Dospívání není černobílé, ale tato kniha ano

Dospívání není černobílé, ale tato kniha ano

Tisk

tajemstvi-humly-hanssonove 200V nakladatelství HOST vyšla kniha Tajemství Humly Hanssonové, který je určená mládeži, ale pobaví se u ní i dospělí.

 

 

 

Anotace knihy představuje Humlu Hanssonovou takto: „Až vám potomci odrostou z muminků a dětí z Bullerbynu a rošťácká Pipi jim bude připadat pro prťata, nabídněte jim Humlu. Humla je taková její emoverze pro mládež, která v našem turbulentním světě roste rychleji než bambus.“

Hrdinka příběhu má 11 let a chodí do páté třídy. Má svou nejlepší kamarádku, které se svěřila se svými tajemstvími, a umělecky založenou tetu. Měla by prima život, kdyby se to vše nezkomplikovalo. Teta skončila na psychiatrii, rodiče Humly prožívají partnerskou krizi, a hlavně se její kamarádka Nour chytla špatné party. Tu tvoří rajťačky, které jsou pořádnými primadonami a ve škole mají své vydobyté místo. Navíc jediný, kdo se s Humlou chce kamarádit, je nudný Palčák mající ze všeho strach.

Humla se s tím vším musí nějak poprat. Je silná, odhodlaná, a především opravdu jedinečná. Do jejího stylu vyjadřování se musíte zamilovat hned po několika stránkách. Někdy je to k pousmání, ale jindy si člověk zavzpomíná a říká si, jak jsou její myšlenky přesné a trefné. A vše doplňují stylové černobílé ilustrace, které stojí za to!

„Jelikož má mamka v nočním stolku kondomy a jelikož JÁ jsem na světě, mám podezření, že spolu dělají víc než jen líbání. Ale když si představím TAMTO, dostanu nepřekonatelnou chuť nalít si do uší jar na nádobí a vypláchnout si mozek z hlavy.“ (str. 54)

Tajemství Humly Hanssonové je krátká knížečka, ale věřím, že se nejen k puberťačkám dostane v té správné chvíli a ty ji pak nedají z ruky.

Kristina Sigunsdotterová (nar. 1981) je švédská autorka knih pro děti i dospělé. Píše také poezii, písňové texty a divadelní hry. Kromě toho vede básnické workshopy pro děti.

tajemstvi-humly-hanssonove

Tajemství Humly Hanssonové
Autor: Kristina Sigunsdotterová
Překlad: Helena Stiessová
Žánr: pro děti, humor
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2022
Počet stran: 112
Hodnocení: 80 %

https://www.hostbrno.cz/tajemstvi-humly-hanssonove/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Povinnost pro Paynovce: Mládí imrvére v hajzlu

Mladi imrvere v hajzlu200Fanoušci amerického spisovatele C. D. Payna a především Nicka Twispa by měli pořádně zbystřit, protože nedávno vyšla osmá kniha Mládí imrvére v hajzlu aneb Geny nezapřeš. Jestli stojí za to? Na to se ani nemusíte ...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

Duchařina ze Severu

necro200Pokud máte chuť na film ve stylu finského Heavy Trip, Severská filmová zima letos nabízí komediální horor Mrtvé nechte spát. Ponořte se do tajů života po životě za zvuků metalové hudby.

...