Bestseller Půjdu s tebou: Být odkázán na přírodu a pomoc druhých

Bestseller Půjdu s tebou: Být odkázán na přírodu a pomoc druhých

Tisk

mid pujdu-s-tebou-JsP-510018 (2)Nakladatelství Host letos vydalo slavnou a opěvovanou prvotinu vědkyně a političky Liny Nordquist v překladu Ely Doležalové. Na co se můžete těšit? Román Půjdu s tebou vypráví na střídačku příběh dvou žen. Dvě různá historická období, jedno místo a jedna rodina. V čem se podobá osud Unni a její praneteře? Jaké temné tajemství vyjde na povrch?

Končí 19. století a Unni utíká pěšky z té či oné norské obce nedaleko Trondheimu. Jakožto osobě odsouzené za vraždu jí hrozí vězení, a to dokonce v děsivém psychiatrickém ústavu, odkud se nikdo živý nevrací. Po skoro třech týden putování se ona, její malý synek Roar a její muž Armod dostávají k chalupě u lesa kdesi ve švédském regionu Hälsingland. Rodinka podepisuje smlouvu se sedlákem, kterému stavení patří, že si bydlení bude deset let odpracovávat. Nový začátek je hořkosladký: Unni miluje svého Armoda, Roara i novou dcerušku, všichni však mají problém se uživit.

Spoiler: chalupa v rodině zůstala. Druhá linka příběhu je vyprávěna po smrti Roara, který se dožil požehnaného věku. V tomto stejném domě, kde vyrostl, pak žil se svou manželkou Bricken, synem Dagem a později také snachou Kårou. Právě z jejího pohledu se dozvídáme, co se děje při plánování Roarova pohřbu a co se dělo před ním. Ona sama se tváří jako někdo, kdo tchyni ublížil, zároveň však cítí něco nekalého v rodové historii, takže se rozhodne přijít tomu na kloub.

Velmi silnými tématy jsou zde tradiční ženský úděl a otázka viny, které Unni a Kåru spojují. Obě znají muže, který je jim oporou, i muže, kteří se k nim nechovají s úctou. Obě něco provedly – Unni někoho zabila, Kåra měla poměr se svým tchánem. To víme už od začátku – ale jak to přesně bylo? Jaké byly příčiny a důsledky? Co se ještě dozvíme? Čím to zasahuje do hlavní pointy celého příběhu?

Většina knížky je takové vyprávění, až by člověka zklamalo, že Kåra stále ne a ne začít odhalovat nějakou tu špínu. Anotace na zadní strana přebalu tak trochu nepřímo slibuje detektivku. Slibuji bez spoilerů, že se dočkáte a že se v průběhu nudit nebudete. Detektivka to není, jelikož neuvidíte tolik myšlenkových procesů Kåry, které by byly přímo k věci, zato se však detektivy stanete sami. Možná se vám v průběhu čtení dost změní náhled na postavy románu.

Výstavba příběhu je ukázková – všechny čechovovské zbraně jsou od začátku na svých místech. Čtete-li pozorně, může se vám pravděpodobně stát jako mně, že si vytvoříte pár „co když“. Pak je možná zavrhnete nebo napůl spustíte z mysli. A pak, pokud se vám potvrdí, můžete stejně být trochu v šoku, teda já jsem byla. Emoce na sebe ale nenechaly dlouho čekat ani dlouho předtím – příběh je v podstatě jedna tragédie za druhou, zároveň však bez nějakého trapného patosu.

Zkrátka super kniha, která mě dojala, naučila něco z teorie života v lese i z dějepisu, kniha, kterou jsem přečetla velmi ráda a kterou hodnotím velmi kladně.

Ukázka z knihy:

Za oknem panovala studená bílá věčnost. Armod měl stále větší problémy mluvit, ruce mu klesaly do klína. Teď jsem do křídové mouky přidávala slámu a kůru, abychom měli dost chleba, a přesto byla spižírna už skoro prázdná. Jednou jsem do toho, co jsem nazývala chlebem, přimíchala kůry příliš mnoho a předložila ti hroudy tvrdé a suché jako kravince. Ty jsi žvýkal a polykal, ale na tvé břicho to bylo moc a tu noc ses zoufalstvím rozplakal, Roare. Slané potůčky ti stékaly po tvářích za krk.
„Bez jídla mě hrozně bolí břicho!“ říkals. „Ale s ním je to ještě horší, co si mám počít, maminko?!“
Nakonec zůstala v celé chalupě k jídlu jedna cibule a dvě bulvy tuřínu. V dřevěné truhle nezbyla ani jediná ubohá zatoulaná skýva chleba. Vývar byl každým dnem řidší, při vaření jakékoli polévky i omáčky jsem viděla na dno hrnce. Oloupala jsem svou poslední ubohou cibuli, nakrájela půlku tuřínu na co nejdrobnější kousky a dívala se, jak dopadají na dno. O několik dní později jsem čistila a krájela na kostky scvrklé sadbové brambory i se slupkou a věděla, že si pod sebou podřezávám větev. Potřebovali jsme do žaludků každičké sousto. Brambory se vařily a já se do hrnce dívala s vědomím, že tohle jídlo nás přijde draho. Dostat brambory na jaře zpět nás bude stát spoustu peněz.
Pokud tedy budeme naživu.

O autorovi:

Lina Nordquist (*1977) pochází ze Söderhamnu na východě Švédska. Jako student se věnovala farmacii, později přešla z výzkumu krevního tlaku a cukrovky, o které byla i její dizertační práce z roku 2007. Od roku 2011 je na univerzitě v Uppsale docentkou fyziologie. Také je členkou výboru ve švédské neziskovce proti rakovině a od roku 2018 švédskou poslankyní za liberální stranu. Je vdaná za kolegu z oboru. Knihou Půjdu s tebou v roce 2021 debutovala a dílo se v rodné zemi stalo bestsellerem nominovaným na knihu roku.

mid pujdu-s-tebou-JsP-510018

Název: Půjdu s tebou
Autor: Lina Nordquist
Překlad: Ela Doležalová
Žánr: historický román
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2022
Počet stran: 392
ISBN: 978-80-275-1105-1
Hodnocení: 83%

https://www.hostbrno.cz/pujdu-s-tebou/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Mějte i vy bezodpadovou domácnost

moje zero waste 200V nakladatelství Esence začali poslední dobou vydávat knihy malého formátu plné zajímavých a poučných informací. Jednou z nich je Moje zero-waste kuchyně obsahující jednoduchý návod, jak neplýtvat jídlem.

...

Divadlo

Sen noci svatojánské promění jeviště v magickou džungli

sen noci svatojanskeV malírně zlínského divadla vzniká jeden z největších bubnů v republice! Pro nesmrtelnou Shakespearovu komedii o zběsilé touze po lásce a milování Sen noci svatojánské, která bude mít pre...

Film

Dny evropského filmu přece jen začnou

def logoCovidová epidemie zavinila úplné zrušení některých kulturních akcí (např. karlovarského festivalu), jiné byly odloženy na příhodnější dobu. To se mimo jiné týká rovněž DNŮ EVROPSKÉHO FILMU. Uskuteční se v náhradním termínu (pokud nákaza znovu nenabude...