Lena Yellow vydává singl s názvem Na chvíli

Lena Yellow vydává singl s názvem Na chvíli

Tisk

LENA 200Soul-jazzový projekt představuje ochutnávku české tvorby. Soulová zpěvačka a autorka Lena Yellow představí během podzimu nové EP Na chvíli, které volně navazuje na debut Positivity (2014). Novinka opět kombinuje propracované aranže, skvělé hráčské výkony a emotivní náboj vícehlasů. Ve čtyřech autorských písních Lenky Jankovské a skladatele Tomáše Sýkory zazní vedle tvorby v angličtině i české texty. EP vyjde 24.9.2020 v distribuci Supraphon a pilotní singl Pokolikáté bude premiérovat Radio 1.

 

EP Na chvíli je složeno ze čtyř singlů. One-Two – Three a Let's do it all přímo navazují na debut Positivity. Hudebně se na nich podílel také australský zpěvák Yannick Tevi (Vanua2). Sálá z nich inspirace afro-americkým soulem, popem a jazzem. Samostatně vyšly už v roce 2016. Singl One-Two- Three, ke kterému byl natočen videoklip, byl v roce 2018 oceněn americkou Akademií Music Awards – The Best Song R&B/Soul. V roce 2018 vznikly druhé dva singly – Na chvíli a Pokolikáté. Ty budou mít na EP svou premiéru a zároveň představí i českou tvorbu projektu. Vokály zde podpořily zpěvačky Annamária Cecília d‘Almeida, Marta Kloučková a Diva Baara.

„Původně jsme s Tomášem pracovali na druhém albu, které mělo být celé v češtině. Zároveň jsem cítila, že se uzavírá další etapa v mém životě a že moje momentální hudební nastavení je více intimní a akustické. Proto jsem se rozhodla vydat čtyři skladby, které vznikaly v průběhu let 2016–18 a jsou ještě ve velkém obsazení, na jednom společném EP,“ říká Lena Yellow.

„Když jsem přemýšlela, kdy ho vydat a jak by se mělo jmenovat, zvolila jsem název podle skladby Na chvíli, kterou jsem napsala pro svého muže a našeho syna, kteří pro mě byli a jsou velkou inspirací. Datum vydání bude tedy v den synových narozenin. EP Na chvíli je pro mě esencí vděčnosti za každý okamžik, který prožíváme,“ dodává.

Zpěvačka a autorka Lenka Jankovská alias Lena Yellow (Yellow Sisters, Mateřská.com) a skladatel a pianista Tomáš Sýkora (Nedaba, wrgha POWU orchestra, držitel ceny Anděl v kategorii Jazz) se hudebně propojili v roce 2011. Jejich spolupráce vyústila v autorské soul-jazzové album Positivity, které pokřtili na podzim 2014. Ke spolupráci byly přizváni vokalisté z Bostonské Berklee College of Music, australský zpěvák Yannick Tevi, Annamária Cecília d'Almeida a hráči z domácí scény: Adam Koller (bicí, perkuse), Tomáš Fuchs (kytara), Miloš Klápště (baskytara, kontrabas).

Album se nahrávalo v Biotech Studiu u Ecsona Waldese. Jejich první singl Fever zabodoval v semifinále mezinárodní soutěže Unsigned Only 2014. Po vydání alba se muzikanti vydali na Positivity Tour, kterou zakončili jako support světoznámých Incognito v Lucerna Music Baru v Praze. V roce 2019 hostování zopakovali, tentokrát na turné k příležitosti 40. narozenin Incognita.

Lena2

Více informací:
www.lenayellow.com
https://www.facebook.com/lenayellowmusic/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

U divadla prostě určité věci říkat nesmíte, jinak si vytvoříte nepřátele na celý život, říká herečka Zuzana Geislerová

zuzana200I když se Zuzana Geislerová cítila vždy líp na divadelním jevišti, známou herečkou se stala až díky filmovým či televizním rolím. Vždycky se mi vybaví v televizní hře Píšťalka pro dva, kde představovala lazebnici Zuzanu, zatímco mnozí si ji třeba pamat...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Kniha dvou cest. Kterou z nich se vydat?

big kniha-dvou-cest-K0A-462265

Zkuste si představit, že máte svůj život zcela pod kontrolou. Máte životního partnera, dítě a práci. Najednou někam letíte v letadle, to letadlo se zřítí a vidíte přitom umír...

Divadlo

Divadelní start ve Zlíně se blíží. Připomene Tomáše Baťu, rozdá ceny Aplaus a pobaví premiérou Příběhů obyčejného šílenství

Divadlo ZlinNová 67. sezona Městského divadla Zlín se rozjede s humorem. V sobotu 8. září večer se uskuteční ve Velkém sále premiéra Příběhů obyčejného šílenství, kterou si nenechá aujít ani autor Petr Zelenka

Film

Povedený film Dáma ve zlatém

damaVezlatem perexFilmová novinka Dáma ve zlatém se představila českým divákům premiérou 25. června. Jedná se o životopisný snímek, kdy hlavní postava Maria Altmannová, v podání oscarové herečky Helen Mirren, bojuje o ...