Plesová sezóna je v plném proudu

Plesová sezóna je v plném proudu

Tisk

plesova sezona 200První dva měsíce nového roku pro sportovně založené jedince představují brázdění lyžařských svahů či zdolávání běžeckých tras. Pro kulturní nadšence se ale nesou ve znamení plesů, bálů a maškarního veselí. Vrcholí totiž plesová sezóna!



Tradiční plesy

Plesy jsou společenské události, které se konají za účelem odreagování účastníků od běžných starostí a setkání s novými lidmi za zvuků taneční hudby. Nezbytný je společenský oděv vhodný pro tanec a chuť se bavit. Plesy mohou být pořádány různými organizacemi či institucemi, příkladem může být reprezentační ples města s bohatým doprovodným programem a spojený s vystoupením známých zpěváků či kapel. Díky neformální atmosféře se zde potkají lidé, kteří by se v běžném životě nesetkali. Na plese se také dají nenucenou formou získat nové, dnes tak důležité kontakty.

Vesnické bály a masopusty

Na vesnicích jsou bály často největší společenskou událostí roku. Jejich charakter jim udává pořádající spolek. Oblíbené jsou hasičské, myslivecké, sportovní, rybářské...Hudební produkci zajišťují skupiny z blízkého okolí schopné zahrát všechny žánry. Ty nejžádanější si pořadatelé zamlouvají až rok dopředu. Ani na vesnických bálech většinou nechybí kulturní vložka jako předtančení či půlnoční tombola. Všeobecné veselí budí kuriozní výhry jako fůra hnoje, hlava divočáka či popelnice na odpad. Masopustní bály jsou zase oblíbené pro hojnost zabijačkových dobrot domácí výroby. Stejně jako na šibřinkách se většina účastníků objeví v karnevalových kostýmech a maskách a zábava se nese v žertovném duchu. Svůj ples pořádají také skauti, potápěči, dopraváci, zdravotníci nebo vyznavači country hudby.

Maturiťáky

Studenti posledních ročníků středních škol a gymnázií pořádají maturitní plesy jako rozloučení s lidmi, se kterými strávili čtyři roky svého života. Na maturiťácích je fajn, že se konají v době před maturitou, tudíž si nevázané zábavy mohou užít i ti, kteří později zkoušku dospělosti hned napoprvé nezvládnou.

plesova sezona maturitak

Společenský oděv

Na plesech se požaduje dostavit se ve společenském oděvu a obuvi. Pokud oděv společenského charakteru ve skříni nemáte, můžete využít služeb půjčoven. „Letos se hodně líbí královská modrá a petrolejová, mladší dívky si vybírají světlejší barvy a černá to je taková stálice. Půjčují se korzetové šaty vcelku a vrací se zájem o velké večerní šaty. Také je pěkné, když pánovi sladíme kravatu s barvou dámských šatů, “ říká Kateřina Kitzbergerová, majitelka svatebního salonu a půjčovny společenských šatů Štěstí. Půjčovné se v regionech pohybuje od 1 000 do 3 000 korun, hodně záleží na náročnosti zdobení. Ve větších městech sáhnete do peněženky hlouběji. V ceně je zahrnuto čištění a praní šatů. Svou roli v celkovém vyznění vybraného modelu také hrají módní doplňky. Prim hraje bižuterie, které je na výběr opravdu nepřeberné množství.

plesova sezona saty

Ostatní přípravy

S přípravou na ples souvisí i společenská úprava vlasů a líčení. Kadeřnice a vizážistky mají až do poloviny března obvykle diář zcela zaplněný. Kdy jindy máte příležitost vyzkoušet si ten úžasný drdol, co se nosil v šedesátých letech a k tomu velké večerní líčení? Chystáte se na prodloužení vlasů a nemůžete se stále rozhodnout? „Právě ples bývá často tím důvodem, kdy se objednat. Z dlouhých vlasů se snáze vytvoří efektní společenské účesy. Cena se odvíjí od počtu pramenů vlasů a jejich délky,“ říká majitelka salonu Chic, Gabriela Křivánková.

Dětské maškarní bály a karnevaly

Ani dětem není odepřeno zatančit si a užít si veselé odpoledne s kamarády. Dětské písničky většinou pouští diskžokej a v programu nechybí různé soutěže nebo vystoupení kouzelníka. Nejvíce ovšem záleží na tom, jakou malý tanečník zvolí masku. Zdatnější rodiče maškarní převlek ušijí, ti méně zdatní mohou využít půjčoven nebo celou masku zakoupit na internetu. Nabídka je široká od mořské víly, roztleskávačky či břišní tanečnice pro dívky, přes parašutistu, pastýře nebo šmoulu pro chlapce. Můžete si také vybrat z mnoha zvířecích variant vhodných pro obě pohlaví. Jednoduchý kostým princezny seženete již od 200 korun. Za masku rytíře dáte od 400 do 1 000 korun, podle zvoleného materiálu a doplňků.

plesova sezona karneval

Něco z historie...

Celková atmosféra plesu se odvíjí také od hudebního doprovodu, který musí umět zahrát jak klasické tance jako je polka nebo valčík, ale skočný rokenrol nebo romantický ploužák. V minulosti zahajoval obrozenecké plesy český národní tanec Beseda. Jde o kontratanec pro čtyři páry a poprvé byl uveden roku 1863, kdy si ho zatančil i Bedřich Smetana nebo Jan Neruda. Máte chuť si ho vyzkoušet? Návodné DVD a CD si lze zakoupit na stránkách taneční školy: www.dvorana.cz.

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál: Zámek Vizovice

Vizovice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Lordi v Českých Budějovicích byli famózní, skvělí a vysloužili si aplaus - fotoreportáž

Lordi perexNáš fotoreportér Rudolf Hojdar nafotil sérii snímků z českobudějovckého vystoupení souboru Lord of The Dance, které se konalo 27. února 2014 v Budvar Aréně. Ačkoliv časový prostor k pořízení fotografií byl, dle pokynů pořadatelů, velmi krátký, můžeme se díky...


Literatura

Jaké byly manželky nacistů?

Manzelky nacistu perexGöring, Goebbels, Himmler, Heydrich, Heß, Bormann – tato jména zná každý, kdo se alespoň trochu zajímá o druhou světovou válku. Jména jako Carin, Emmy, Magda, Margaret, Lina, Ilse a Gerda však už tak známá nejsou.

Divadlo

Tereza Ramba a Eliška Křenková odehrají Amerikánku: V kleci už tento čtvrtek ze Safari Parku Dvůr Králové

amerikanka 200Další představení Amerikánky z plánované série Hrajeme pro medici se tento čtvrtek 30. dubna odehraje ve vnitřním výběhu pro hyeny ze Safari Parku Dvora Králové.

...

Film

Filmy, panelové diskuze i taneční performance nabídne letošní festival Film a architektura

film architektura 200Pět dnů, dvacet mezinárodních a tuzemských snímků, diskuze s režiséry a odborníky nebo taneční performance. Festival Film a architektura zavítá ve dnech 30. září–4. října do sedmnácti měst. Desátý ročník svým programem zcela n...