Horáčkův Český kalendář nejen na rok

Horáčkův Český kalendář nejen na rok

Tisk

CeskyKalendar perexNa tři tradice navázal Michal Horáček ve své knize Český kalendář, která je zároveň jeho první básnickou sbírkou. Útlá knížečka obsahuje villonské balady rozdělené do cyklů inspirovaných ročním koloběhem a celek tvoří jakousi kalendářní knihu.

 

 

Čtyři roční doby poskytly záchytný tématický bod pro umístění básní do čtyř celků. To, co je takřka nepočitatelné, je množství poetických výrazů, spojení a jejich významů. Horáček si hraje, hledá, splétá slova do veršů a zasazuje do nich drobná poselství. Nechybí humor, trocha smutku, sarkasmus, laskavost. Při čtení řádků se příjemně rozjímá a žasne.

Texty doprovázejí fotografie Jindřicha Štreita, graficky ji upravil Vladimír Vimr.

Knihu skvěle doplňuje výklad bohemistky Daniely Iwashity, která z mnoha textů Michala Horáčka balady pro vydání knihy Český kalendář vybrala a připravila. Přibližuje v něm systém tvorby villonských balad, osvětluje tradice lidových kalendářů a seznamuje čtenáře i s osobou a pohnutkami Michala Horáčka, básníka s habitem hazardního hráče.

Cesky kalendar

V průběhu let se Český kalendář rozrostl v komplexní projekt (básně, písně, divadelní představení), který spojuje jeden motiv: villonské balady. Michal Horáček se totiž nespokojil jen s básnickou sbírkou. Už roku 2009 vyzval prostřednictvím internetu “všechny, které moje balady inspirují” k tomu, aby je zhudebňovali. Nakonec učinil výběr od autorů proslulých (Petr Hapka) přes aktéry klubové scény (Zuzana Homolová, Katarína Koščová, Petr Linhart) až po ty dosud zcela neznámé (například Hynek Koloničný - pracuje jako montér v Českém Těšíně) a za účasti mnoha předních českých instrumentalistů ve studiích natočil 34 žánrově velmi pestrých kompozic. Nazpívali je například Vojtěch Dyk, Zdeněk Svěrák, Bára Basiková, Lucia Šoralová, Lenka Nová, František Segrado, Petr Spálený, Jarda Traband Svoboda, Ondřej Ruml, Szidi Tobias, James Harris a mnozí další.

Více najdete ZDE: www.ceskykalendar.cz/o-ceskem-kalendari.php

Je fajn, že existují díla, díky nimž si člověk může během roku připomenout, co je pro něj podstatné, a uvědomit si, že „žijeme v nádherné době“.

Český kalendář
Autor: Michal Horáček
Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Ilustrace: černobílé fotografie: Jindřich Šreit, grafika: Vladimír Vimr
Doslov Ohlas balad villonských: Daniela Iwashita
Formát: 170x170
Datum vydání: 18. dubna 2012
Nakladatelství: Lidové noviny
Hodnocení: 100 %

www.nln.cz/knihy/cesky-kalendar/

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turisas: „Když jsme začínali, tak jsme kupovali zmrazenou krev“

turisas 200Festivalová sezóna se pomalu blíží, a proto vám přinášíme rozhovor s Turisas – jednou z hvězd festivalu Made of Metal. Ten se koná 14. až 16. srpna u Hodonína a kromě Turisas se na něm představí například Epica, Amorphis, Gloryhammer nebo Týr. Na...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Šest krát dva obětí šíleného psychopata

šestkrátdvaPoslední dobou si potrpím na severské krimi. Tentokrát se mi do rukou dostala kniha švédského autora Arneho Dahla Šest krát dva. Nejsem sice v tomto směru žádný odborník, ale i tak si troufám tvrdit, že mezi ohromným množstvím knih stejného žánru...


Literatura

I za socialismu existovala v Československu reklama

reklama perexI když by se zdálo, že v éře plánovaného hospodářství, kdy zisk nebyl rozhodujícím kritériem, byla úloha reklamy potlačena, pravdou je pravý opak. Spotřebitelé měli být totiž vedeni k získávání patřičných návyků, takže vedle osvětové funkce  se...

Divadlo

Mnoho nápadů láme Pitínskému dudákovi vaz

dudak perexNic nesluší historické budově Národního divadla tolik, jako inscenování českých klasických dramat a oper. Z tohoto důvodu připravila činohra Národního divadla ve své 131. divadelní sezoně pro svou první scénu návrat Tylova Strakonického dudáka a ...

Film

Festival ANIFILM zveřejnil výběr soutěžních snímků a představuje svůj letošní vizuál

anifilm 2022 perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne letos v Liberci od 10. do 15. května. Představí se to nejlepší i nejnovější z animované tvorby, přijede řada tvůrců i fanoušků animace. Nyní skončila práce výběrové komise a ...