Bear Grylls: Dobrodružství na moři

Bear Grylls: Dobrodružství na moři

Tisk

dobrodruzstvi na mori 200V červenci vyšel u nakladatelství Pikola 4. díl dobrodružné série Beara Gryllse pro děti od sedmi let, která je vhodná také jako první čtení. Nejnovější příručka nese název Dobrodružství na moři a i zde nás autor utvrzuje v tom, že v divočině jsme silnější jako tým.

 



Autor jako odborník na dobrodružství

Edward Michael Grylls přezdívaný Bear, (* 1974) je britský dobrodruh, spisovatel a moderátor. Tři roky sloužil jako výsadkář u britských speciálních jednotek SAS. Proslavil se jako průvodce v seriálem Nutné k přežití (Ultimate Survival/Man vs. Wild) vysílaném na stanici Discovery Channel. Ve věku 23 let se stal nejmladším Britem, který zdolal Mount Everest. V červenci 2009 se stal nejmladším (35 let) vedoucím skautů ve Velké Británii.

Kniha číslo 4

Po Dobrodružství ve velehorách (2020), Dobrodružství v poušti (2020) a Dobrodružství v džungli (2021) tu máme konečně i Dobrodružství na moři. Opět začínáme v prostředí dětského letního tábora a tentokrát štafetu, tedy kouzelný kompas, předává Omar dívčině jménem Chloe. Při dobrodružství na jezeře se stane nehoda a naše hrdinka se jako mávnutím kouzelného proutku objeví na pláži a společnost i průvodce jí dělá právě Bear. Poradí jí, co jíst a naopak co nekonzumovat, jak si poradit v přírodě a upozorní na ekologickou katastrofu, tedy na plasty v moři. Samozřejmě, že vše dobře dopadne, Chloe je zachráněna a vrací se zpátky do reality na tábor, kde se díky poučení od Beara snaží chovat ekologičtěji.

Příroda a přežití

Péče o přírodu je hnacím tématem celé této série a musím říct, že se autorovi daří toto poselství dětem nenásilně představit a vysvětlit, že musíme začínat u sebe a jedině tak jsme schopni změnit svět k lepšímu. K sérii neodmyslitelně patří černobílé ilustrace Emmy McCannové, kterých si i zde užijeme do sytosti. Nechybí ani závěrečný kvíz a minisekce Věděli jste? a dohromady to tvoří fajn celek, který doporučuji všem zvídavým dětem, co prahnou po dobrodružství.

dobrodruzstvi na mori

Název: Dobrodružství na moři
Autor: Bear Grylls
Žánr: dobrodružný román pro děti a mládež
Originální název: The Sea Challenge (2017)
Ilustrace: Emma McCann
Nakladatelství: Pikola
Rok vydání: 2021, pevná vazba
Počet stran: 144
Hodnocení: 70 %

https://www.euromedia.cz/bear-grylls-dobrodruzstvi-na-mori/kniha/13756/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

„Často se říká, že dějiny píšou vítězové, ale tady žádní vítězové nejsou“

vitezove200Knihou s názvem Vítězové se uzavírá trilogie Medvědín od Fredrika Backmana. Fanoušci tohoto severského spisovatele i čtenáři předchozích dílů by si ji rozhodně neměli nechat ujít!

 

...

Divadlo

Drama, detektivka i upírská romance


At vejde ten pravy perexOskar (Oskar Hes) je osamělý chlapec, který žije se svou matkou v paneláku na okraji města. Matka si ho moc nevšímá a ve škole ho šikanují. Jeho život se změní, když se do sousedství přistěhuje dívenka Eli (...

Film

Pařba na třetí je pořádný odvaz plný dokonalého vtipu a pohotovosti

hangover 3 200Třetí pokračování úspěšné trilogie Hangover (Pařba na Třetí) dopadlo nad všechna očekávání. Patřím mezi ty, kterým se pod ruce dostala nejdříve druhá část série, Pařba v Bangkoku. Následně,...