Letošní EKOFILM s projekcemi stále počítá, doprovodný program se bude streamovat

Letošní EKOFILM s projekcemi stále počítá, doprovodný program se bude streamovat

Tisk

ekofilm 200Fanoušci environmentálního filmového festivalu EKOFILM se mohou začít připravovat na svůj filmový svátek. Plánované projekce v sálech za zvýšených hygienických opatření proběhnou a doprovodný program se přesouvá do online prostoru. Streamovat se bude živě na webu a sociálních sítích EKOFILMu a ministerstva životního prostředí. Úvodní beseda bude veřejnosti přístupná jak online, tak fyzicky – z důvodu omezených kapacit je potřeba se registrovat. Fyzický program pro školy byli organizátoři nuceni zrušit bez náhrady. 


„Při rozhodování, jak se popereme s opatřeními, jsme si zrušení festivalu vůbec nepřipouštěli, byť nemůže proběhnout v původně plánované podobě. Úvodní besedu za účasti významných akademických i politických hostů, opening koncert Kapitána Dema, většinu diskuzí i besed a slavnostní vyhlášení však budeme živě vysílat na webu i sociálních sítích. Díky online streamu se tak bude moct EKOFILMu zúčastnit kdokoli z celé republiky, ne jen lidé, kteří budou aktuálně v Brně,“ popisuje produkční festivalu Pavlína Vidnerová ze společnosti Key promotion.

Organizátoři zvou zejména na úvodní besedu, která se bude konat v EKODÓMu na brněnském náměstí Svobody a bude veřejnosti přístupná. Pro veřejnost a novináře je k dispozici celkem 50 míst a rezervovat místo je možné na stránce úvodní besedy na https://www.ekofilm.cz/event/91/.

Na besedě bude ministr životního prostředí Richard Brabec spolu s rektorkou Mendelovy univerzity Danuší Nerudovou, marketingovou konzultantkou Pavlínou Louženskou či děkanem Fakulty technologie ochrany životního prostředí Vysoké školy chemicko-technologické Vladimírem Kočím diskutovat o tom, jak dosáhnout v naší spotřebě dlouhodobé udržitelnosti. Účast na besedě přislíbil i ředitel komunikace maloobchodního řetězce Albert Česká republika Jiří Mareček. Debata se dotkne Zelené dohody Evropské unie, našich spotřebních návyků, oběhového hospodářství a možností byznysu se těmto trendům přizpůsobit. Moderátorem besedy bude prezident festivalu Ladislav Miko.

ekofilm1 

„Letáky, akce a slevy na nás křičí na každém kroku, padají na nás ze schránek a neopouštějí nás, ani když si chceme v klidu odpočinout. Znělka letošního EKOFILMu těchto stereotypů využívá k tomu, aby otevřela otázku, zda Je spotřeba potřeba. Celý festival jsme letos zasvětili debatě, jaké jiné přístupy k ekonomice a spotřebě máme a kde se už teď můžeme inspirovat,“ popisuje kreativní ředitel festivalu Karel Hrivňák ze společnosti Key promotion.

Kromě projekcí zůstává z doprovodného programu zachován i fotografický workshop Jana E. Svatoše, který proběhne v pátek 16. října v brněnské zoologické zahradě.

Další částí doprovodného programu, která se do online prostředí nepřesouvá, je výstava Není zvěř jako zvěř. Bude probíhat už od 5. října na brněnském Moravském náměstí a končit bude 25. října.

46. ročník nejstaršího evropského filmového festivalu s ekologickou tematikou EKOFILM se koná opět v Brně, ve dnech 14. – 17. října 2020.

Více informací: www.ekofilm.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O výstavách v Asii i exotickém jídle s Tomášem Řízkem

rizek deti perexVýtvarník Tomáš Řízek se vloni na podzim téměř odstěhoval do Asie. Vystavoval tam své obrazy a ilustrace, podnikl několik výtvarných dílen a přenášek. Tak jsme se ho zeptali, jak jeho asijské putování dopadlo. 

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Spletenec vztahů v Batalionu
ImageNejedná se o slavný němý film z roku 1927 režiséra Přemysla Pražského, ale jeho zvukovou “předělávku”. Ovšem o kvalitách tohoto o 10 let staršího díla nemůže být pochyb. Inspirace německým kammerspielem už tady není t...

Literatura

Vraždy s monogramem řeší Poirot

vrazda s monogramem perexKnižní novinka Vraždy s monogramem od úspěšné britské spisovatelky Sophie Hannah byla vydána na konci roku 2014 a již před svým vydáním vzbudila kniha zájem nejen kritiků, ale také v...

Divadlo

Vejměnek – nová letní scéna v Brně

carodky perexKdyž se po dlouhé době bez divadla, divák toužící po nějakém představení podívá, cože se hraje u Buranů v Brně, čeká ho překvapení. Koncem sezony, která díky čínskému viru nehrála, se zvědavec potěší, že i „Burani“ už začali hrát. Ale ouha, ...

Film

Blíží se karlovarský filmový festival

56kviff perexCo si budeme nalhávat: mezi mezinárodními filmovými festivaly se ten karlovarský, ačkoli vydáván za jeden z nejdůležitějších, krčí jako příslovečná Popelka. Dopad rádoby velkolepé akce, letos již po šestapadesáté pořádané ve dnech 1. až 9. červ...