Detektivka nejen pro děti z francouzského prostředí

Detektivka nejen pro děti z francouzského prostředí

Tisk

dominik-lze200Dominik lže! je název další knihy Patrika Madleho, která opět vyšla v nakladatelství Pointa. Tentokrát se děj odehrává v malém francouzském městečku v 60. letech.

 

 

 

Hrdinou knihy je devítiletý Dominik, který ve škole dostává domácí úkol v podobě práce na téma Můj největší hrdina. Nemá otce, zkoumá, o kom dalším z rodiny by mohl psát a inspiraci se snaží najít také v jeho městečku. Zdánlivý klid v něm narušuje Dominikův podivný soused a také voják, co se tam objevil. Když následně dojde k podivným vraždám, jde do tuhého…

Dominik lže! mělo na můj vkus pomalejší rozjezd, chvíli trvalo, než se něco začalo dít. Ale zase měl čtenář možnost seznámit se s Dominikem i s jeho okolím. Poté se to zlepšilo a příběh začal být napínavý a více čtivý. Jelikož je kniha označená jako detektivka pro děti a je určena pro čtenáře od 12 let, může to být pro ně překážkou.

Autora obdivuju za to, že dokáže zasadit své příběhy do netradičního prostředí a pracovat s ním. Líbila se mi popisovaná atmosféra malého města a díky tomu, že se děj odehrával ve Francii, to bylo i něčím jiné. Přišlo mi to jako taková přidaná hodnota, než kdyby se vše událo v českém prostředí. Také jsem ocenila, že příběh opět dává smysl a je promyšlený.

„A co voják? Může být hrdina? Vojáci jsou přece automaticky hrdinové, proto tu práci dělají – pro hrdinství. Jen nevím, co si mám myslet o našem vojákovi, vlastně ani nevím, jestli má za sebou něco jako hrdinské skutky, jestli někoho zachránil nebo zabil nepřítele. Nevím, jestli o něm můžu psát, když o něm nic nevím. Musel bych se ho zeptat, ale co když to nebude moct říct? Z přemýšlení vzniklo víc otázek než odpovědí.“ (str. 64)

Knihu jsem brala jako oddechovku a vzhledem právě k cílové skupině, jsem od ní příliš neočekávala. Nakonec jsem se však začetla a musela ji rychle dočíst a vědět, jak to dopadne. Zaujalo mě, jak to s Dominikem dopadlo a musím říct, že bych si s ním dovedla představit i nějaké pokračování.

Patrik Madle svou dosavadní studijní i profesní cestu zasvětil marketingu a oblasti komunikace. Komunikací se také živí. Vystudoval několik škol zaměřených na marketing a média. V současné době rozšiřuje své obzory a studuje diplomacii. Z literární tvorby se již od dětství věnuje psaní krátkých i delších šuplíkových povídek. Se svou poezií získal třetí místo v literární soutěži Příbram Hanuše Jelínka. Je nadšený z psaní kratších i delších scénářů. Ve své tvorbě rád experimentuje s různými žánry. Rád píše mysteriózní povídky. V roce 2021 mu v nakladatelství Pointa vyšla kniha Seznam zapomenutých dětí a následoval titul Dominik lže!

dominik-lze

Dominik lže!
Autor: Patrik Madle
Žánr: beletrie, detektivka
Nakladatelství: Pointa (Albatros Media)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 192
Hodnocení: 85 %

https://pointa.cz/project/fa3d1402-c3f8-11ec-97e3-0242ac150005
https://www.albatrosmedia.cz/tituly/85201649/dominik-lze/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Co zažily Sasanky? Kronika prvních českých skautek

Kronika Sasanek perexTenká brožura Z kroniky Sasanek vyšla v roce 2001 v edici Skautské deníky pod číslem 7. Na 65 stranách popisuje začátky dívčího skautingu v naší zemi. Obsahuje některé záznamy z vykonaných výletů, tábora, prázdninového putován...

Divadlo

Letní scéna Divadla Ungelt

Již poosmé si mohou příznivci divadla vychutnat komorní letní scénu Divadla Ungelt na hradčanském Novém světě. Divadlo, které patří k nejznámějším a především k nejpopulárnějším u nás, zařadilo do letního programu dvě oblíbené hry, jednu premiéro...

Film

Opět k nám dorazily Dny evropského filmu

evropsky film200Už po dvacáté se konají Dny evropského filmu, tentokrát kromě Prahy proniknuvší ještě do Brna, Hradce Králové, Ostravy, Jablonce nad Nisou a Uherského Hradiště. Organizátoři s podporou řady velvyslanectví a kulturních in...