Atlas ohrožených živočichů

Atlas ohrožených živočichů

Tisk

atlas ohrozenych zivocichu 200Po více než roce od publikace Atlas vyhubených živočichů přichází duo Radek Malý a Pavel Dvorský (tentokráte i s pomocí manželky Pavly) pod hlavičkou nakladatelství Albatros s další poučnou knihou nejen pro děti Atlas ohrožených živočichů.



O autorech

Radek Malý (*1977) je český básník, autor knížek pro děti a překladatel. Na Univerzitě Palackého vystudoval obor germanistika a bohemistika. Působí jako vysokoškolský pedagog, překladatel z němčiny, básník a autor literatury pro děti. Publikoval básnické sbírky Lunovis (2001), Vraní zpěvy (2002), Větrní (2005) a Malá tma (2008).

Pavel Dvorský vystudoval   na Vysoké škole uměleckoprůmyslové  ilustraci a může se pochlubit, že byl jedním z  mála žáků samotného Jiřího Trnky.  O tom, že jej jeho obor doslova pohltil,  svědčí desítky publikací s  jeho dokonalými vědeckými a populárně naučnými ilustracemi.

„Pravdivé příběhy kriticky ohrožených živočišných druhů“

Tato publikace nabízí přehledné nahlédnutí do říše zvířat, která tu s námi nemusí dlouho zůstat. Je zde popsáno více než čtyřicet ohrožených zvířat, která jsou různě rozčleněna podle Červeného seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody do kategorií od vyhynulý taxon po málo dotčený taxon. Populace lidí raketově roste a s ní souvisí nové technologie, znečištění moří, likvidace lesů a další globální katastrofy, které přispívají k tomu, že někteří živočichové se nacházejí na pokraji vymření.

O knize

Tato encyklopedie má příjemný větší formát, kde oceníme nádherné barevné celostránkové obrazy Pavla Dvorského, doplněné menšími vědeckými ilustracemi jeho ženy Pavly Dvorské. Ke každému zástupci daného zvířete nechybí český a latinský název, jeho výskyt a poté povídání o jeho životě a o tom, kvůli čemu se octl na tomto smutném seznamu. Zastoupeno je 41 živočichů od obyvatele vod (korálnatci, velemlok čínský), vzduchu (ara škraboškový, kolibřík běloocasý) a souše (luskoun krátkoocasý, lvíček zlatý, tapír čabrakový).

Závěrem

Knihu doporučuji jak dětem pro nádherné ilustrace a zajímavosti ze světa zvířat, ale i dospělým, pro nezvyklé a často i smutné údaje. Příznivě hodnotím také fakt, že informace sdělení zde obsažené jsou aktuální a komplexní. Atlas ohrožených živočichů rozhodně stojí za přečtení a k zamyšlení o tom, jak se lidstvo chová.

atlas ohrozenych zivocichu

Název: Atlas ohrožených živočichů
Autor: Radek Malý
Ilustrace: Pavel Dvorský, Pavla Dvorská
Žánr: atlas, příroda, naučná literatura
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 88
Hodnocení: 95 %

Odkaz: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/67724255/atlas-ohrozenych-zivocichu/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jak procestovat celý svět z obýváku

muz odnaproti perexMarkův poklidný městský život jednoho dne rozčeří zpráva o tom, že se stal dědicem. Jelikož bude dědit po svém dědovi, je překvapený ještě více, protože ho nikdy neviděl. Ale co už – darovanému koni na zuby nehleď – jak se ří...

Divadlo

RockOpera Praha natáčí videoklip s Evou Urbanovou a Kamilem Střihavkou

rop eva kamil 200Spojení RockOpery Praha a Evy Urbanové dostane nové obrysy. Holešovické divadlo totiž chystá nový videoklip k očekávané premiéře opery Trója, v níž se operní pěvkyně chopí role bohyně lovu Artemis. Klip vznikne ke skladbě Přísahej a t...

Film

Polednice a dnešní doba

poled200Jak mohla vzniknout děsuplná pověst o zalknutých dětech, jak ji působivě zpracoval Karel Jaromír Erben v Kytici? V jejím filmovém ztvárnění, pořízeném před patnácti léty F.A.Brabcem, si onu pod plachetkou osobu, o berličce a s hnáty křivými, zahrál Bol...