Škola s kouzelným panem učitelem? Ano, v Portugalsku!

Škola s kouzelným panem učitelem? Ano, v Portugalsku!

Tisk

bajecna skola 200Do kouzelné školy by chtěl chodit každý a šestiletému Péťovi se to splnilo v Portugalsku, kam se musel přestěhovat. Jeho příběhy si můžete přečíst díky knize Báječná škola pana Scotta, která vyšla v nakladatelství Kazda.

 

 

Na základě předchozích zkušeností s knihami od nakladatelství Kazda jsem si zprvu myslela, že tato kniha bude nějakým způsobem naučná. Že bude například pojednávat o tom, jak dospět ke kouzelné škole nebo se zaměří na školu, která děti učí něčemu navíc. Po přečtení anotace i letmém nahlédnutí bylo jasné, že tomu bude jinak, což vůbec nebylo na škodu.

Báječná škola pana Scotta je vyprávěním šestiletého Péti, který po přestěhování začne navštěvovat mezinárodní školu v Portugalsku. Z počátku tak bojuje hlavně s jazykovou bariérou, ale také s odlišným přístupem. Ten se ukazuje v této ukázce ze strany 36: „Co tam celý den děláš, Péťo? Ptá se ustaraně maminka. „Lezu po stromech, lítám po dvoře a všichni jsou tam moc prima,“ odpovídám šťastně.“ „No jo, vždyť ty nemáš ani žádné úkoly, to se mi nějak nezdá,“ diví se maminka a tatínek jen mávne rukou, že uvidíme.“

Péťa se však brzy skamarádí s ostatními a užívá si s nimi společných aktivit. Například se starají o kočku Mačku, objevují mloky žijící nedaleko školy, staví domek ve větvích stromu, prodávají ve vlastním stánku nebo hrají divadlo. A dojde také na nějaké lumpárny.

Pan Scott a také další personál školy působí chvílemi jak z jiného světa, nebo spíše jako z pohádky. Je na nich vidět, že jim na dětech záleží, a hlavně to s nimi umí. „Mr. Scott něco povídá anglicky, konejší mě a nese do školy. Přitom mluví pěkným klidným hlasem a přivine mě k sobě, abych se nebál. Ukazuje mi svou školu, a i když mu nerozumím ani slovíčko, vím, že už teď mě má rád. (str. 26).

Díky tomu je čtení velmi příjemné a takové milé. Měla jsem na konci o to větší radost, že příběh vychází z reálných zážitků autorky a lidé jako je pan Scott tedy opravdu existují a jsou tady pro děti.

Báječná škola pana Scotta je moc pěkná kniha. Ve vyprávění se děti mohou najít, popisované příhody jsou zajímavé a vše doplňují nádherné ilustrace Ivony Knechtlové.

Miroslava Salajková vystudovala Fakultu multimediálních komunikací na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala ve školství jako vychovatelka, v gumárenském průmyslu i v redakci časopisu Darina. Několik let prožila v Portugalsku, které se pro ni stalo velkou inspirací. Je velkou milovnicí zvířat. Má dospělého syna.

Ivona Knechtlová ilustrování knížek je pro ni splněným dětským snem. Ilustruje pro řadu významných nakladatelství (Albatros, Pikola, Mladá fronta), těší ji zejména práce na dětských knihách. Má tři dcery a s rodinou žije v Praze.

BAJECNA skola

Báječná škola pana Scotta
Autor: Miroslava Salajková, ilustrace Ivona Knechtlová
Žánr: pro děti a mládež
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 128
Hodnocení: 88 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Nahlédněte do Báječné školy pana Scotta

https://www.knihykazda.cz/bajecna-skola-pana-scotta/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nejkrásnější výlety na tajemná místa

vylety perexV květnu vydalo nakladatelství Universum další ze své edice Rodinné toulky - Nejkrásnější výlety, tentokráte se zaměřili na tajemná místa. Jelikož se blíží prázdniny a počasí láká na výlety a objevování neokoukaných míst v naší malebné zemičc...

Divadlo

Repríza Dvořákovy opery Rusalka ve Státní opeře v Banské Bystrici bude událostí sezóny

opera banska bystrica perexHvězdného obsazení se dočká ve Státní opeře v Banské Bystrici repríza Dvořákovy opery Rusalky, která proběhne 4. června. V hlavních rolích tohoto mimořádného představení vystou...

Film

Jak se lidé chovají za války a jak o ní smýšlejí

total2000Volná řada sborníků nazvaných Kultura a totalita je prozatím rozčleněna do pěti svazků.

...