Jedno nás spojuje: Rock for People

Jedno nás spojuje: Rock for People

Tisk

rock for people 200Už je to více než týden, kdy skončil 19. ročník největších hudebních svátků u nás. Rock for People nabídl čtyři dny hudby, zábavy a radosti. O koncertech jsme podávali průběžné informace. Ale jak to vypadalo na festivalu mimo hudební stage, v obřím stanovém městečku nebo v areálu?

 

 

Headliners: organizátoři!

Loňský ročník se stal tím, na který snad žádný návštěvník nikdy nezapomene. Před organizátory stál letos nelehký úkol, obhájit pomyslné prvenství v žebříčku tuzemských festivalů. Už velmi rozsáhlé přípravy, evakuační plány pro podobné případy jako před dvanácti měsíci a jejich očividná svědomitost, dávaly tušit, že letošek by už nemusel být ve stylu katastrofických scénářů. Zásadní pojistkou proti nečekanému obratu na obloze, byla volba krytých stage pro většinu headliners. Při některých koncertech by atmosféru otevřené nebe sice několikanásobně umocnilo, ale zlobit se na pořadatele za plnění bezpečnostních opatření rozhodně nelze. Chvílemi chmurné předpovědi rosniček tak nezpůsobovaly zbytečně špatnou náladu. Rock for People mohl nerušeně obhajovat své prvenství a vyrovnat loňský návštěvnický rekord (+30.000 lidí). Jiný překonat- festivalovou aplikaci pro smart phony využívalo přes 8 tisíc návštěvníků. Dalších několik tisíc nadšenců muziky se v pohodlí domova koukalo na streamované koncerty.

Aby to pro ty, kteří vše sledovávali vlastním okem, bylo v areálu únosněji, zavedl se vratný kelímek za padesátikorunovou zálohu. Ačkoliv rozmrzelých reakcí se před festivalem k tomuto kroku ozývalo dost, těžko by se na konci našel někdo, kdo by se radši brodil plastem. Díky tomuto kroku se festival skutečně stal čistým. Navíc se i návštěvníci chovali vzorně a třídící stanice odpadu deníku Metro byly hojně využité.

rock for people 2

Nejžhavějším tématem, co se organizace festivalů týče, jsou bezkonkurenčně ‚tojtojky‘. Vždycky je jich málo, vždycky strašně ‚smrdí‘ a tvoří se u nich ty nejdelší prostoje. Ten kdo už pár festivalů objel, nejspíš ztratil víru, že jednou jich bude někde přinejmenším dost (a nebudou všechny na jednom místě), a budou alespoň trochu použitelné. Po letošním RfP bude asi každý další festival vypadat jako slabý soupeř v ‚tojtojkové‘ spokojenosti návštěvníků. Hygiena tu zkrátka byla na vysoké úrovni, a to i ve stanovém městečku. Ačkoliv by před konáním festivalu mohla pro toto téma být zřízená samotná kategorie někde na sociálních sítích, výsledkem byl úspěch. Po protestech stáhli organizátoři původních dvacet korun za sprchu na deset a slíbili, že jeden žeton rovná se dost vody‘. Dost jí skutečně bylo, stejně jako samotných sprch. Fronty byly únosné, stejně jako u Zanussi stánku, který zdarma uchovával poživatiny v lednicích, zaléval čínské polévky a nabíjel telefony. Kdo si radši nechal naservírovat snídani čerstvější, zašel do kavárničky Coffe and Co. K milému překvapení všech, ani tam se netvořily nekončící fronty a personál byl milý a ochotný. Navíc se díky padesátikorunové záloze za pytel na odpadky dalo posedět v čistém kempu.

rock for people 3

Fun for People!

Na letních open-airech si návštěvníci už zvykli využívat i další chystané volnočasové aktivity a jinou zábavu. Sponzory či dobročinnými organizacemi připravené chill-outy se stávají čím dál tím důležitějším prvkem festivalů.

Jednou z těch nejoblíbenějších aktivit bylo objevování neočekávaného ve stanu Přírodovědců. Stan přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy v Praze byl v obležení neustále. Nikomu tam totiž nemohlo nic chybět. K snědku byli čerství červi, na zapití solný roztok ke konzervování DNA, k pomazlení africké stonožky či exotičtí pavouci, ke zbohatnutí proces pozlacování a kompletní forenzní oddělení čekající na padělatele. Celé to bylo přichystané s takovým nadšením studentů a tak propracované, že to ke strávení celého odpoledne nad antropologií, u 3D tiskárny či s okem nalepeným na mikroskopech přímo vybízelo.

rock for people 1

Rock for People se příštím rokem přehoupne do druhé dekády své existence. Z miniaturní akce se za devatenáct let existence dokázal vytáhnout k tuzemské špičce. Po loňském otřesu v základech se vyplnilo jedno známé rčení. Posilněný, zorganizovanější a i bez katastrof nezapomenutelný. Pořadatelé už nemají mnoho co zásadního vylepšovat, kam vytáhnout organizaci výš. Teď už zbývá jen jediné- nezaspat RfP 2014!

 rock for people 4

Rock for People / 2. – 5. července 2013 / Letiště u Hradce Králové
Čistota festivalu: 100%
Stanové městečko: 95%
Sociální zařízení: 95%
Volnočasové aktivity: 100%
Informovanost a ochota security: 100%
Sociální sítě, informovanost: 100%
Nabídka jídla, nápojů: 100%
Celkové hodnocení festivalu: 98%

Zdroj foto: Tomáš Šnírer (https://www.facebook.com/PhotographerTomasSnirer)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Píše Zdeněk Hanka do ticha?

hanka z 200Sympatický usměvavý muž, lékař, spisovatel, specialista pohotovostní a záchranné služby a instruktor v tomto oboru, člověk, který miluje hudbu a výtvarné umění - to vše v jedné osobě je Zdeněk Hanka, česky píšící autor žijící od roku 1999 v Kanadě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Deadpool opět zasahuje, spaste svoje duše!

Deadpool 200Poslední měsíc roku 2016 vyšel v češtině pod taktovkou nakladatelství Crew další díl o nezbedném hláškujícím žoldákovi Wadeu Wilsonovi, který je širší - a nejen čtenářské – obci známý jako Deadpool. Na pultech knihkupectví ho najdete pod názve...

Divadlo

Mohou se ženy vyrovnat s následky války?

Trojanky perexTrójské ženy žily deset let uvězněny ve zdech opevněného města. Pak jsou hradby zbořeny. Ony ale svobodu nezískají, místo ní přichází nové vězení – jsou vytrženy ze svých domovů a vrženy do kultury, jejímž jazykem nemluví.

Film

Film Indián zverejňuje oficiálny trailer! Hviezda komédie Karel Roden tvrdí, že hlavnými kritikmi filmu sú diváci!

Indian 200„Jediní, ktorí majú právo súdiť film, sú diváci!“ vyhlásil herec Karel Roden, ktorý je hviezdou filmu Indián. Tvorcovia pripravovaného projektu producenti Patrizio Gente, Vladimír Kriško a režisér Tomáš Svoboda dnes zverejnili oficiálny trailer! Na...