Dva pohledy na život hospodářských zvířat

Dva pohledy na život hospodářských zvířat

Tisk

SkutecnyZivotHospodarskychzvirat 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha určená pro děti od sedmi let ukazující Skutečný život hospodářských zvířat. Jejím cílem přimět malé i velké k zamyšlení nad tím, co jíme.

 

 

 

Autorka v úvodní kapitole popisuje, že život na statku vypadal dříve jinak, než jak ho známe nyní. Takových hospodářství bylo mnohem více, nebyla dostupná technika a šlo hlavně o zdroj obživy. Dále zde vysvětluje, že pokud se velký počet hospodářských zvířat chová najednou na malém prostoru, jedná se o intenzivním chovu, velkochovu označovaném jako konvenční. Druhý způsob je pak ekologický nebo biologický. V takovém případě se více dbá na přirozený způsob života a potřeby zvířat, je jim poskytováno více prostoru, možnost výběhu nebo kvalitní krmivo.

Konvenční chov je zde ukázán na tom, v jakých podmínkách žijí prase domácí, skot domácí, ovce a koza domácí a kur domácí. Pozornost je věnována také přepravě zvířat a jatkám. Další stránky jsou pak zaměřeny na ekologický chov se závěrem věnovaným potravinám.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Ukažte dětem, jaký je Skutečný život hospodářských zvířat

Byla jsem na velmi zvědavá, jak se autorka poprala s takovým tématem a měla jsem obavy, jestli nebude kniha příliš realistická nebo až drastická. Také jsem se bála, že bude až příliš přesvědčující a bude například vést k tomu, že jíst maso je špatné a podobně. Avšak ani jedna z obav se nenaplnila.

V knize nenajdete žádné drastické výjevy, i když na zvířata v různých boxech není veselý pohled. Klobouk dolů před Lenou Zeise, že dokázala do výrazu němých tvorů dát tolik emocí. Opravdu jako by zvířata měla jen promluvit, nebo spíše zavolat o pomoc. To na mě osobně působilo více, než kdyby byly texty psány ve stylu „chudák kravička“. Ty naopak jen bez emocí popisují, jak to chodí a podle mě se nesnaží se čtenáři nijak manipulovat. Mě zaujala například závěrečná výzva:

„Udělejte si někdy čas a celý den sledujte, co jíte. Podívejte se na složení pokrmu a pokuste se zjistit, odkud se vzalo všechno to, co před sebou máte na talíři. Jak bylo jídlo vyrobeno, kde vznikly jednotlivé složky a ze kterého hospodářství pocházejí? A poté se sami sebe i vašich rodičů a jiných dospělých ptejte: Jak jsme se podíleli na rozhodování o tom, že jídlo vzniklo právě takovým způsobem a že se dostalo až k nám?“

Skutečný život hospodářských zvířat byla oceněná Cenou EMYS za literaturu faktu 2020 a nominovaná na německou Cenu za literaturu pro mládež 2021 a rozhodně není divu. Opravdu stojí za to, dělá důležitou osvětu a myslím si, že by takových knih mělo rozhodně vycházet více!

Lena Zeise (* 1992) vystudovala design a ilustrátorství v Münster School of Design. Od ukončení magisterského studia žije a pracuje jako ilustrátorka, návrhářka a autorka knih v Münsteru. Věnuje se především tvorbě dětských naučných knih a specializuje se na fotorealistické kresby zvířat s naučnými popisy.

SkutecnyZivotHospodarskychzvirat obalka

Skutečný život hospodářských zvířat
Autor: Lena Zeise
Překlad: Lenka Pučalíková
Žánr: pro děti a mládež
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 40
Hodnocení: 88 %

https://www.knihykazda.cz/skutecny-zivot-hospodarskych-zvirat/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vtipné dvojjazyčné povídky čtenáře nezklamou

Dvojjazycne povidky 200Dvojjazyčně psané příběhy se na našem knižním trhu již trvale zabydlely a představují žádaný produkt nejen pro studenty cizích jazyků (v tomto případě angličtiny). Důležitou roli zde hraje výběr vhodného a...

Divadlo

Richard III. vládne Hradci

richard III 200S nejslavnějším Shakespearovým padouchem se roztrhl pytel nad českými jevišti. Vedle Prahy, Brna a Pardubic splétá Richard III. síť krvelačných intrik i na scéně Klicperova divadla v Hradci Králové. A i k...

Film

Truman show: Jim Carrey loutkou televizního štábu

truman show plakatKriminální film nebo horor už viděl každý. Jim Carrey má však štěstí na filmy, které jsou skoro vždycky něčím originální, a přitom v sobě kombinují staré známé prvky. Jedním z takových je i Truman show....