Co vyšlo v květnu pro děti?

Co vyšlo v květnu pro děti?

Tisk

pikola 200Podívejte se na květnové novinky pro děti z nakladatelství Pikola.

 

 


Ladislav Špaček: Přijede dědeček – Obrázková etiketa pro nejmenší
Ilustrace: Jana Fernandes

Pomocí tohoto leporela, které doplňuje oblíbenou knižní sérii Dědečku, vyprávěj, dětem snadno vysvětlíte, jak vycházíme s ostatními dětmi na hřišti, jak se chováme na vycházce, v obchodě, v rodině. Kniha vede k návykům dětské etikety, jako je zdravení, používání „kouzelných slovíček“, neopomene ani hygienu, úklid hraček a oblečení, vede děti k samostatnosti a sebeobsluze. Leporelo není pouhý výčet pravidel – nabízí rodičům příležitost ukazovat na obrázcích dobré i špatné chování. Obrázky i texty mají mravní obsah a vytvářejí dětem rámec hodnot, které by je měly provázet celý život.
Leporelo je určeno dětem od 1 roku, již vyšlo

pikola prijede dedecek

Marta Jandová: Můj každodeník
Ilustrace: Toy Box

Tenhle KAŽDODENÍK je jen a jen tvůj. Škrtej, čmárej, vybarvuj a piš… prostě cokoli budeš zrovna chtít. Je to jen na tobě. Tvé myšlenky, tvé nápady, tvůj styl, tvé názory, tvé postoje, tvé objevy, tvé lásky, tvé bolesti, tvá nejskrytější tajemství, prostě… tohle je TVŮJ SVĚT. S láskou MARTA JANDOVÁ

Kniha je určena dětem od 11 let, již vyšla

pikola muj kazdodenik

Klára Smolíková: Vesmírná zásilkovna
Ilustrace: Martin Hanschild

O Expresní vesmírné zásilkovně se šušká, že kličkuje na hranici galaktických pravidel pro přepravu balíků. Občas si totiž její majitel, svérázný Gryfon, pomůže drobnou kličkou a obelstí zákony, zkrátí si cestu nebo se dokonce vydá proti proudu času. A právě na palubu Gryfonovy jediné rozvážkové lodi se omylem dostane nezkušený pozemšťan Nori i s chlupatým praslíkem, kterého zajímá jen čokoláda. Jak se tahle nesourodá trojice vypořádá s ne zcela běžnými zakázkami? Opravdu doručí zásilku bezcitným robotům, nespolkne je černá díra a vypátrají v nákladním prostoru čerstvě vylíhnutého vetřílka? Objednavatelé neúprosně ženou kosmickou loď vpřed, Nori přesto věří, že ho vesmír nepohltí a on opět najde cestu zpět domů na planetu Zemi.
Kniha je určena dětem od 7 let, již vyšla

pikola vesmirna zasilkovna

Karl Olsberg: Vesnice – Ztroskotání na Smaragdovém ostrově
Ilustrace: Philipp Ach
Překlad: Tomáš Kurka

Vzrušující dobrodružství pro všechny fanoušky Minecraftu! Ve vesnici na okraji soutěsky nikdy není nuda. Bydlí tam totiž Nano, který si nenechá ujít žádnou příležitost k legraci, nebo spíš malé lumpárničce. Tentokrát to ale vážně přežene: postaví sněhuláka, který ve vsi způsobí spoustu potíží! Shodou nešťastných okolností se pak s nejlepší kamarádkou Maffi ocitnou na opuštěném ostrově. Dobrodružství ale nikdy není konec a ostrov, který se na první pohled zdál opuštěný a mírumilovný, je plný nástrah a nebezpečí. Podaří se dvěma malým vesničanům vrátit domů?
Kniha je určena dětem od 7 let, již vyšla

pikola vesnice ztroskotani na smaragdovem ostrove

Eduard Altarriba: Co je to válka
Překlad: Michal Brabec

Poznání války je prvním krokem k míru. Válečné konflikty provázejí lidstvo snad od počátku věků. Jak ale vznikají? Kde je jejich prapočátek? Je mnoho otázek a možná ještě více odpovědí. Nemusíte mít však obavy. Provedeme vás touto zdánlivě složitou tematikou krok za krokem, vše přehledně vysvětlíme a na mnoha příkladech od dávných časů až po současnost ukážeme v souvislostech. Odhalíte spolu s námi vnitřní i vnější mechanismy války, její příčiny a úskalí. Seznámíte se se způsoby ukončení válečných konfliktů a jejich dopady na běžné obyvatelstvo. A nakonec nezapomeneme ani na aktuální konflikty jak v Sýrii, tak na Ukrajině.
Kniha je určena dětem od 10 let, již vyšla

pikola co je to valka

Rachel Renée Russellová: Deník Mimoňky 4 – Příběhy neohrabaný krasobruslařky
Překlad: Jana Hejná

Jak jdou dohromady krasobruslení a mimoňka Nikki? No, moc ne, jenže Nikki nezbývá nic jiného než se jít doslova klouzat. Zjistí totiž, že její tajná láska Brandon vypomáhá jako dobrovolník ve zvířecím útulku, jenomže útulek se teď bude muset zavřít a ve hře je MNOHEM víc než jen pár Brandonových slz. Nikki si naštěstí vždycky umí poradit a možnost zúčastnit se charitativní lední revue přijde jako na zavolanou. Zas tak jednoduché to ale nebude: Nikki má totiž k ladné krasobruslařské princezně pěkně daleko a všechno navíc – jako vždycky! – pořádně zkomplikuje její zapřisáhlá rivalka Mackenzie.
Kniha je určena dětem od 8 let, 2. vydání, již vyšla

pikola denik mimonky pribehy neohrabany krasobruslarky

Tony DiTerlizzi, Holly Blacková: Kronika rodu Spiderwicků – Kámen ke koukání
Překlad: Jana Jašová

Boj sourozenců Graceových, kteří se nedávno přestěhovali do starého viktoriánského domu, se skřítky, skřety a nejrůznějšími strašidly pokračuje. Kouzelné bytosti, které zchátralý dům a jeho okolí obývají, jsou stále drzejší a troufalejší. Dokonce unesou jedno z dvojčat, Simona. Jared a Mallory se za pomoci hodného skřítka Náprstníčka vypraví na záchrannou výpravu. Podaří se jim bratra zachránit? Najdou zvláštní brýle s kouzelným kamenem, s nimiž lze spatřit neviditelné bytosti? Pokračování napínavého příběhu pro čtenáře od devíti let je plný napětí, tajemných kouzel i humoru.
Kniha je určena dětem od 8 let, již vyšla

Shivaun Plozza: Příručka pro vzdorovité čarodějky
Překlad: Zuzana Trnová

Kdo by se nechtěl stát čarodějem či čarodějkou? Hrdinka této knížky tedy rozhodně ne! Žije totiž v městečku, které leží přesně mezi dvěma znepřátelenými čarodějnickými klany. Obyvatelé se tu denně potýkají se zatoulanými kouzly a čaroděje nikdo nemá rád. Jenže co dělat, když se ukáže, že máte magické schopnosti? A co hůř, aby vás magie neroztrhala, budete se muset ultra rychle naučit ji ovládat!
Kniha je určena dětem od 8 let, již vyšla

Holger Haag: Měsíční jezdci – Ohnivý kůň
Ilustrace: Manfred Rohrbeck
Překlad: Květa Palowská

Když Amara začala chodit do jezdecké školy Měsíční stáj, od prvního okamžiku ji přitahoval Uhlík, malý černý poník. Zdálo se, že dokáže číst i její nejskrytější myšlenky. Amara ale netuší, jak moc výjimečný Uhlík je. Až do chvíle, kdy se přímo před jejíma očima promění v ohnivého koně! Dokáže Amara poníkovi pomoct, aby se naučil své kouzelné schopnosti ovládat? A podaří se jí ochránit ho před nebezpečnými Nočními jezdci ze znepřátelené stáje?
Kniha je určena dětem od 7 let, již vyšla

Annett Stützeová, Britta Vorbachová: Taje přírody – Les a louka
Ilustrace: Kaja Kajfežová
Překlad: Zdeňka Karlíčková

Vydej se za tajemstvím a zvláštnostmi života v lese a na louce. V korunách stromů mrštně skáčou veverky, krtci si hluboko v zemi hrabou své chodby a včely poletují po zářivě žluté louce plné pampelišek. Vysoko ve větvích stromů se schovává strakapoud. A na okraji louky šelestí maličká sýkorka. Díky poutavým ilustracím poznáš mnoho roztodivných tvorů a rostlin a jejich způsob života. Les i louka čekají, až se vydáš na průzkum.
Kniha je určena dětem od 4 let, již vyšla

Ryan Hammond: Akademie padouchů
Překlad: Lucie Emmerová

Vítejte ve škole pro příšery, zlouny a záporáky! Pokud jste dobráci od kosti, pak vám tady pšenka nepokvete. Stejně jako Bertovi. Tenhle malý vlkodlak by hrozně rád zlobil, ale nejde mu to. Na rozdíl od spolužáků kostlivce, lva, ducha, krokodýla, čarodějnice a jiných příšerek, kterým jde padoušství jako po másle. Bertovi se nedaří ani smrtící pohledy, ani švihání pláštěm, natož míchání jedů. Navíc jakmile se něco semele, za všechny to slízne on. Nemůže ale zklamat svoje rodiče, musí dokázat, že je prolezlý špatností a školu dodělat! Jeho osud se rozhodne ve velkém finále uprostřed Obludného bludiště, kde spolu soutěží dva padoušské týmy. Rozproudí v sobě Bert padoušskou krev? Zvítězí Humrlčí parta, nebo Mocipáni? A kdo ukradl vzteklůvky? To všechno se dozvíte, až si tuhle knížku přečtete!
Kniha je určena dětem od 7 let, již vyšla

pikola akademie padouchu

Monika Utniková: Vůně aneb Proč všechno voní
Překlad: Michael Alexa

K čemu potřebujeme čich? Co je to vlastně čichová paměť? Proč rostliny voní? To jsou jen některé z mnoha otázek, na které ti odpoví právě tato kniha. Dočteš se také o neobvyklých nosech ve světě zvířat, o vůni lesa, moře, města nebo venkova a také o různých vůních v kuchyni: od vůně koření, kávy a čaje až po vůně zajímavých pokrmů. Kromě toho bude řeč také o feromonech a parfémech, vůni čistoty a starých knih, aromaterapii a vůni peněz, a dokonce i o vůni prdů a smrti.
Kniha je určena dětem od 6 let, již vyšla

pikola vune aneb proc vsechno voni

Hana Kneblová: Procvičujeme si češtinu se strašidly
Ilustrace: Katarína Gasko

Čeština vůbec nemusí být nuda. Hrajte si a procvičujte se strašidýlky například vyjmenovaná slova, slovní druhy nebo třeba tvrdé a měkké i a mnoho dalšího. Chcete projít bludištěm do cíle? Stačí se jen na každé zastávce rozhodnout pro tu gramaticky správnou variantu. Proč se nudně učit, když se můžete skvěle bavit, a ještě být ve škole za hvězdu!
Kniha je určena dětem od 8 let, vyjde 30.5

pikola procvicujeme si cestinu se strasidly

Eduard Petiška: Stříbrné dobrodružství
Ilustrace: Lucie Dvořáková

Bertík si nic nepřeje víc než kamaráda, kluka, jako je on. Maminka, tatínek ani babička na něj nemají čas, pořád mají na práci něco důležitějšího. K Bertíkovu překvapení se náhle objeví Robin, který přichází ze stříbrného oblaku, na němž přebývají všechna přání. V tu chvíli se Bertíkův život začne jako kouzlem měnit k lepšímu a Bertík se náhle dokáže vypořádat s Mstitelem, který ho šikanuje, i s posměváčky ve škole. A co teprve když ho Robin vezme s sebou na stříbrný oblak…
Kniha je určena dětem od 5 let, 3. vydání, vyjde 29.5.

pikola tribrne dobrodruzstvi

Více informací: www.euromedia.cz


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Umění filmu. Úvod do studia formy a stylu.
ImageKaždá generace filmových badatelů si s oblibou bere některý z teoretických systémů jako základ pro své zkoumání. V minulosti to byly zejména různé strukturalisticky orientované systémy s výraznou normot...

Divadlo

James Harries a další známí i začínající umělci vystoupí za záchranu kostela na Festivale KUKOKLI: 21. – 23. července

Festival KUKOKLI  foto Vojtěch Krunt 15Léto a festivaly pod širým nebem zkrátka patří k sobě. Návštěvníky všech generací od 21. do 23. července přivítá KUKOKLI 2023. Šestý ročník multižánrového festivalu opět oživí chátrajíc...

Film

Mlýn a kříž aneb Co lze vyčíst z jednoho obrazu

altRozměrné plátno Nesení kříže od nizozemského malíře Pietera Brueghela (má úctyhodný rozměr 124x170 cm a vystavuje je vídeňské Kunsthistorisches Museum) pochází z roku 1564 a zachycuje v renesančních kulis...