Proč? Země

Proč? Země

Tisk

proc zeme 200Brilantní odpovědi na zapeklité otázky – tak zní podtitul nové dětské encyklopedie plné obrázků, fotek a informací Proč? Země, která vyšla v dubnu u nakladatelství Pikola.



Proč encyklopedie?

Nakladatelství Pikola má celou edici Proč? Dětské encyklopedie, můžete si tedy vybrat z lákavých knih Proč? Encyklopedie, Proč? Zvířata, Proč? Vesmír a nejnovějším přírůstkem je Proč? Země od odborníka Dr. Devina Dennieho, která zabaví a poučí malé i velké.

Kdo za tím stojí?

V knize žel zatím žádné informace o autorovi nenajdeme, ale doktor Devin Dennie je spisovatel, producent a moderátor pořadu Geology Kitchen. Jde tedy o odborníka na slovo vzatého. Během let pracoval na celé řadě vzdělávacích pořadů a videí a dokumentů.

Co zde najdeme?

Kniha je velmi přehledně zpracována, nabízí Obsah, kde najdeme větší kapitoly Naše planeta, Povrch země, Modrá planeta, V povětří, život na Zemi. Ke konci najdeme Odpovědi na otázky, kvíz Vyzkoušej kamarády!, praktický Slovníček a Rejstřík. Co mi na zpracování vyloženě vadí, je přebal knihy – je zde výřez, který sice vypadá efektivně, ale je velmi nepraktický a obávám se, že při používání se brzy poničí. Kéž by pod něj dali aspoň folii a ne hned papír.

Jak knihu hodnotím?

Edice Proč? od nakladatelství Pikola je velmi povedená a musím ji doporučit všem pro obsažené informace, zajímavě zvolené otázky, celou řadu fotek a obrázků, diagramů. Dvojstránky se někdy čtou na šířku, jindy na výšku a i toto je pěkné ozvláštnění. Děti se naučí mnoho o naší planetě a malé opáčko neuškodí ani rodičům.

proc zeme

Název: Proč? Země
Autor: Devin Dennie
Žánr: encyklopedie pro děti
Originální název: Why does the Earth need the Moon? (2019)
Nakladatelství: Pikola
Rok vydání: 2020, pevná vazba
Počet stran: 144
Hodnocení: 90 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/proc-zeme/kniha/11471/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

RECENZE: Můj psí život – Martin Čáp

psi zivot200Dlouho jsem přemýšlela nad nějakým oddechovým čtením, až se mi do rukou dostala kniha Můj psí život od českého autora Martina Čápa. Pokusím se vám knihu přiblížit, aniž bych vyzradila něco podstatného. Vlastně jeden spoiler tu bude a to hned, pro...

Divadlo

Škrhola a lotři ze mlýna ovládli hrad Sovinec

sovinec 200Středověký hrad Sovinec nacházející se v krajině Nízkého Jeseníku je proslulý nejen svou dlouhou minulostí, ale i historickými hrami v podání různých divadelních souborů. Mnoho návštěvníků zavítalo o víkendu na tradiční oblíbenou rodinnou akci s...

Film

Yes man říká na všechno ano

yes man 200Romantická komedie Yes man (2008) pokračuje směrem, kterým se Jim Carrey vydal už kdysi dávno. Společně s krásnou Zooey Deschanel zažívá tentokrát trochu jiné dobrodružství. Učí se říkat „ano“ v...