Cesta za svobodou plná trnitých odboček

Cesta za svobodou plná trnitých odboček

Tisk

1948

Kniha s dlouhým názvem Na cestě za svobodou: Češi v uprchlických táborech po únoru 1948 se věnuje tématu, o kterém jste toho určitě moc nečetli. Nacistické koncentráky totiž nebyli jediné, kde lidé trpěli hladem či různými omezení.

Tento příběh přitom nezačíná úplně špatně. Druhá světová válka skončila, nacisté jsou hromadně zavíráni či popravováni. I čeští občané si mohou zdánlivě oddechnout. Bohužel však pouze na chvíli. Na povrch se totiž u nás dere další zlo – komunistická diktatura. Ti, co ji tvrdě vnímají, se rozhodnou emigrovat. A jedná se o tisíce lidí.

Jejich cesta za lepším životem ovšem většinou není vůbec jednoduchá. Musejí totiž přečkat nějaký čas v uprchlických táborech, které většinou rozhodně nejsou žádnou procházkou růžovým sadem. A právě těmto zařízením se věnuje mnou recenzovaná knížka.

Podrobně popisuje jednotlivé tábory nejen s ohledem na jejich umístění, ale i podmínky v nich. V některých se dalo o něco lehčeji přežívat, ale v jiných čekal na jejich obyvatele hlad, hádky a nepohodlí.

Kulturní život v táborech

I přesto se v nich našla i řada možností na různé kulturní či jiné využití. Vznikala v nich divadla, organizovala se školní výuka a vydávaly se časopisy. Lidí si zde nacházeli i řadu přátel, lásek nebo jen sexuálních vztahů. Nejednalo se o běžný život v dnešním slova smyslu, ale přesto byl v některých i prostor pro radost.

Prostor v textu dostaly i kapitoly věnující se skautingu, politice či náboženství. Jednotlivé části jsou sympaticky rozdělené právě podle námětů a vedle zajímavých informací tu najdete i opravdu obsáhlý fotografický materiál. Nechybějí snímky přímo z táborů, ale i dokumenty v podobě různých dopisů, letáků, osobních dokladů a dalších důležitých reálií.

Neznámá historie

Kniha je povětšinou psána srozumitelným jazykem, ale přesto svým zaměřením zaujme zejména čtenáře, jenž se tomuto tématu věnují trochu blíže. Zatímco nacistické tábory jsou dnes už vlastně tak trochu “mainstream“, v tomto případě se podíváte na místa, která budou pro většinu z laiků velkou neznámou.

Publikace ovšem trochu odbornější formou nabízí i velice zajímavé životní příběhy, které by rozhodně neměly být zapomenuty. Ukazuje nelehkou cestu za svobodou, na níž se někteří vydali při útěku z náruče komunistické moci. Vzhledem k tomu, jak hodně nás tento režim ovlivňoval až do roku 1989 si dokážeme představit, proč se na ní někteří našinci vydali.

Její tvůrce Martin Nekola je sice velice mladým autorem a nemůže si tato místa pamatovat, přesto dokázal do této publikace vložit jejich věrný popis. Nabízí čtenářům pohled do dějin krátce po druhé světové válce, kdy utrpení a zloba nadále pokračovaly. Nezbývá než doufat, že se už nikdy nebudeme muset vydat na dlouhou trnitou cestu jako naši předkové. V Čechách i na Slovensku totiž může být opravdu krásně.

1948 450

Na cestě za svobodou: Češi v uprchlických táborech po únoru 1948

Autor: Martin Nekola

Žánr: Literatura faktu, Historie

Nakladatelství: Universum (Euromedia)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 192

ISBN: 978-80-242-6639-8

Hodnocení: 80 %

www.knizniklub.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MASTERS OF ROCK 2012 - INTRO - JEN RŮŽOVÁ TO MŮŽE BÝT!

Na loňském, devátém ročníku Masters of Rock, zaujala pozornost - a nejen mou - poměrně velká tlupa metalistů v růžovém oblečení. Šlo o skvělou recesi, jejíž prvopočátek spočíval v myšlence setkání přispěvatelů fóra MOR, kteří se dosud znali pou...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Město ožije rejem masek – už podeváté

karneval perexCARNEVALePRAHA je kulturně společenským projektem. Záštitu nad ním převzal Magistrát hlavního města Prahy, městské části Praha 1 a Praha 7 a italské velvyslanectví v Praze. Akce se koná za podpory agentury CzechTourism a to o...

Z archivu...


Literatura

Přečtěte svým dětem před spaním příběhy prasátka Peppy a jeho přátel

pepapig perexVšichni, kdo máme či hlídáme malé děti, víme, jak je občas těžké je uspat. Čtení před spaním je starý dobrý recept našich rodičů a prarodičů, který stojí za to, abychom jej vyzkoušeli. Po večerníčku můžeme doma zavést ritu...

Divadlo

Nejznámější příběh lásky všech dob – Romeo a Julie v podání Baletu Národního divadla se v září vrátí do Státní opery

Romeo a JulieNejznámější příběh lásky všech dob, velké a nadčasové milostné téma, to je příběh Romea a Julie, který v baletním ztvárnění choreografa Johna Cranka uvádí Bal...

Film

Král Belgičanů

Kral belgicanu perexNicolas III., belgický král, je právě na státní návštěvě v Istanbulu, když se dozví, že se jeho země rozpadla. Chce se okamžitě vrátit domů, aby zachránil své království. Sluneční bouře ale způsobí, že je vzdušný prostor kompl...