Bezhlavý čas se může týkat i nás

Bezhlavý čas se může týkat i nás

Tisk

 files e 5387 bezhlavy-cas (2)Další excelentní román slovenského prozaika Antona Hykische se tentokrát zaměřuje na období Francouzské revoluce a změny, které v Evropě probíhají. Bezhlavý čas autor dokončil v době pandemie covidu-19 ve svých 89 letech. Loni kniha vyšla na Slovensku, letos ji vydalo nakladatelství Host Brno. A ani v tomto případě nešetřím chválou po velmi úspěšných autorových románech Milujte královnu a Věřte císaři.

Opět pořádná bichle nabitá excelentním vypravěčským stylem, přesnými historickými událostmi, psychologicky propracovanými postavami a osudy mnoha skutečných historických postav na pozadí událostí v období Francouzské revoluce. Opět se setkáváme s představiteli tehdejší vzdělanosti a kultury, osvícenstvím, zednáři, počátky národního obrození, reformami a sociálním rozdíly mezi lidmi. U nás v této době vládne Leopold II., jemuž pod gilotinou zemřela sestra a který má, narozdíl od svého bratra Josefa II., 16 dětí. Po jeho náhlé smrti, která možná byla i vraždou, na trůn nastupuje jeden z jeho synů – František. Ten se snaží o to, aby nenastal “bezhlavý čas” v tomto těžkém období plném změn, které si můžeme představit i v dnešní době. Kniha poukazuje na lidskost, morální hodnoty, zdravý rozum, lásku k bližnímu a je jakýmsi obrazem lidské společnosti i bez příslušnosti ke konkrétnímu prostoru a času.

Kniha je pozoruhodným dílem a svědčí o velkém talentu autora, který zvládl toto rozsáhlé dílo precizně zpracovat navzdory svému věku, Anton Hykisch má můj neskutečný obdiv a jsem jeho velká fanynka. Kromě knihy Bezhlavý čas si můžete také z nakladatelství Host přečíst knihy Milujte královnu a Věřte císaři, které pojednávají o Marii Terezii a jejím synovi Josefu II.

Franz se brání téměř každý večer, téměř každý týden, ty anekdoty či smýšlené věty. Faktem je, že ji popravil kat Henri Sanson, syn Charlese-Henriho Sansona, který sťal jejího manžela. Ty proslavené věty, skutečné či smýšlené (“otřete gilotinu, abyste mi neušpinil límeček”), ustřižená kadeř, spálená, aby se nestala relikvií, leze po žebříku na popraviště, ztratí jednu botu, na prknech špatně stoupne obutou nohou, vrazí do Sansona. “Promiňte pane, neudělala jsem to schválně.” Sama si lehne na prkno, poslední lůžko, kolik měla milenců, ví jen Pán Bůh.
(...)
Vévoda Orleánský má k dispozici 274 lidí, královy sestry 210, hraběnka z Artois 239, hraběnka z Provence 256, “dům” královny, ano, krásné tety, 500 zaměstnanců. Když se narodila královská dcera a měla jen měsíc, hrabě Mercy napsal, že královna chce zamezit škodlivému rozmazlování a nadbytečnému služebnictvu. Takže po krácení výdajů bude dům mladé princezny obstarávat jen 80 osob.

(ukázky z knihy Bezhlavý čas)

 files e 5387 bezhlavy-cas

Název: Bezhlavý čas
Autor: Anton Hykisch
Nakladatelství: Host Brno
Rok vydání: 2023
Počet stran: 504
Hodnocení: 100 %

https://www.hostbrno.cz/bezhlavy-cas/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dana Kalinová: Dobrá duše pražského veletrhu Svět knihy

svet knihyO rozhovor jsme požádali paní Danu Kalinovou, dámu, která je už dlouhých devatenáct let duší pražského veletrhu Svět knihy. S ředitelkou této úspěšné akce jsme si povídali právě o zmiňovaném svátku všech českých ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Tradiční český rok – Josef Lada

tradicni cesky rok 200Nakladatelství Grada vydalo v listopadu absolutní lahůdku pro milovníky magických obrázků a ilustrací Josefa Lady. Kniha Tradiční česky rok, kterou Lada ilustroval, na nás dýchne kouzelnou atmosférou a poučí nás o svátcíc...

Z archivu...


Literatura

Když se ztratí dítě, podezřelý je každý. Kam zmizela tříletá Millie Everleighová?

Nevlastni dite perexPo cestě domů z obchodu zazvoní Leslie telefon. Volá jí nevlastní dcera Shelby, která měla dohlížet na její dcerku Millie, a křičí, že dívenka se ztratila. Když Leslie konečně dorazí domů, zjistí, že Millie je opravdu pryč.

Divadlo

Pětatřicátý ročník festivalu Mezinárodní týdny tance proběhne on-line

mezinardodni tydny tance 200Pětatřicátý ročník Mezinárodních týdnů tance, nejstaršího festivalu současného tance ve střední Evropě, proběhne pouze ve virtuálním prostředí. Pořadatel festivalu, konzervatoř Taneční centrum Praha, rozhodl, že ...

Film

Populární kultura v českém prostředí

200filmVíce než dvacet příspěvků, které mapují nejrůznější projevy rozličných kulturních odvětví (nejen) v tuzemské kotlině, shrnuje kniha Populární kultura v českém prostoru. Vydalo ji nakladatelství Karolinum a autory textů jsou zpravidla začínající badatelé z...