Rok 2084? Vše pod kontrolou, i sex

Rok 2084? Vše pod kontrolou, i sex

Tisk

DRPWinstona Smitha byste na ulici snadno přehlédli. Jak by taky ne, když je to jenom obyčejný pracovník na ministerstvu, co si svědomitě plní své povinnosti. Prostě normální nezajímavý muž, řekli byste si, ale neměli byste pravdu. Winston totiž žije v roce 2084 a je jedním ze soudruhů pracujících na Ministerstvu pravdy!


Svět se zmítá ve válce tří mocností, z nichž každá touží po absolutním vítězství, a soudruzi a soudružky na Ministerstvu pravdy mají plné ruce práce. Je životně důležité vypustit ven jen ty zaručeně “nejpravdivější” zprávy. Pro žádné pochybnosti zde není prostor – o to už se všudypřítomná propaganda postarala.

V prostorách pražského Rock Café vzniká nová divadelní scéna Divadlo RePublika, která bude zaměřená na satiru. Bude se zde potkávat několik skupin divadelníků, kteří budou tvořit satirická divadelní představení, v nichž hodlají, zásadně s humorem, nahlížet na současnou situaci ve společnosti.

První počin Divadla Republika, inscenace s názvem 2084, vycházi z Orwellova kultovního románu 1984, ale zatímco u Orwella se budoucnost předpovídá s hrůzou, režisér Jan Nosek Novák si ze “světlých zítřků” dělá legraci.

2084

Přitom budoucnost, kterou nám ukazuje, je opravdu děsivá. Představte si všude rozmístěné počítače a roboty, které pomáhají “Velkému bratrovi” udržet všechno pod kontrolou – včetně zdravé stravy, pravidelné rozcvičky i intimního života. Nepříjemná představa, že? Ale vtipkuje se o ní přímo luxusně.

Nechybí narážky na přebujelé reklamy, současnou českou politickou scénu, ani kauzy politiků. Nejzářnějším příkladem je asi automat AGROFET, který připravuje jídlo pro ctěné soudruhy. Všichni účinkující (Jan Nosek Novák, Ondřej Lechnýř, Aneta Bačíková, Jana Mudráková, Honza Julínek, Milena Kleinerová) jsou ve svých rolích opravdu přesvědčiví, takže jim věříte každé slovo a s napětím čekáte, kam je jejich stranická cesta zavede.

Ano, je to opravdu zábavný příběh. Ale jen do chvíle, kdy si uvědomíte, že možná přesně k takové budoucnosti směřujeme…

"2084"
Divadlo RePublika

Hrají
Winston Smith/ Ondřej Lechnýř, j.h.
O´Brien a další/ Jan Nosek Novák
Julie a další/ Aneta Bačíková
Automaty a další/ Jana Mudráková
Starožitník, Sajmon a další/ Jan Julínek
Sousedka a další/ Milena Kleinerová
Hlas Emanuela Goldsteina/ Otakar Brousek ml.
Hlas Velkého bratra/ PhDr. Ivo Šmoldas
Režie:Jan Nosek Novák

Hodnocení: 90 %

www.facebook.com/DivadloRePublika

www.divadlorepublika.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Konečně zase hrát živě, to je přání Vladana Vavruši, kapelníka skupiny GAIA

Gaia perexDruhá múza je název aktuálního alba otrokovické skupiny GAIA. Sedm původních písniček a jedna instrumentální skladba představují pop rockovou muziku, která imponuje vlastními hudebními i aranžérskými nápady stejně jako chytrými texty - a samozřejmě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mezinárodní festival divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER 2022 udělil čtyři Marty

encounter200Čtyři pozoruhodné výkony včera při závěrečném ceremoniálu vyzdvihla mezinárodní porota 32. ročníku Mezinárodního festivalu divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER, který v termínu od 29. března do 2. dubna pořádala Divadelní fakulta JAMU. Festivalové s...


Literatura

Temnými hvozdy, černá perla komiksového hororu

perexovy obrazekPřiznám se, že po knize Temnými hvozdy jsem původně sáhla spíše ze zvědavosti. O to více jsem byla překvapena, jak mimořádně kvalitní kousek se mi dostal do rukou. A přestože se za normálních okolností hororovému žánru spíše vyhýbám...

Divadlo

Jaký vliv může mít los na svatební přípravy? To se dozvíte v komedii Lov na losa od 11. října na scéně divadla Palace

lov na losa 200Komedie s názvem Lov na losa se zdá být banálním příběhem snoubenců Elišky a Kamila plánujících společný životní krok – svatbu. Již v začátku se však kolem příprav odehraje smršť bizarních a absurdních situací a celý příběh tak nabírá neče...

Film

Film Ghoul

ghoul 200Film Ghoul je temný thriller inspirovaný skutečnými událostmi, který má 26. Února celosvětovou premiéru v České republice.

...