Začarovaný hvozd láká všechny kluky a holky do svých útrob

Začarovaný hvozd láká všechny kluky a holky do svých útrob

Tisk

Začarovaný hvozd 200Oblíbená autorka knížek pro děti Klára Smolíková tentokrát přichází s titulem, který je určen všem mladším čtenářům fantasy. Začarovaný hvozd jim nabídne velice napínavou četbu plnou vzrušujících chvilek.

 

Velice tvůrčí spisovatelka Klára Smolíková se ve svých knihách často věnuje historii, píše dokonce i detektivky pro děti, ale tentokrát se inspirovala především ve fantastických a mytologických příbězích. V roli hlavních hrdinů se objevuje trochu osamocený chlapec Bolech a dívka s měsíčním znamením na čele se jménem Luna.

První kapitoly jsou vlastně takovou přípravou na pozdější situace, které prověří jejich odvahu a dobré srdce. Většina děje se odehrává v temném Hvozdu, kam nikdo z obyvatel nedaleké vesnice Končina nechodí. Až chlapec a dívka se tam jednoho dne odváží, protože v místní řece neteče voda. Vydají se tedy po jejím proudu a narazí na ….

No dále už vám to nebudu prozrazovat, abych nevyzradil příliš mnoho. Určitě vám ovšem popíšu tajemný Hvozd. Najdete v něm řadu lesních duchů a zvířat, které jinde jen tak nepotkáte. Mezi nimi i takové, s nimiž byste si rozhodně neměli zahrávat. Autorka se při vytváření všech místních tvorů opravdu vyřádila. Nabízí čtenářům rozmanitá stvoření, která na první pohled působí celkem strašidelně.

Ale nebojte se. Knížka je určená především dětem, takže zase takový horor to určitě není. Vedle inspirace fantasy literaturou mi přijde děj trochu ovlivněný i slovanskou mytologií, ve které můžete rovněž najít řadu zajímavých bytostí. A nevím proč, ale chvilku po začtení jsem si vzpomněl na kreslený seriál Ronja, dcera loupežníka. Možná proto, že v něm rovněž byly hlavními hrdiny dvě děti opačného pohlaví, které spolu putovaly přírodou.

Po úvodních scénách a lehkém seznámení s atmosférou zdejšího prostředí se začínají události hýbat směrem dopředu a před ústřední dvojící stojí nelehký úkol: zastavit zdejšího Zimního démona. Ten je hlavním záporákem s velkou mocí. Naštěstí se ovšem na stranu dobra postaví celá řada dalších jedinců, takže to budou mít Bolech a Luna trochu snadnější. I přesto musí objevit legendární meč, který může vytáhnut z kamene jen vyvolený (to už tu někdy bylo). A nebude chybět ani zářivé brnění a zázračný štít.

Ještě se podívejme na formu samotného textu. Ten je rozdělen na dvanáct kapitol, které jsou pro větší efektivitu ještě rozčleněny na kratší úseky pomocí podnadpisů. To určitě vyhovuje zejména mladším čtenářům, jimž se bude líbit i velké množství ilustrací od Ester Kuchynkové. Ty jsou opravdu nádherné.

Začarovaný hvozd je opravdu krásný titul, který sice počtem stránek nepřekročí stovku, ale přesto má hodně co nabídnout. Fantastický příběh s příchutí mytologie vás nenechá vydechnout a je z velké části postaven na souboji dobra se zlem. Nadřazuje pojmy jako přátelství a dobrosrdečnost nad touhou po moci a zlovolností. Krásné ilustrace i velice pestrý jazyk z něj vytvářejí dílo, které by mělo být součástí knihovny každého malého fantasty.

zacarovany hvozd 450

Začarovaný hvozd

Autor: Klára Smolíková

Ilustrace: Ester Kuchynková

Źánr: Fantasy pro děti

Nakladatelství: Pikola

Rok vydání: 2019

Počet stran: 88

Hodnocení: 95 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/409775-zacarovany-hvozd-pribeh-deti-z-konciny.html


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Odložený vesmír se připomene sám

odlozeny vesmir perexZačneme pěkně zesyrova. Ono to vlastně je takové čtení. Do hloubky, pořádně do masa, až do morku kostí. Michal Čagánek toto umí a jako červená nit se jeho příběhy linou vlastní bolesti, křivdy, pokřivené svědomí či viny. ...

Divadlo

Hledá se vrah

posledni vikend 200V české premiéře se ve Východočeském divadle v Pardubicích představila detektivní hra Agathy Christie Poslední víkend.

...

Film

Jak buřiči a rozvratníci zachránili Hollywood

bezstarostni jezdci zurici byciŠedesátá léta narušila snad všude na světě zavedené pořádky, které v kinematografii dosud panovaly. Zejména režiséři se chtěli vymanit z područí služebnosti - ať již ji zosobňovaly ideologické tlaky, jak...