Je středověk doba temna?

Je středověk doba temna?

Tisk

stredovek

Dostala se mi do rukou působivá publikace nakladatelství Books & Pipes s názvem Je (středověk) doba temna? Na první pohled hezká obálka a kniha s velkým množstvím barevných ilustrací přibližujících středověké umění, architekturu, spoustu maleb, soch, fresek, výšivek, relikviářů i současných fotografií míst dýchajících středověkou historií. Co všechno v knize najdeme a jaký byl záměr jejich autorů?

Kniha obsahuje 4 kapitoly. Tou první je rozsáhlejší úvod Ivana Folettiho, který přednáší na Masarykově univerzitě v Brně dějiny umění. Ve svém úvodu naznačuje, že dobu temna, která se tak přísně vážně ke středověku, naopak zažíváme nyní. A neměli bychom se na ni dívat tolik negativně, což je ostatní hlavní myšlenkou této knihy.

„To, jak přemýšlíme o středověku a o tom, co se v tomto období odehrávalo, vypovídá více o nás samotný a o naší době,” píše Foletti. Přemýšlení o středověku se totiž podle něj pojí s celou řadou předsudků.

Druhá kapitola s názvem Temný hvozd, či středověká ekologie aneb Jak si (ne)představovat středověkou krajinu, jejímž autorem je Martin F. Lešák, řeší otázku, jak vlastně vypadala středověká krajina, zda lidé žili v harmonii s přírodou a jestli je zajímala nějaká ekologie.

Třetí kapitolu Císařovy božské šaty: středověký panovník mezi nebem a zemí napsala Sabina Rosenbergová a je o vladařích a panovnících a o tom, jak si žili.

Čtvrtou kapitolu Světlo v době temna: zlato a drahé kameny ve službách křesťanské víry napsala Veronika Pichaničová a snažila se v ní přiblížit účel zlata a drahých kamenů, které především sloužily ke zdobení různých relikviářů, jejichž krásu můžete obdivovat i na přiložených fotografiích.

Kniha je určitě zajímavým a přínosným počinem. Kromě toho, že se dozvíte různé zajímavé informace, které jste třeba nevěděli, vás toto pojetí donutí k zamyšlení nad tím, z jakého pohledu se vlastně díváme na doby dávno minulé a proč nepřemýšlíme o tom, jak vnímat současnost. 

stredovek

Název: Je (středověk) doba temna
Autor: kolektiv autorů (Foletti Ivan, Lešák Martin F., Rosenbergová Sabina, Pichaničová Veronika)
Počet stran: 163
Nakladatelství: B&P 
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 90 %

https://www.bookspipes.cz/je-stredovek-doba-temna


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlady Gryc nazpíval duet Paris Paris Paris s mladou zpěvačkou Cloo Kosovou

vlady 200Nejen o novém videoklipu Paris Paris Paris či o aktuálním albu Blízký i vzdálený jsme si nedávno povídali se zpěvákem a básníkem, jehož jméno zní Vlady Gryc. I když žije léta v Berlíně, původně pochází z Ostravy a českou tvorbu, v tomto případě písničky,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nakladatelství Argo vydalo první část Masek bohů

Masky bohu perexČemu věřili dávní lidé a jak to ovlivňovalo jejich každodenní existenci, to zajímalo mnohé vědce. Je známo, že od nejstarších dob se vytvářely složité propletence mytologických výkladů, které popisovaly základní tajemství, vnímaná jako m...


Literatura

Tesla: génius, který zkrotil elektřinu

Tesla perex

Nicola Tesla (1856-1943) patří mezi nejznámější vizionáře v dějinách lidstva. A protože se jedná o vynálezce, kolem nějž krouží pestrá řada spekulací a konspiračních teorií, není divu, že...

Divadlo

I nadšencům patří prkna

zenitba tyjatr200Divadlo Tyjátr vzniklo v pěti lidech v roce 2002 pod Otrokovickou besedou. Nyní početnější parta nadšenců do divadla a hraní je zaměřena především na pohádky a komedie a nebrání se ani různým akcím města Otrokovice. Ve ...

Film

Je rolí člověka průměrovat pravdu?

role200Pravda je esenciálním prvkem finského dramatu Role člověka. Tento snímek zahájí desátou přehlídku Severská filmová zima v pražském kině Lucerna, a to ve čtvrtek 13. února 2020. Příběh filmu vychází ze stejnojmenné knihy autora Kariho Hotakainena. Přijďte ...