Otřesné svědectví o morálce dnešní doby

Otřesné svědectví o morálce dnešní doby

Tisk

Ferova-prace perexMožná vám to bude znít nadneseně, ale takový dojem ve mně zanechalo čtení knížky „Férová práce“ Kim Scottové. Sice píše o Americe, nemyslím si však, že u nás to bude o mnoho lepší. Nevím, jak je to v Česku s platy, zda je mzda mužů tolik odlišná od mzdy žen jako tam, avšak sexuální morálka, podle zjištění poslední doby (případy Feri, Cimický nebo šetření na vysokých školách), je přinejmenším stejná.

 

Jde o svědectví ženy a muži budou, jak jsou zvyklí, mluvit o přecitlivělosti, aby sami před sebou ospravedlnili svoje machistické chování, místo aby šli do hloubky jako ona. Ukazuje, jak ženy prožívají přítomnou realitu v její syrovosti a surovosti, a snaží se navrhnout cestu ven z tohoto nepřijatelného stavu.

Kultivace zábran

Co je jeho příčinou? Zvyková sexuální morálka se podstatně liší od naší ideální představy o ní. Je to dáno tím, že moderní doba člověka v tomto směru nevychovává a nekultivuje, na rozdíl od doby předcházející, takže lidé v sobě nemají vybudovány zábrany, a pak prostě jednají, jak se jim zrovna chce, zvlášť když neexistují právně a trestně ošetřené hranice a meze.

Tento nedostatek se Kim Scottová pokouší odstranit návrhem, aby lídři firem vytvářeli takové pracovní prostředí, v němž by k sexuální a jiné šikaně nedocházelo. Vychází z představy, že lidé v pozicích moci, když v sobě nemají potřebné morální zábrany, svou moc sobecky zneužívají, a tomu že je nutno zvenčí, z pozice lídrů, zabránit.

Výše zmíněné je jen jeden z rozměrů této vícevrstvé publikace, věnované boji za práva menšin, ale pro mě je tím hlavním, co jsem si z četby odnesl.

Ferova-prace

Férová práce
Autor: Kim Scott
Původní název: Just Work
Žánr: motivační literatura
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2023, měkká vazba
Počet stran: 408

Hodnocení: 100 %

www.melvil.cz/kniha-ferova-prace/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Žena, která si ušila spacák, nasušila maso a vystoupala na osmitisícovku

Tyrkysova hora perexJsou lidé, kteří jsou poháněni obtížně vysvětlitelným nutkáním dobývat těžko dosažitelné mety, například vrcholky hor. Mezi takové patří i Dina Štěrbová, jedna z největších osobností světového horolezectví. Na svém kontě má ně...

Divadlo

Studenti Divadelní fakulty JAMU se vydali za Hamletem současnosti

hamlet 200V kulisách současné Kodaně se setkává pět mladých lidí. Podobají se Shakespearovým postavám? Variace na téma Hamlet now s průnikem do naší bezprostřední reality. To vše představuje tematické okruhy autorské inscenace Být i nebýt 11.21, jejíž pre...

Film

Televizní archiv tají netušené poklady

CT poklady perexBlížící se vánoční čas přeje pohádkám, a pokud si vybavíme nabídku televizních stanic, vytanou nám na mysli hlavně pohádky původně filmové. Jenže daleko bohatší pohádková pokladnice patří televizi - za bezmála sedm desetiletí své e...