Debutové album Yesterdays ohlašuje kapela Donnie Darko videoklipem k singlu Here & Now

Debutové album Yesterdays ohlašuje kapela Donnie Darko videoklipem k singlu Here & Now

Tisk

donnie darko 200Alt-rocková kapela Donnie Darko přichází s debutovým albem Yesterdays, které vyjde 4. prosince na digitálních platformách. Na desce hostuje Radek Škarohlíd, frontman skupiny Hentai Corporation. Čtyřčlenná formace Donnie Darko upozorňuje na novou nahrávku videoklipem k singlu Here & Now, který je zároveň osobní zpovědí o souboji s těžkou životní situací. Křest alba plánuje kapela na jaro 2021.


“Písničky na desku vznikaly v horizontu 4 let, během kterých se odehrálo mnoho životních příběhů”, říká Filip Fendrych - zpěvák, kytarista a hlavní skladatel kapely a dodává. “Je to ohlédnutí za minulostí nedávnou i vzdálenou, takový osobní deníček. Náladu těchto vzpomínek jsme se pak snažili zachytit hudbou, ve které se odráží spoustu vlivů z devadesátek, tedy období, ve kterém jsme vyrůstali.”

Yesterdays je první dlouhohrající deska české alt-rockové skupiny Donnie Darko. Vychází po šesti letech od EP Supertramps, a ačkoliv kapela začala na materiálu pro album pracovat už v roce 2015, neúnavné koncertování na českých i zahraničních pódiích v následujících letech postup značně zpomalilo. Díky dlouhému časovému horizontu do materiálu prosáklo velké množství vlivů, jak hudebních, tak lyrických. Na první pohled by se mohlo zdát, že tato stylová a koncepční neukotvenost rozptýlí pozornost posluchače, ale nakonec jde o hlavní devizu desky.

“Pandemie nám zkomplikovala dokončovací práce na desce, ale nakonec jsme to dotáhli online, na dálku. A vlastně jsme si díky tomu i prošlápli novou cestu, jak kolaborovat a tvořit ve chvíli, kdy se nemůžeme potkávat,” komentuje situaci frontman kapely.

Střídání nálad i sub-žárnů, mapující posun kapely od alternativního rocku ve stylu skotských Biffy Clyro k nové vlně grunge kapel Violent Soho nebo Basement, ale i vážné osobní souboje a zpovědi, rozhodně nepůsobí jednotvárně. Album působí kompaktně díky jednotícím prvkům, jako výrazný zpěv nebo charakteristické vrstvené kytary s neotřelými harmoniemi provázející kapelu od počátku.

Album obsahuje jedenáct skladeb. První singl 90’s vyšel v roce 2018, o rok později následovala rocková hymna Dope, která v sobě nese poctu velikánům z žánru Oasis.

Třetím singlem avizujícím vydání desky, je skladba Here And Now obsahující niternou zpověď o složité životní situaci. Na albu hostuje i nezaměnitelný falzet Radka Škarohlída z thrash rockenrollových Hentai Corporation.

Převážná část nahrávání proběhla v bratislavském PULP Studio pod režií Matěje Turcera a Jakuba Hríbika, zbytek pak v pražském Hit The Sound. Produkci měl pod taktovkou sám zpěvák Filip Fendrych. O mix a master desky se postaral Matěj Turcer z již zmíněného PULP Studia. Na několika skladbách hostuje Radek Tomášek (Support Lesbiens) na bicí.

Donnie Darko, kdysi pouze změť nápadů a představ v jedné kreativní mysli, získali svou konkrétní podobu, když frustrace a ambice převážily nad uspokojením z hraní v úspěšné, leč stagnující kapele. Od svého vzniku v roce 2013 stihla formace vydat kromě pěti písničkového EP Supertramps videoklipy k singlůmu Live What You Love a 90s, Dope , zúčastnit se přehlídky talentovaných kapel Bandzone Showcase 2014, opakovaně vystoupit na předních českých hudebních festivalech Rock For People CZ/Europe, Mighty Sounds, Beseda u Bigbítu, maďarském Fishing on Orfű, předskakovat na koncertech zahraničním hvězdám Rise Against (USA), The Amazons (UK), Swain (NL) nebo Arcane Roots (UK) a opakovaně hrát ve Francii, Nizozemsku, Rakousku, Maďarsku, Německu a Slovensku. Nyní chystají evropské a české turné k aktuální desce Yesterdays (2020).

donnie darko1

Autor foto: Igor Zacharov

Více informací:
Spotify: https://bit.ly/Donnie_Darko_Spotify
Instagram: https://www.instagram.com/donniedarkoband/
Facebook: https://www.facebook.com/donniedarkoband


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Temperamentní tango na nádvoří historického pivovaru v Dalešicích

Quintet perexMezinárodní hudební festival Petra Dvorského nabídne ve svém jubilejním 20. ročníku svým posluchačům temperamentní tango. Abychom se o tangu a jeho protagonistech z Escualo Quintetu dověděli více, položili jsme několik otázek Jakubovi Jedl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

To byl Arnošt Lustig (Co s ním prožil František Cinger)

Lustig perexKniha, která naplní něžnou hrdostí, obejme touhou a silou žít naplno a mít za sebou život, ve kterém jste udělali vždycky všechno podle svého nejlepšího svědomí. Lidí, jako je Arnošt Lustig, moc není... Ale můžeme se od nich učit. Zkraje řík...

Divadlo

Escorial: Soumrak padá na královský hrad!
Image29. únor je magické datum. Je jednou za čtyři roky a přímo vybízí k výjimečným událostem. Jednou z nich rozhodně byla premiéra inscenace Escorial: Soumrak padá na královský hrad!, debutové představení divadla J...

Film

Lovci a oběti - Jste připraveni vidět svět takový jaký je?

lovci 200Dluhy, exekuce, vymahači, to je hlavní téma filmu Lovci a oběti, ve kterém září Martin Kraus nebo Tomáš Hanák. Akce, napětí, nadsázka i příběh velké lásky nebude chybět v tomto novém českém filmu na...