Exaltatio – vychází nové vánoční album Dagmar Peckové se souborem Musica Bohemica Jaroslava Krčka

Exaltatio – vychází nové vánoční album Dagmar Peckové se souborem Musica Bohemica Jaroslava Krčka

Tisk

peckova 200Po velmi úspěšném vánočním albu s názvem Nativitas přichází Dagmar Pecková s Jaroslavem Krčkem a jeho souborem Musica Bohemica s další sváteční nahrávkou, kterou opět nazvali latinsky – Exaltatio. Slovo, které v běžné latině znamená vzrušení, povznesenou náladu, má v křesťanské teologii hlubší význam: „vyvýšení“.

 

Po albu Nativitas, oceněném Zlatou deskou Supraphonu, se mezzosopranistka Dagmar Pecková rozhodla natočit další vánoční album, na kterém se důvěrně blízký tón českých Vánoc potkává s koledami a písněmi evropských národů. „Jaroslav Krček provází českou hudební scénu téměř šedesát let. To je neuvěřitelné číslo. A speciálně oba jeho projekty, Chorea Bohemica i Musica Bohemica, jsou velmi úzce spjaty s Vánocemi. A to byl vždy můj sen! Když se pojem Vánoce vysloví, když si představím zvuk Vánoc je to právě Jaroslav Krček a jeho Musica Bohemica. A proto jsem chtěla, aby moje vánoční alba měla tuto podobu. Tu jedinečnou charakteristiku typického ,vánočního‘ zvuku,“ popisuje Dagmar Pecková svoji radost z možnosti spolupracovat s legendárním hudebníkem, skladatelem a dirigentem Jaroslavem Krčkem a jeho proslulým souborem Musica Bohemica.

 peckova krcek

Pecková s Krčkem znovu sáhli i do barokních kancionálů, ve kterých se lidová zbožnost potkává se vznešenou slavnostní náladou. A nechybí ani mnohem rozvernější a poetický tón lidových koled. Jaroslav Krček je opět podepsaný pod stylovými úpravami, jejichž nezaměnitelný rukopis máme všichni spojený se souborem Musica Bohemica. Je však také autorem několika barokem inspirovaných skladeb; tvorba, oslavující nádherný čas Vánoc, rozhodně nekončí 18. stoletím. Dagmar Pecková obsah alba upřesňuje: „Na Exaltatiu se objevují kromě dalších krásných vánočních zpěvů, ať už evropských nebo českých a moravských, i původní skladby principála souboru Musica Bohemica, hudebního génia Jaroslava Krčka. Nádherné Mariánské zpěvy složené v lidovém nebo v barokním duchu. Ráda bych také vyzdvihla předmluvu pana profesora Tomáše Halíka v bookletu, kde osvětluje záměr a téma pojmu Exaltatio. A v neposlední řadě se zde objevuje i nový slibný sólista, který stojí na samém začátku kariéry. Tenorista Vincenc Ignác Novotný. Svým jasným hlasem a projevem dodává do barevné škály naší nahrávky paprsek svého mladého neotřelého projevu.“

Právě ve vánočním čase k sobě mají lidé blíž než jindy, a bylo tomu tak po staletí. Charakteristická nálada na albu Exaltatio spojuje písně francouzské, německé, anglické i polské. „Hudba vždy napomáhala lidem zachovávat si pozitivní duši. Profesor Tomáš Halík v předmluvě alba kromě jiného píše: „Boží syn přijal lidský úděl, navždy spojil božství s lidstvím – s lidstvím každého z nás. To je ,exaltatio‘ našeho lidství, jeho dovršení. To je nejhlubší smysl vánočního mystéria: Bůh se vyjadřuje skrze lidství,” dodává Dagmar Pecková.

peckova obal

Zdroj foto: Martin Kubica

Více informací:
www.dagmarpeckova.com
https://lnk.to/DagmarPeckovaExaltatio


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pop-rocková skupina GAIA vystoupí ve zlínské Šopě s plejádou hudebních hostů

gaia200Zlínská kapela GAIA má v poslední době jeden zajímavý koncert za druhým. Zatímco v Přerově zahrála v neúplné sestavě skladby v tzv. unplugged verzi, v Kroměříži to už bylo v plné sestavě, kde si i zahrál saxofonista Radek Fufal Bednařík a hostující zpěvačk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Díky Hledačům světla se ocitnete v Nigérii

hledaci-svetla200V Nakladatelství HOST vyšla kniha Hledači světla, podle které se připravuje celovečerní film a jejíž inspirací byl skutečný případ veřejného lynče.

 

...

Divadlo

Divadlo na Vinohradech uvede slavnou detektivku Past na myši

past200Nejslavnější divadelní detektivka Agathy Christie všech dob, to je Past na myši, jejíž premiéru uvede v sobotu 15. října Divadlo na Vinohradech. V překladu Pavla Dominika a režii Jana Buriana se na jevišti objeví Aneta Krejčíková, Ondřej Kraus, Regina Rázlo...

Film

Čtyřlístek ve službách krále - krása z pera scenáristů!

ctyrlistek ve sluzbach krale200Do českých kin vstoupil pro některé z našich rodičů, ale nejen pro ně dlouho vysněný filmový snímek Čtyřlístek, který už vychoval dvě generace našich spoluobčanů, ale aspiruje v prohloubení...