České a italské natáčení historického velkofilmu Il Boemo v hlavní roli s Vojtěchem Dykem je v plném proudu

České a italské natáčení historického velkofilmu Il Boemo v hlavní roli s Vojtěchem Dykem je v plném proudu

Tisk

Il Boemo 200Hlavní část natáčení historického velkofilmu režiséra Petra Václava Il Boemo o Josefu Myslivečkovi, jednom z nejvyhledávanějších hudebních skladatelů druhé poloviny 18. století, právě probíhá mezi Českou republikou a Itálií. Ve skladatelově rodné zemi filmaři stráví od září do listopadu 16 dní na různých lokacích. Ve filmu tak diváci uvidí například nádherné prostory Stavovského divadla, kde před osmatřiceti lety natáčel režisér Miloš Forman svého Amadea, Mahenovo divadlo v Brně, zámek v Bučovicích nebo klášter v Plasech. Premiéra snímku Il Boemo je plánována na podzim 2021.

První klapka padla již 29. července loňského roku v italském městě Como. Takřka po roce se štáb s režisérem Petrem Václavem vrátil do Čech a na Moravu, aby zde pořídili další scény filmu, ve kterém postavu skladatele ztvární Vojtěch Dyk.

„Kvůli probíhající pandemii jsme museli filmování složitě několikrát posouvat a měnit plány. Ještě na konci května jsme neměli vůbec žádnou jistotu, kdy a jak bude možné v Itálii točit. Zdržela se i výroba kostýmů, která probíhala v Itálii, a kvůli striktním hygienickým opatřením se o několik týdnů protáhla. Hlavní ale je, že jsme znovu „v akci“ a dosud natočený materiál vypadá skvěle,“ říká producent Jan Macola.

V České republice se začalo filmovat 4. září v Klášteře sester premonstrátek v Doksanech, další scény jsou z pražských paláců Martinického, Colloredo – Mansfeld a prostor zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Nejsložitější a nejvýpravnější část českého natáčení, včetně komplikované kaskadérské scény, pak proběhla ve Stavovském divadle. Poté tvůrce čeká natáčení v regionech, v bývalém cisterciácském klášteře v Plasech, na zámku v Bučovicích a v brněnském Mahenově divadle. V polovině října bude následovat opětovný přesun do slunné Itálie.

Il Boemo1

Pravidelné testování všech herců a celého štábu sice představuje zvýšené náklady a společně s nošením roušek i určité nepohodlí, všichni to ale zatím berou tak, že je to prostě daň za to, že mohou chodit do práce, která je baví a živí," dodává ještě Jan Macola.

Vedle Vojty Dyka se v hlavních rolích představí italské herečky Barbara Ronchi, Elena Radonicich a Lana Vlady. Ve vedlejších se pak diváci mohou těšit na Lenku Vlasákovou, Karla Rodena nebo Zdeňka Godlu. Ve snímku se objeví i operní hvězdy, jakými jsou Phillipe Jaroussky, Emöke Baráth, Raffaella Milanesi, Juan Sancho nebo Krystian Adam. Hudbu k filmu nahrál orchestr Collegium 1704 pod taktovkou Václava Lukse.

Il Boemo2

Il Boemo

Scénář a režie: Petr Václav
Producent: Jan Macola, Mimesis Film (ČR)
Koproducenti: Kateřina Ondřejková, Česká televize (ČR), Marco Alessi, Dugong Film (IT), Marek Urban, Sentimentalfilm (SK), Libor Winkler (ČR)
Žánr: historický film
Plánovaná premiéra: podzim 2021
Kamera: Diego Romero
Hrají: Vojtěch Dyk, Barbara Ronchi, Elena Radonicich, Lana Vlády, Karel Roden, Lenka Vlasáková, Zdeněk Godla

Film Il Boemo vzniká za laskavé podpory Státního filmu kinematografie, Filmové nadace, Prague Film Fund, Plzeňského kraje, Jihomoravského filmového nadačního fondu, italského ministerstva kultury a Slovenského audiovizuálního fondu. Koproducenty filmu jsou Česká televize - TPS Kateřiny Ondřejkové, Libor Winkler a MagicLab.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsme tady a chceme vás bavit, říká Karel Šůcha, kapelník formace Laura a její tygři


laura perexFamózní včerejšek a přitažlivý dnešek představuje v Supraphonu nedávno vydané dvojalbum hudební formace Laura a její tygři, které nabízí hned šestadvacet písní. Tři dekády existence trvale vitální kapely jsou dobrou příležitostí bilancova...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Antropologický výzkum v kuchyních starých mládenců

kitchen 200Nedávno jsem se přesvědčila o tom, že inspirace může přijít opravdu kdekoliv a kdykoliv. Na přednášce o antropologii nám byl v rámci metod zkoumání doporučen norsko-švédský film Povídky z kuchyně. A jako správný zapálený fanoušek antropologick...


Literatura

Festival Čtení ve vlaku se blíží!

Třetí ročník festivalu přivede celkem dvaadvacet českých spisovatelů do pražských příměstských vlaků. Během čtyř dní (19.–22. září 2016) budou mít cestující třiceti spojů možnost poslechnout si autorská čtení v netradičním prostředí vlakového vagonu.

...

Divadlo

Koně se také střílejí – zlínské divadlo představí taneční maraton na život a na smrt

Kone se take strileji Plakat 200Šest hereckých párů tančících na jevišti Velkého sálu za doprovodu živé kapely. Nekonečný taneční maraton, při kterém by člověk vypustil duši. Ale právě tento tanec možná pomůže přežít čas hospodářské krize. ...

Film

Hvězdný tým Avengers udělá radost (nejen) filmovým fanouškům

altPatříte-li k filmovým, případně komiksovým fanouškům, určitě víte, že Avengers jsou jedním z nejočekávanějších titulů, které se na nás v letošním roce chystají. A očekávaní nejsou malá. Spíše televizní režisér Joss Whedon tedy pře...