Marian Friedl nabízí 11 PODOB LÁSKY

Marian Friedl nabízí 11 PODOB LÁSKY

Tisk

11-podob-lasky 200Album 11 PODOB LÁSKY nahrála kapela Odysea Mariana Friedla. Obsahuje sedm lidových a devět autorských písní zakořeněných v tradiční hudbě Západních Karpat, jejichž spojnicí je láska. Stylově je deska rozkročená mezi folkem, folklorem, jazzem a world music. Album je věnováno památce houslistky a zpěvačky Jitky Šuranské (1978–2019), která stála u jeho zrodu.


„Lásku jsme prožívali, hodně o ní zpívali i společně promýšleli s mou kamarádkou a spoluhráčkou Jituškou Šuranskou. Opustila nás náhle v loňském roce, zanechala po sobě hlubokou díru v našich srdcích. Čím vážnější byl její stav, tím usilovněji jsem pracoval na přípravě nového alba, které jsme chtěli společně natočit v létě 2020. Moc jsem si přál, aby jí i tato vize pomohla překonat těžký úkol, před nímž stála. Bylo nám ale souzeno jinak... 11 PODOB LÁSKY jsem natočil společně s krásnými lidmi, kteří mě obklopují řadu let na památku nádherného člověka, “ říká Marian Friedl, autor projektu.

Kapela, kromě kapelníka Mariana Friedla zpívajícího a hrajícího na klarinet, kobzu, malý cimbál, lidové píšťaly, salašnickou trúbu, dále zahrnuje zpěvačku Sabrinu Pasičnykovou, houslistku a zpěvačku Petru Jelénkovou a dále jazzové jádro úspěšného ansámblu Beránci a vlci. To tvoří saxofonista Štěpán Flagar, kytarista Rostislav Hus, kontrabasista Martin Kocián a bubeník Michal Wierzgoń. Tuto základní sestavu doplnili pak hosté: zpěvačka Míša Vítová, houslista Pavel Motyka, bajanista Vojtěch Drnek, kontráši Eliška Smetková a Petr Domčík, perkusista Marek Hlosta, gajdoš Vlasťa Bjaček, zpěváci Dušan Strakoš, Martin Skotnica, Lukáš Mrkva a Ženský sbor Kudlanky z Kudlovic. Celkem se na natáčení podílelo 30 zpěváků a instrumentalistů.

11podob Marian Friedl

Marian Friedl je hudebník, etnomuzikolog, pedagog, publicista. Účinkuje na více než dvou desítkách CD, často s předními interprety české či zahraniční scény. V roce 2014 nahrál například album NOCZ and Iva Bittová (Hevhetia), v roce 2016 Divé Husy s Jitkou Šuranskou a Martinem Krajíčkem (nominováno na hudební cenu Anděl 2016) či v tomtéž roce album Mateřština s Jiřím Slavíkem (Anděl 2016 v kategorii world music). Svou osobní vizi moravské world music vtělil do autorského projektu Beránci a vlci, jehož stejnojmenné album získalo ocenění Anděl 2017 v kategorii folk. V roce 2019 vydal sólovou desku s názvem Beskydská Odysea (Indies Scope) a neofolklorní projekt Píseň ZEMĚ (Animal Music).

Album obsahuje 16 písní v celkovém čase 75:18 min. Nahrávalo se ve Zlíně ve Studiu V, mix a mastering Bronislav Šmid, akvarel a grafická úprava obalu Magdalena Říčná, výkonný producent Marian Friedl.

11-podob-lasky obal

11 PODOB LÁSKY
Umělec: Marian Friedl
Datum vydání: 28.10.2020

Více informací: https://bit.ly/11podobINDIES


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Divadelní svět má tendenci poměrně dobře kopírovat celkové nastavení společnosti

Janka Ryšánek S. Janka Ryšánek Schmiedtová doposud autorsky a režijně pracovala na více než šedesáti inscenacích po celém Česku a Slovensku. Mimo jiné i na projektech "Divadlo v socialní akci" s lidmi z náhradní rodinné péče a s matkami samoživitelkami. Je šéfredaktorkou časopisu ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Maturitní ples s hořkou příchutí

svetlovetme 200O knize Najít světlo ve tmě jsem se dozvěděla na jednom semináři tvůrčího psaní, který vedla Michelle Losekoot. Naproti mně seděla usměvavá blondýnka s růžovým pruhem ve vlasech a vypadala, že je fakt v pohodě. Potom, když jsme se jeden po...

Divadlo

Pražští herci roztančí v březnu Švandovo divadlo

Souboj divadel 200Už v roce 2016 byl odstartován autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka a Terezy Řípové v Městském divadle Mladá Boleslav. Na stejném místě zároveň proběhl i první ročník projektu Roztančené divadlo aneb Když he...

Film

Odevzdal svůj život divadlu. Vzestupy a pády Jakuba Špalka

zivot s kasparem200Nový dokumentární film Heleny Třeštíkové Život s Kašparem je časosběrným snímkem, který mapuje život zakladatele Divadla v Celetné Jakuba Špalka na ploše 23 let.