Solfánci obměkčí každé srdce

Solfánci obměkčí každé srdce

Tisk

solfanci 200Na knihu Solfánci a Sluneční královna jsem narazila na Facebooku ve skupině zaměřené na marketing a jsem ráda, že se ke mně takovou náhodou tento skvost dostal.

 

 

Solfánci jsou druhým počinem (po Indigových pohádkách) Martiny Mii Svobodové a ilustrátorky Lucy Bumkin. Zatímco Indigové pohádky oslavovaly lidskou kreativitu a zaměřovaly se na to, že každý z nás má moc tvořit svůj svět, pohádkový příběh Solfánci a Sluneční královna jsou o odvaze být tím, kým doopravdy jsme.

O čem je příběh?

Hlavními hrdiny jsou malá stvoření, kterým patří celý vesmír a jejich úkolem je střežit jeho harmonii. Jedná se o notičky se jmény Do, Re, Mi… Každý z nich je jedinečný, společně rádi hrají vesmírný fotbal a ve funguje až do okamžiku, kdy uzavřou svá srdce. Tím poruší křehkou rovnováhu a vydají vesmír napospas nebezpečí zániku.

Solfánci a Sluneční královna se tak musí vydat na planetu Zemi za jeho záchranou. Tam je ale rovnováha už také narušena a v rostlinném světě zuří boj o vodu, půdu a sluneční energii. Dokážou nakonec Solfánci překonat svá zavřená srdce a zachránit nejen planetu Zemi, ale celý vesmír? Odolají nástrahám králů rostlinných říší? A najde Sluneční královna odpověď na svoji otázku?

Nádhera pro oko i duši

Už samotný příběh je takový milý a snad i pro děti snadno uchopitelný. Nenásilnou a někdy až vtipnou formou ukazuje špatné vlastnosti a přináší tak o dost více než jen obyčejnou pohádku s dobrým koncem.

„Tady je asi už načase vysvětlit, kdo byli tento podivný pan Ažpak se záhadnou paní V. Mluvou. U Solfánků to totiž chodilo tak, že každý měl svého pana Ažapaka a paní V. Mluvu. Jejich úkolem bylo chránit Solfánky před unáhlenými rozhodnutími. Paní V. Mluva s sebou pro tyto případy nosila v batohu bohatou zásobu pomocníků jako třeba Pondělí, Nový rok, Narozeniny nebo velmi oblíbené Zítra.“ (str. 24)

Kniha je jedinečná také ilustracemi. Ty jsou malovány vodovými barvami, ale jsou plné detailů a pracují také s černými konturami. Hlavním motivem je zřejmě po vzoru indiga modrá barva a její odstíny, což skvěle koresponduje s vesmírným prostředím. Obrázky jsou plné barev, a přesto dokáží nechat prostor pro čtenářovu fantazii. Já se hned při prvním listování knihou zamilovala do kouzelného Tapíra a dovedla bych si jej představit jako hračku pro nejmenší nebo například jako brož. Těm nejmenším udělají zaručeně radost přílohy v podobě pexesa, vystřihovánky a plakátu.

solfanci1

Solfánci a Sluneční královna nabízí tedy opravdu pěkný příběh a dohromady tvoří moc krásnou knihu, která si nezaslouží být přehlížena. Ocenila jsem také hravost samotného textu a celkové vynaložené úsilí, kdy jsou například všechny texty bez problémů čitelné i přes bohaté ilustrace, což se dnes bohužel není samozřejmostí.

Kdo za tím stojí?

Martina Mia Svobodová je máma a zajímá ji, jaké příběhy dětem vyprávíme. My jako společnost, svými vlastními příklady i skrze mýty a příběhy, které žijí v prostoru kolem nás. A jak se potom z toho hnětou životy. S mužem objela Afriku v landroveru jménem Anička, což jim trvalo rok a změnilo životy. Viděli toho dost a taky to, že cesta k lepšímu světu vede dušemi dětí, jak říkala Maria Montessori... Její vlastní indigový příběh na to navázal v roce 2009, kdy se jim narodil syn a po něm za dva roky dcera. A pak se děti začaly opravdově probouzet do světa, se všemi otázkami a dokořán otevřenýma očima, jak k tomu patří. Hodně si povídaly, sdílely příběhy, zamilovávaly se do života i společných knih. Najednou jí ale poselství mnoha z nich, viděna náhle dětskýma očima, přestávala dávat smysl nebo byla přímo proti jejímu přesvědčení. Věří ve spolupráci, sílu a jedinečnost každého z nás, v dobro všehomíra a tak vznikly Indigové pohádky.

solfanci

Solfánci a Sluneční královna
Autor: Martina Mia Svobodová, ilustrace: Bumkinova
Žánr: pro děti
Nakladatelství: Indigo Artists United
Rok vydání: 2020
Počet stran: 112
Hodnocení: 94 %

https://www.semtamindigo.cz/indigo/solfanci-a-slunecni-kralovna/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Bacha na Selfies

selfies perTentokrát až po 2 letech se objevila další kniha oblíbeného dánského autora Jussiho Adlera-Olsena, sedmý díl o vyšetřovacím týmu z oddělení Q, tentokrát s názvem Selfies. Zároveň vyšlo najevo, že čtenáře čekají už jen 3 případy tohoto oddělení,...

Divadlo

Městská divadla pražská: šest ze sedmi premiér bude českých

divadlo rokoko abc shirley valentineCelkem sedm premiér chystají v divadelní sezoně 2012/2013 Městská divadla pražská. Až na jednu výjimku to budou české premiéry. Městská divadla pražská nabídnou divákům v nové s...

Film

Časopis Film.sk oslavuje pätnásť rokov

Film sk 200Mesačník o filmovom dianí na Slovensku Film.sk, ktorý vydáva Slovenský filmový ústav si tento rok pripomína pätnásť rokov od svojho vzniku. Jeho novembrové číslo je tematicky zamerané na výročie časopisu a približuje ho v prem...