Tajná šifra odhalena

Tajná šifra odhalena

Tisk

zavet krystofa200Všichni jsme se je učili zpaměti, někteří je znají dokonale, jiní občas tápou. Proto je dobré si je občas zopakovat. O čem hovořím? O vyjmenovaných slovech, která je potřeba znát, aby člověk nebyl za moulu. A Závěť Kryštofa Prevíta, pána z Povidliček a Satelitů opakování usnadní.

 

Slova s ypsilonem

Markéta Chaloupková vytvořila napínavé vyprávění o velké záhadě, kterou máme v naší gramatice. Rozluštili ji Linda s Kamilem z rodu skřítků. Neměli to vůbec lehké, protože vše se točilo kolem vyjmenovaných slov. Dobře se ví, že naučit se je a dobře užít není nic snadného. Taky udržet je v hlavě a nedělat chyby. V našem případě nešlo jen o čtení a naslouchání, Linda a Kamil museli pátrat v katakombách a snažili se rozluštit tajné zprávy, aby našli cestu k důležitému poselství.

Cesta k tajemství

Možná jsme všichni tušili, že vyjmenovaná slova jsou čímsi jiná, mnozí chtěli jejich záhadu objasnit, ale nešlo to jen tak. Bez našprtání se základních slov prostě člověk dál nepostoupil. Autorka nám udala cestu, krok za krokem odhalila, jak je třeba se na tuto gramatickou záhadu dívat, a ještě se jí povedlo do příběhu zasadit pátrání po ztraceném tatínkovi trpasličí slečny Lindy.

Markéta Chaloupková si umí hrát se slůvky. Proto se pěkně čte její vyprávění s velmi vytříbenými větami a bohatou slovní zásobou. Navíc skládá zapeklitá vyjmenovaná slova do celistvého příběhu, aby se čtenáři lépe zapamatovala. Po přečtení pohádkového vyprávění už nikoho nikdy nenapadne napsat myš s měkkým i.

Obrázky jako malované

Příjemné autorčino čtení osvěžila ilustracemi Lucie Novotná, která ke každému slovu přidala patřičný obrázek. Dohromady tak před sebou máme výtečné opakování nejen na prázdniny. Malí školáci i jejich unavení rodiče mají šanci si připomenout, co nesmí žáci zapomenout pro další školní rok.

Proto chutě do čtení, čtenáři malí i velcí, čeština volá. I když se o prázdninách učit nikomu nechce, tento způsob opakování zdá se být velmi příhodným. Na závěr jen připomínám, že Závěť Kryštofa Prevíta, pána z Povidliček a Satelitů se dá číst i ve školním roce!

zavet krystofa

Název: Závěť Kryštofa Prevíta, pána z Povidliček a Satelitů
Autor: Markéta Chaloupková
Ilustrace: Lucie Novotná
Žánr: dětská literatura
Nakladatelství: Jonathan Livingston, s. r. o.
Rok vydání: 2022
Počet stran: 72
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: archiv nakladatelství

Odkaz na web: www.jonathanlivingston.cz


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Ostrov žen moře: Další skvost autorky Tajemství hedvábného vějíře

Ostrov zen more 862x390Dalším z pozoruhodných a poutavých románů autorky bestselleru Tajemství hedvábného vějíře Lisy See nás tentokrát přivádí do prostředí korejského ostrova Čedžu, kde ženy vykonávají náročnou a neb...

Divadlo

Brněnské kolo aneb Jak ukrást Věstonickou Venuši
vestonickavenuse perMěstské divadlo Brno jako úvodní představení na Open air scéně, v překrásném prostředí Biskupského dvojka, s osvětleným chrámem sv. Petra a Pavla v pozadí, uvedlo další muzikálovou světovou premiéru. (Uf to byla dlouhá věta, a...

Film

Podzim života Vratných lahví

vratne perexFilm Vratné lahve (2006) je zatím posledním projektem scénáristy Zdeňka Svěráka, kde si rovnou zahrál také hlavní roli. Dlouhou uměleckou kariérou člověk dozraje, ale je legrační, jen když se dokáže zamíchat s nadhledem. A pr...