Post Bellum představuje novou mobilní aplikaci, která přinese příběhy pamětníků a „rozhýbe“ výstavy

Post Bellum představuje novou mobilní aplikaci, která přinese příběhy pamětníků a „rozhýbe“ výstavy

Tisk

pn 200Nezisková organizace Post Bellum už téměř 20 let vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Jejím stěžejním projektem je sbírka Paměť národa, která obsahuje vzpomínky konkrétních osobností, fotografie, deníky a další dokumenty z období totalit 20. století.

 

 

Příběhy malých či velkých hrdinství, bezpráví i naděje nyní nově představí také mobilní aplikace, která mimo jiné oživí i výstavy na principu rozšířené reality. Díky ní tak za využití nových technologií dojde k vytvoření Paměti národa pro 21. století. Projekt lze nyní podpořit na Hithitu.

pn 1

Hlavním cílem aplikace je přiblížit Paměť národa i mladší generaci, která se v dnešní době neobejde bez moderních technologií. „Chceme k vám i vašim dětem promlouvat skrze nástroje, které používáte nejčastěji. I o minulosti se dá vyprávět poutavě, přehledně a srozumitelně. Nová aplikace rozpohybuje a rozmluví naše výstavy na principu rozšířené reality a přinese do vašeho telefonu podcasty rozhlasového pořadu Příběhy 20. století, videa, fotky a články z Magazínu Paměti národa i kalendárium významných výročí,“ popisuje Mikuláš Kroupa, ředitel a zakladatel Post Bellum.

 pn 2

K tomu, aby aplikace fungovala tak, jak má, neziskové organizaci Post Bellum v tuto chvíli schází potřebné finance. Ty aktuálně shání pomocí sbírky na crowdfundingovém serveru Hithit.cz. „Budeme moc rádi, když naši snahu podpoříte zakoupením některé z odměn na Hithitu. Za vaše peníze naprogramujeme zajímavou mobilní aplikaci dobře použitelnou nejen dospělými, ale i dětmi ve škole. Poznáváním historie a lidských příběhů se učíme poznávat sami sebe, rozumět přítomnosti a předpokládat budoucnost. Příběhy nás učí, co je v životě důležité a za co stojí bojovat,“ vysvětluje Mikuláš Kroupa.

Na přispěvatele na Hithitu čeká celá řada atraktivních odměn. Kromě předplacení samotné mobilní aplikace tu lze zakoupit například upomínkovou placku, CD/MP3 s pěti díly populárního rozhlasového pořadu Příběhy 20. století, roční členství v Klubu přátel Paměti národa, startovné na Běh pro paměť národa, zážitkový workshop, celodenní procházku s průvodcem Paměti národa, VIP vstupenky na listopadové udílení Cen Paměti národa nebo setkání u večeře s ředitelem Post Bella Mikulášem Kroupou či šéfredaktorkou Magazínu Paměti národa.

pn 3


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mirjam Landa: Měla bych přitvrdit

Mirjam perex„Jsem ráda, že už je po svátcích a můžeme zas všechno dělat normálně,“ směje se režisérka, autorka a producentka Mirjam Landa. I když tedy zrovna její začátek roku moc „normální“ není, protože úspěšná divadelnice a matka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Trenčianska Turná má za sebou 750. výročie

TT perexPočas slnečného víkendu 16. až 18. augusta sa v Trenčianskej Turnej konali oslavy prvej písomnej zmienky o obci, ktorá sa historicky píše od roku 1269. V rámci jej 750. výročia sa predstavili rôzni folkloristi v podaní súborov Vršatec, Večernica, Štvor...

Z archivu...


Literatura

Dívka s dýkou v duši a s nožem v ruce

Smrtelny hrich perexOžehavé téma incestu tvoří děj psychologického románu Markéty Harasimové. Tato autorka má na svém kontě již pěknou řádku románů cílených zejména na ženy. Jedná se jak o klasické romantické příběhy s prvky erotiky, tak o psy...

Divadlo

Prokleté a dokonalé Úplné zatmění

uplne zatmeni 200Na zlínském jevišti se v sobotu 24. října 2015 představili herci z Městského divadla Mladá Boleslav v proklatém dramatu Úplné zatmění o Paulu Verlainovi a Arthuru Rimbaudovi. Představení režíroval Pavel Khek, ve Zlíně známý díky ins...

Film

Vstup do Zóny jen na vlastní nebezpečí

Zona 200Když příznivec ruského režiséra Andreje Tarkovského uslyší nebo uzří slovo Zóna, okamžitě zastříhá ušima, zbystří pozornost a hledí zjistit, zda se tenhle výraz neváže k filmu Stalker (1979). V případě knihy Zóna, vydané nakladatelstvím Paseka, se sk...