Steampunk tarot

Steampunk tarot

Tisk

steampunk perexJestli má nějaký tarot ambice stát se naprosto průlomovým, pak je to překvapivě i zcela logicky tento. Překvapivě proto, že o stylu zvaném „steampunk“ jsem do loňského roku naprosto nic netušila, o to více mě začal fascinovat. Opravdu to není můj styl, ale autorka této knihy a tarotové sady, Barbara Moore, mě strhujícím způsobem vtáhla do příběhu steampunku a tarotu zároveň tak, že než jsem si stačila cokoliv uvědomit, byla jsem na konci knihy.  

 

 

A zůstal nádherný, hřejivý a nesmírně vzrušující pocit! A touha to všechno číst znovu a znovu a poznávat a dělat právě to, o čem steampunk je. Jakoby steampunk byl opravdu pro tarot stvořen.

„Fantastické vynálezy a precizně sestavené stroje jsou něčím, co ve světě steampunku rozhodně nelze přehlédnout. Steampunkové přístroje jsou nejen krásné napohled, ale jedná se i o skutečné technologické skvosty sloužící nějakému užitečnému účelu. Jsou tudíž praktické. K podobně zázračným výtvorům patří i tarot, velmi pečlivě propracovaná pomůcka, která navíc lahodí oku…“  

Každá tato karta je branou k nekonečné moudrosti a víc než kde jinde tady autorka poukazuje na to, že hlavním úkolem čtenáře, prohlížeče, tím více i vykladače karet je: dívat se na obrázky a hledat skrytý svět steampunku sám. Drobné detaily, pocity… to vše pak tvoří celkový obraz.  

Pracovní kniha je strhujícím příběhem i exkurzí do světa páry  

Kdyby jen páry. Jak nám Barbara Moore radí hned v začátku knihy, ze všeho nejdřív si zapněte počítač, najeďte si vyhledávač a nechte si vyjet všechny možné obrázky módy alá steampunk. Jsem si jistá, že nejen okamžitě načichnete tu zvláštní atmosféru, která není jenom jako ovzduší příběhu 20.000 mil pod mořem, ale probudí se ve vás i ta správná zvědavost. Zvídavost.  

A to právě autorka chce. Od prvních řádků mě její pracovní kniha začala neuvěřitelně zajímat a průběžně jsem si hledala i na internetu a dívala se na obrázky, hledala originální karty steampunku a kupodivu našla ještě jednu sadu. Tu jsem neměla tu čest otevřít, protože jsem ji naživo neviděla, ale tahle od paní Moore a pana Fella je prostě JEN JEDNA. Stačil týden nebo dva, aby tyto karty nenápadně, leč se silou nebývalou, vytlačily ty jediné tarotové, které jsem běžně používala.  

Číst pracovní knihu, významy jednotlivých karet a vůbec pronikat současně do tajemství steampunku i tarotu, je jako vydat se na vzrušující cestu, na které nebudete mít nikdy dost.  Karty jsou jako oživlé příběhy  Stále mám z karet pocit, že jsou živými organismy. Že na jejich obrázcích jsou často zachycené tam jemné nuance, emoce, drobnosti, zvláštnosti, které dodávají tarotu na neopakovatelné jedinečnosti, jež vás naplní jedinečnou radostí smíchanou s hlubokou touhou čerpat moudrost i fantazii právě ze steampunku.  

Žádný jiný tarot už tenhle nepřekoná.

Tady se sešli dva nesmírně talentovaní autoři!  

Steampunk tarot se prostě musí stát novým bestsellerem, protože dodává do této doby poněkud strnulému tarotovému světu zcela nový čerstvý a voňavý vichr, jež má potenciál vzít s sebou celé davy fanoušků. A to nejen steampunkových. A to je na nich to úžasné. Lze je doporučit naprosto každému, nikoliv jen fanouškům steampunku.  

steampunk tarot

Pojďme se podívat na malou ukázku, k podmanivému příběhu Rytíře pentaklů…

„Rytíř pentaklů je obecně považován za nejméně romantického ze všech rytířů. Je docela praktický, a jako takovému se mu vyčítá nedostatek duchovních ideálů. Vyznačuje se spíš rozvážností a galantností. Pečlivě zvažuje všechna pro a proti jakéhokoliv činu, a proto ho okolí vnímá jako pomalého a nudného. Jeho těžkopádnost a nevýraznost zcela jistě nejsou vlastnostmi, kterými by se rytíř chlubil, ale záleží na tom, co hledáte. Možná nemá takové způsoby, aby získal srdce každé dámy na plese, ale na druhou stranu bude pravděpodobně tím, kdo přežije válku a bude vůbec moci na nějaký ples jít.

Rytíř pentaklů se nenechá ovlivnit city, spěchem nebo pochybnostmi. Jakýkoliv jeho skutek přinese maximální zisk. Uvědomuje si, že hodnotu určuje realita, nikoliv nějaké abstraktní ideály. Například taková polní lahev. V ulicích Londýna by s ní moc velké terno neudělal, ale až bude v zákopech a stráví několik dní bez své jednotky, pak tato lahev získá daleko větší hodnotu.

Je-li do vaší situace zapojen Rytíř pentaklů, je marné se snažit působit na jeho city nebo ideály. Místo toho se snažte zaměřit na praktické otázky a závěry a uvidíte, že vám milerád pomůže…“  

Co říká o steampunku wikipedie?
Je to podžánr sci-fi či fantasy, který vznikl v 80. letech 20. století jako zajímavá odnož punku, zde je naprosto vše podřizováno době „steam“, tedy době, kdy nejrozšířenější technologií byla pára. Tyto parní technologie potom tvoří hlavní kulisy tohoto žánru.  


Mně osobně se však mnohem více líbí definice Barbary Moore:
„Retrotechno“
„Co se stane, když gotici objeví hnědou barvu“
„Jak by vypadala minulost, kdyby se budoucnost udála dříve“  

No, nezbývá než říct: Šťastnou cestu! Allons-y! Plnou parou vpřed do tohoto fascinujícího světa…  

Anglický originál: The Steampunk Tarot a The Steampunk Tarot Manual  /České vydání: Steampunk Tarot  

steampunk

Autor: Barbara Moore
Ilustrace: Aly Fell  
Vydalo: Llewellyn Publishing SE., 2012  
Přeložila: Jana Šritrová  
Vydalo: Synergie Publishing SE, 2014
Hodnocení: 100% 

Zdroj: http://www.synergiepublishing.com/cs/search/?search_inall=steampunk


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jirka Hadaš: „Mám vždy velkou radost, když s námi děti blbnou a řádí a jsou spokojené.“

hadas perexZanedlouho se bude v Amfíku Bukovina u Uherského Hradiště konat velká akce pro děti – Pigyáda. Na ní se objeví dětmi oblíbený kouzelník Jirka Hadaš, který je velmi dobrým kamarádem s prasátkem Pigym. Neváhali jsme proto a položili mu několik ot...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Ve vlaku potkala sympatickou ženu a svěřila jí tajemství. A pak už nic nebylo takové, jako předtím

Cizinky ve vlaku perexSelena Murphyová má na první pohled dokonalý život. Bydlí v nádherném domě, má přitažlivého manžela a dva roztomilé syny a skvělou práci v nakladatelství, které vede její nejlepší kamarádka. Jenže pak odhalí, že ji manžel...

Divadlo

Romantický muzikál podle bestselleru Johanny Spyri

Heidi200Nejznámější švýcarská spisovatelka Johanna Spyri (1827–1901) se narodila a dětství prožila v malebné vesnici Hirzel. Dodnes zde v domě, kde autorka příběhu o osiřelé holčičce Heidi chodila do školy, působí muzeum, které ...

Film

Febiofest letos již po devatenácté
ImageStěží bychom u nás našli ryze fanouškovskou akci (v posledních letech "soutěžně" zaštítěnou), která by se stejně jako Febiofest rozvinula z veleskromných počátků v akci srovnatelnou na jedné straně s rádoby pres...