále zavírá. Některé postupy jsou rozepsány krok za krokem a doplněné názornými fotografiemi, jiné jsou spíše textové a místy narazíte na stránku, kde je půlka bílá, tedy nevyužitá.

Od knihy Vertikální zeleninové zahrádky jsem očekávala více, ale jistě se najdou jedinci, kterým se strefí přímo do noty a budou mít radost jak z ní, tak následně z plodů jejich práce.

Sibylle Maag je designérka a podnikatelka, která v roce 2004 založila kreativní areál Rajská zahrada Maag (Paradiesgarten Maag).

Michael Maag je designér a inženýr. V Rajské zahradě vede semináře a přednáší o ekologické tematice.

Rebeka Maag je mladá spisovatelka a umělkyně.

vertikalni zeleninove zahradky

Vertikální zeleninové zahrádky
Autor: Sibylle, Rebekka a Michael Maag
Překlad: Magdaléna Pomikálková
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2019
Počet stran: 96
Hodnocení: 65 %

https://www.grada.cz/vertikalni-zeleninove-zahradky-10415/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Urban: „Humor je vždycky dobrý společník a odbourá mantinely“

petr urban 200Přečtěte si rozhovor s Petrem Urbanem, otcem legendárního Čecha Rudy Pivrnce. Řeč bude nejen o této značce, produktech a úskalích, ale i o jeho dětech nebo výtvarné výchově.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Krvavý květ – jak odlišit skutečnost od představ?

Krvavy kvetSara bere přestěhování do Stockholmu jako nový start do života. Chce udělat za minulostí tlustou čáru, zpátky do normální života, začít s čistým štítem. Ze začátku to vypadá, že se jí to podařilo, ovšem minulost nedá na sebe jen tak zapomenout.

...

Literatura

Jsou zde další inspirativní příběhy – tentokrát o sportovcích

pribehy-sampionu-pro-budouci-sportovni-hvezdy 200V nakladatelství Presco Group vydali další knihu o významných lidech – tentokrát zaměřenou na sportovce. Kniha má název PŘÍBĚHY ŠAMPIONŮ – Pro budoucí sportovní hvězdy...

Divadlo

Nadčasový příběh o velké lásce a velké nenávisti

Devet krizu200Muzikál Devět křížů napsaný speciálně pro brněnské divadlo vypráví starou moravskou legendu o ukrutném činu, který se podle kronik odehrál kolem roku 1540 v malé vísce nedaleko Velké Bíteše. Statkář z Hlubokého při své cestě z Bíteše z trhu dom...

Film

Myslet filmem je těžké – zvláště když se něco takového úplně vytratilo

Myslet filmem perexPo téměř čtyři měsíce se v Domě U Kamenného zvonu na pražském Staroměstském náměstí konala výstava MYSLET FILMEM. Navštívil jsem ji nedlouho před uzavřením (tento okamžik nastal 18.2.2023) a nestačil se divit.