Magické souznění? Jednoznačně zpěvačka Dasha a kvarteto Epoque Quartet na albu Ellaboration

Magické souznění? Jednoznačně zpěvačka Dasha a kvarteto Epoque Quartet na albu Ellaboration

Tisk

dasha200Inspirace písněmi nesmrtelné Elly Fiztgerald, láskyplný vztah k jazzové muzice a neotřelé uchopení klasiky, to je album Ellaboration, jehož protagonisty jsou zpěvačka Dasha a smyčcové kvarteto Epoque Quartet, jehož zvuk ještě posílil hráč s nejrůznějšími perkusemi Šimon Veselý. Autorem většiny úprav je aranžérský mág Alexey Aslamas, přičemž výsledkem je specifický a úžasný komplexní zvuk.

 

Komorní a intimní. Tak bych nazval náladu alba, které odkazuje k fenoménu jazzové královny Elly Fitzgerald. Právě její dnes už klasické písně jsou materiálem, který je zde rozváděn neboli elaborován do nových netuctových poloh a hudebních zákoutí. Ideální interpretkou je Dasha a její výsostná muzikálnost, její hudební cit a neselhávající technika, kterou je schopna aplikovat na různé žánrové oblasti.

dasha foto1

Na první pohled je vidět a slyšet, že byla už dávno infikována jazzovými bacily a že nás i na tomto albu zavádí do jazzového ráje. Může za to její záběr, zpěv i scatové zpívání. A i když znám řadu jejích swingových nahrávek, a vím, co má všechno ve své kariéře i repertoáru za sebou, na albu Ellaboration dosáhla dalšího vrcholu. Samozřejmě, album je plné evergreenů z pera jazzových velikánů (Duke Elington, Cole Porter nebo George Gershwin), ale jak jsou ty skladby nově, nápaditě a špičkově uchopeny. Je v nich jiskření, elegance, radost.

Mnohé může fascinovat zpěvaččin způsob, jakým dává nahrávkám tvář a přesvědčivost. Jazzový projev se tu ve vzácné rovnováze spojil jednak s hudebníky stejné krevní skupiny, jednak s pečlivě vybíraným materiálem, který má i pro současné publikem mnoho přitažlivých rysů. A pokud je řeč o kvartetu Epoque Quartet, tak ten si už dávno našel pevné místo na české a evropské hudební scéně, a výrazně posunul hranice kvartetního repertoáru a vyprofiloval se ve špičkový multižánrový soubor. 

dasha foto2

Projekt Ellaboration předkládá sice písně Elly Fitzgerald, zato ve svěžím muzikantském pojetí. Je z něj cítit hloubku i lehkost, ale také respekt k „první dámě písně“, od jejíhož narození uplynulo přes sto let. Spojení jedné z nejtalentovanějších zpěvaček s prvotřídními hudebníky trvá už nějakou dobu, což dokládají vedle supraphonské nahrávky i úspěšné koncerty.

dasha foto3

Zdroj foto: archiv Supraphon


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jako baletka bych už na kariéru byla celkem stará, zatímco v literatuře můžu být ‚mladou nadějí‘,“ směje se Vesna Tvrtković

altVesna Tvrtković překvapila v roce 2010 čtenářskou obec hned dvakrát, nejdříve jí vyšla sbírka povídek Ani ve snu a v knize Nauč mě milovat byla zařazena její povídka Ze strachu. Na dva roky se odmlčela, aby letos v dubnu vydala ucelený p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Lou Kuenzler, Sandra Rigby, Andrew Weale: Kouzelná zvířátka

zviratka noc perexNádherné a klidné čtení, před spaním bych si jako dítě nepřála nic jiného, než třeba toto: „Uvolněte se, zavřete oči a představte si nádherný vysoký strom se ...

Divadlo

Výhra v loterii změní život každému

altDalší představení v rámci festivalu Střetnutí Stretnutie se Szidi Tobias v čele se konalo ve čtvrtek 24. května. Šlo o komedii Györga Spiroa Prach v provedení slovenského Študia L + S Bratislava.<...

Film

Moje kino LIVE nabízí filmy i v době omezeného pohybu

kinoVybraná menší kina se rozhodla zprostředkovat filmy online a zajímavým způsobem nabídnout i další program. V pátek 27. března to byla třeba beseda s Vítem Klusákem, režisérem filmu V síti. Program bude pokračovat i během dubna. Projekt nese název Moje kino LIV...