Legendární rostlina jmelí: symbol štěstí a lásky

Legendární rostlina jmelí: symbol štěstí a lásky

Tisk

jmeli 200K zimnímu času neodmyslitelně patří i tradiční rostliny, které nám doma i venku dělají radost tehdy, když příroda spí. Pokud vám na Nový rok ještě zbyde pár hodin volna, vydejte se na výstavu Rostliny vánočního času do pražského Toulcova dvora, která trvá až do 2. ledna. Poznáte ekologické středisko, kde můžete strávit chvíli času třeba s kamarádkou při povídání, nebo se spícím dítětem v kočárku. Ale my jsme se sem nepřišli projít, ale podívat se na rostliny nerozlučně spjaté se zimou a již proběhlými Vánocemi. Jednou z nich je i jmelí.


Strom pro Ježíška

Snad v žádné české domácnosti teď nechybí jeho kytice. Jde o poloparazitní keříkovitou rostlinu, která neroste ze země, ale na stromech, odkud také čerpá živiny rozpuštěné ve vodě. Sice saje ze stromů, ale zároveň si sama vytváří chlorofyl, takže není úplným příživníkem.

Znali ji už naši předkové v antice a intenzivně zkoumali její vlastnosti, například s ní vykuřovali domy podobně jako kadidlem. Kladli ji i zemřelým do hrobů, protože věřili, že otevírá brány podsvětí.

Legenda také praví, že jmelí bývalo stromem, který použil Josef na vyřezání kolébky pro malého Ježíška. Když pak Kristus dospěl do svých třiatřiceti let, tento strom prý Římané porazili a jeho dřevo posloužilo na výrobu kříže pro Kristovo ukřižování. Pak se údajně velký strom proměnil v malé keříky.

jmeli3

Symbol plodnosti i antikoncepce

Jmelí kvete v březnu a dubnu a jeho květy nejsou nijak výrazné. Plody jmelí, dobře známé kuličky, zrají dlouhých devět měsíců stejně jako lidský plod. Polibek muže a ženy pod větvičkou jmelí je proto dodnes starým pohanským zvykem, který má zajistit plodnost. Ani křesťané bojující proti nejrůznějším pohanským modlám ho nevymýtili. Účinků nezvyklé rostliny si všímaly i ženy. Italky nosívaly kousíček jmelí snad proto, že věřily, že jim pomůže počít. Naopak indické ženy si myslely, že tato rostlina funguje jako dobrý antikoncepční prostředek nebo dokonce může vyvolat potrat.

Lék i jed zároveň

Šlo také o magickou rostlinu keltských druidů, tedy kněží. Usekávali ji vždy o zimním slunovratu. Domnívali se, že úspěšně léčí choroby a používali ji také jako protijed při otravách. Rostlinka jmelí skutečně léčivá je, zároveň je ale také prudce jedovatá! I dnes se používá v lékařství například ke snižování krevního tlaku, proti arterioskleróze, při poruchách vegetativního nervového systému nebo jako podpora léčby nádorových onemocnění, tedy rakoviny. A v kosmetickém průmyslu třeba proti lupům. Ovšem vyvarovat se výtažků ze jmelí se musíte trpíte-li nedostatečnou činností srdce nebo ledvin. Celkově by ale jakékoli preparáty ze jmelí nikdo neměl používat bez konzultace s lékařem. Uvádí se dokonce, že nejjedovatější jmelí roste na topolech. To se právě kvůli obsahu jedu ve farmacii vůbec nepoužívá!

jmeli2

Okrasa, která škodí

U nás v Čechách můžeme na stromech vidět jediný druh, zvaný jmelí bílé, ale ve světě jinak roste asi 70 - 100 druhů jmelí. Objevuje se na nejrůznějších stromech listnatých i jehličnatých: lípách, javorech, topolech, borovicích, jedlích, smrcích... Sem tam třeba i na jabloních v zahradách. Vidět můžeme i skutečně mohutné zelené koruny. Jisté je, že takovéto mohutné větve jmelí znehodnotí dřevo stromu, na němž rostou, pro jakékoli další zpracování. Jsou tedy sice okrasou, ale zároveň působí škodu. Napadené stromy hůře odolávají různým škůdcům, chorobám a průmyslovým exhalacím.

Čarovná moc dárku

Zavěšené kytice nade dveřmi mají chránit před bleskem, ohněm a čarodějnicemi a mají přinášet do domu štěstí a lásku. Ale pozor, takovou moc má jenom darované jmelí! Takže pokud chcete někomu udělat radost a opravdu mu přejete štěstí, neváhejte a na návštěvu, na kterou se vydáte, vezměte s sebou i jeho větvičku. Vybrat si můžete buď přírodní zelené, nebo pozlacené či postříbřené. Keltové utínali jmelí zlatými srpy a od té doby se prý vžila tradice jmelí pozlacovat. Zároveň podle keltských tradic mělo zažehnat i války, zlé duchy nebo hladomor. Takže s větvičkou jmelí vzhůru do Nového roku!

jmeli

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

KEKS a TURBO: „Dobýváme naši malou zemičku metr po metru a je to trnitá cesta, ale spravedlivá.“

turbo a keksRockové kapely KEKS a TURBO spojily své hudební síly a vytvořily společné turné, které začíná už za pár dní. Sedm měst, sedm koncertů, které slibují skvělý hudební zážitek. Zeptala jsem se leaderů obou kapel, za KEKS Štěpána Kojana

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Tři mušketýři pod brněnskou oblohou

musketyrivbrne-perexDevátým rokem se v objektu Moravského zemského muzea, na Biskupském dvoře na Zelném trhu konala premiéra inscenace, která byla (jako vždy v minulosti) připravena právě pro tento nádherný prostor pod širým neb...


Literatura

Jak procestovat celý svět z obýváku

muz odnaproti perexMarkův poklidný městský život jednoho dne rozčeří zpráva o tom, že se stal dědicem. Jelikož bude dědit po svém dědovi, je překvapený ještě více, protože ho nikdy neviděl. Ale co už – darovanému koni na zuby nehleď – jak se ří...

Divadlo

Voskovec s Werichem ve skvělém představení V+W na Dramoxu

KorespondenceVW 1200x1200Nahlédněte do života géniů Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Dramox a Divadlo Na Zábradlí uvádějí představení Korespondence V+W, které se v červnu po 13 letech a 200 reprízách rozloučilo s div...

Film

Univerzální a stárnoucí Rambo

rambo do pekla a zpetFilm Rambo: Do pekla a zpět (2008) ukončuje velké putování hrdiny, pro něhož bylo celý život největším oříškem, jak se dostat z místa na místo nebo se někde v klidu usadit, aniž by přitom musel pozabí...