Vychází kniha a album písniček pro děti. Hosty jsou Ivan Hlas, Jiří Lábus i bratři Homolové z Wohnout. V roli vypravěče poznáte herce Lubomíra Lipského

Vychází kniha a album písniček pro děti. Hosty jsou Ivan Hlas, Jiří Lábus i bratři Homolové z Wohnout. V roli vypravěče poznáte herce Lubomíra Lipského

Tisk

mamo tato 200Muzikoterapeut, hudebník, skladatel, spisovatel, ředitel Centra sociálních služeb v Tloskově a vnuk Lubomíra Lipského Matěj Lipský vydává knihu pro děti Mámo, táto, v komoře je krockodýl. Součástí je 2CD dětských skladeb s Vaškem Bláhou, Ivanem Hlasem, Milanem Caisem, Jiřím Lábusem a mnoha dalšími skvělými hosty. Úvodní slovo k nim namluvil Lubomír Lipský.

 

Kniha přináší na cca 100 stranách 3 pohádky a zpěvník. Album je rozděleno na dvě CD. První je pouze instrumentální, druhé zpívané – a to hned několika hosty. Mezi nimi je Vašek Bláha z Divokýho Billa (song Loupežník), Honza a Matěj Homolovi z kapely Wohnout (Matěj Krockodýl, Honza Pihokaz, oba Krtek), Ivan Hlas (Tancujeme), Jiří Lábus (Léto), Milan Cais z Tata Bojs (Král, Ruce) - dohromady asi třicet lidí. „Mám velikou radost, že se povedla spolupráce s tolika skvělými herci a muzikanty. Všichni oslovení nahráli své party zdarma. Smyslem projektu je totiž předat dětem hudbu, která nemá komerční záměr. Část nákladu jde také zdarma do některých dětských center a dětských domovů. S některými umělci jsem nahrával přímo ve studiu, s jinými probíhala spolupráce v online prostoru. Hrají na něm skvělí hudebníci napříč žánry, na koncertě by se takto nikdy nejspíš nepotkali,“ vysvětluje s úsměvem ke svému unikátnímu počinu Matěj Lipský.

Kniha vznikala dlouhých 10 let. Původním záměrem Matěje Lipského bylo připravit album pohádek, které namluví autorův dědeček Lubomír Lipský, v té době se na to ale bohužel už zdravotně necítil. „Říkal mi tehdy, že si vezme roli vypravěče a na zbytek ať oslovím jiné herce. To jsem nechtěl, takže z toho nakonec vykrystalizovala písničková deska s úvody, které namluvil děda. Je to poslední věc, kterou jsme spolu udělali, a teď konečně vychází. Děkuju, dědo“, říká ke vzniku autor Matěj Lipský. 

mamo tato2

Součástí knihy je i QR kód pro stažení nahrávky v MP3. Autorem krásných ilustrací je Maťo Mišík (starší syn Vladimíra Mišíka). Kniha a dvojalbum fyzicky vychází v nakladatelství Élysion, digitální distribuci nahrávky zajišťuje Championship Music.

Knihu uvedl na trh křtem Matěj Lipský 1. 6. 2021 v 16:00 v rodném městě Lubomíra Lipského Pelhřimově před Muzeem Lipských. Akce se zúčastní vedoucí Muzea, starosta Pelhřimova a také klavírista Jiří Pazour. Zazní několik písniček z alba propojených s muzikoterapeutickými technikami. Pokud to epidemiologická situace dovolí, bude možné knihu přímo zakoupit a nechat podepsat.

 

mamo tato

Zdroj foto: Markéta Šedivá, Championship Music

Více informací: https://www.facebook.com/krockodyl/
2CD k poslechu: https://ampl.ink/GkPrv


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

RECENZE: Harry Potter a Prokleté dítě

harry potter200Již několik měsíců fanoušci Harryho Pottera netrpělivě očekávali další díl ze série knih o chlapci, který zůstal naživu. Já k nim samozřejmě patřila také, a jaké jsou moje dojmy?
...

Divadlo

Jak moc se může lišit subjektivní zkušenost a to, co považuje za skutečnost justice?

Na-prvni-pohled perexTessa Ensler (Marie Štípková) je elitní obhájkyní. V soudní síni se cítí jako doma a její práce ji nesmírně baví. Aby vyhrála, je ochotná udělat cokoliv. Promyslet dokonalou taktiku, pokládat správné otázky, po kterých mohou nás...

Film

Ben Hur přijíždí

ben hur 200Adaptací Wallaceova historického románu BEN HUR, pojednávajícího o ušlechtilém židovském šlechtici v časech Ježíšova působení ve starověké Judeji, jenž se vinou nešťastných náhod i zrady spřáteleného Římana ocitne v otroctví odsouzen k doživotnímu...