Uchováváme potraviny bez elektrické energie podle receptů našich babiček
Banner

Uchováváme potraviny bez elektrické energie podle receptů našich babiček

Tisk

uchovavame potraviny-big (2)Pojďme se vrátit do doby, kdy nebyly žádné technické vymoženosti a například ani lednička. Na jednu stranu se v nás ozve nádech romantiky a povzdechneme si nad kouzlem starých časů, na druhou strachu nás ale jímá hrůza nad tím, jak asi naše praprababičky uchovávaly potraviny? Vždyť by se všechno rychle zkazilo a v jídle bylo jistě plno bakterií! Možností, jak zpracovat a uchovat potraviny tak, abychom nepotřebovali elektřinu, je ale poměrně dost.

Co když třeba přijde blackout, nebo si jednoduše vyjedeme na léto do hor mimo civilizaci a budeme chtít strávit čas bez mobilu, wifiny, televize a elektrické energie? Co vzít s sebou k jídlu, aby to vydrželo? A jde se vůbec dnes obejít bez elektřiny?

Alenu Gajduškovou již známe z mnoha knih, v nichž se specializuje především na stravu našich prababiček, hospodaření za starých dob, kvalitní stravu a zpracovávání potravin, které si pěstovali naši předkové, zvyky, tradice a soběstačný život na venkově. Napsala například knihy: Domácnost našich babiček dva díly, Encyklopedie soběstačnosti dva díly, Pečeme chleba z kvásku, Staročeský perník, Vánoce našich babiček nebo Velikonoce našich babiček.

Tentokrát se v nové knize zaměřila na umění zpracovávat potraviny bez elektrické energie tak, aby nám dlouho vydržely. Hlavním cílem knihy je ukázat soběstačnost a nezávislost na systému. Co když vypnou proud a my se na delší dobu ocitneme bez energie? Všechno z mrazáku nejspíše budeme muset vyhodit. Nespoléhejme tedy na to, že všechno dokonale vydrží v lednici a mrazáku, že budeme moci vařit na sklokeramické desce a péct v elektrické troubě.

Jako první nás zřejmě napadne zavařování potravin, jejich sušení nebo fermentace. Právě takto naši předkové zpracovávali a uchovávali potraviny. Už v úvodu knihy se dozvíte ledacos zajímavého z historie, třeba jak se vařilo, topilo na kamnech a peklo v peci. Kniha učí vést domácnost postaru. Naučí vás zpracovávat a uchovávat ovoce a zeleninu ze zahrádky, ale i další plodiny, obilí a luštěniny. Kniha obsahuje i spoustu receptů a základní pojednání o potravinách, co obsahují a jejich výživové hodnoty. Dozvíte se jak pěstovat jednotlivé druhy zeleniny, jak skladovat brambory, jak upéct trvanlivé pečivo, jak zakonzervovat vejce, seznámíte se s různými způsoby zavařování i výrobou bylinkových sirupů. Potěšit vás mohou rovněž recepty na výborné domácí likéry. Vyzkoušet můžete i zavařování masa.

Kniha je určitě skvělým tipem a motivací, jak všechno vzít pevně do svých rukou a něco nového se naučit. Co si budeme povídat, naše babičky a prababičky to dělaly běžně, ale jak žijeme my? Zajedeme si do supermarketu a nakoupíme drahé potraviny v plastových obalech, mnohdy nechutné, umělé a plné chemie, které vydrží déle proto, že jsou plné chemických látek, stejně je musíme mít v ledničce a do určitého data spotřebovat. Tak se nebojme práce a nechme se inspirovat radami v knize… udělejme si to hezky podomácku a postaru…

uchovavame potraviny-big

Název: Uchováváme potraviny bez elektrické energie
Autor: Alena A. Gajdušková
Nakladatelství: Dauphin
Rok vydání: 2023
Počet stran: 304
Hodnocení: 100 %

https://www.dauphin.cz/book_978-80-7645-432-3.html


 

Přihlášení



Anketa

Který kulturní trend vás v poslední době nejvíce zaujal?
 

Vincent a Sien. Příběh lásky slavného malíře a prostitutky

Kdo by neznal slavného malíře Vincenta van Gogha! Kromě svých slavných obrazů vešel ve známost také tím, že si uřízl ucho a rovněž i jeho smrt je opředena tajemstvím. Jeho osobní život nebyl nijak šťastný a tento geniální umělec byl, jak už to tak bývá, tak trochu podivín. Na ženy moc štěstí neměl, a tak se zamiloval do nešťastné prostitutky Sien Hoornik, která to taky rozhodně neměla jednoduché.

Tridsiaty ročník filmového festivalu v Sarajeve

V Sarajeve sa od 16. do 23. augusta uskutočnil najväčší filmový festival v juhovýchodnej Európe a jeden z najväčších filmových festivalov v Európe Sarajevský filmový festival. Predstavitelia občianskeho združenia Obala Art Centar premietli počas tohto týždňa pre divákov viac ako 250 filmov z celého sveta. Z nich sa do súťaže zapojilo 54 filmov v kategóriách hraný, dokumentárny, krátky a študentský film.

Banner

Videorecenze knih

Hledat

Rozhovor

Rozhovor s velkou hvězdou Sunday Music Jamu

vinnie-james 200Velkou zahraniční hvězdou festivalu Sunday Music Jam je folkový zpěvák Vinnie James. Jeho myšlenky by se mohly tesat do kamene a takového nadšence do České republiky byste mohli hledat dlouho. Ostatně, posuďte sami!

...

Chinaski ohlašují největší koncert kariéry. V červnu zahrají open-air pod „lízátky“ v Hradci Králové a na brněnském Velodromu

V prosinci letošního roku uběhne přesně 30 let od chvíle, kdy vyšlo první album skupiny Chinaski. Oslavu 30 let Chinaski oficiálně odstartují prosincovými koncerty v pražské O2 areně. Souběžně s nimi se fanoušci dočkají také speciální narozeni-nové desky nahrané v Rockfieldu. Oslavy tímto ale teprve začnou! Vše totiž vyvr-cholí v roce 2025, kdy se uskuteční vůbec největší koncert v historii kapely.

Čtěte také...

Dominanta hradu Střekova slaví 700 let od svého vzniku

Strekov perexNepřehlédnutelnou dominantou nad pravým labským břehem nedaleko Ústí nad Labem je již od roku 1300 hrad Střekov. Tenkrát se rozhodl král Jan Lucemburský zabezpečit důležitou obchodní cestu podél řeky ...


Divadlo

Mezinárodní festival Divadlo zveřejnil program a odstartoval prodej vstupenek

festival divadlo200Už 32. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo proběhne od 11. do 19. září a představí českým divákům jak další výjimečné zahraniční inscenace, tak také tradičně výběr z toho, co vzniklo za uplynulou sezonu na domácích scénách. Pro...

Film

Bresson o Bressonovi aneb režisér sám o sobě
Bresson perO francouzském režiséru Robertu Bressonovi dlouho kolovalo mylné datum narození: nepřišel na svět v roce 1907, jak lecjaké příručky tvrdily, nýbrž o šest let dříve – a dožil se bezmála stovky. Většinu z jeho celkem 13 celovečerních filmů jsme mo...