David Uličník vystoupí v Kroměříži se světovou premiérou pořadu Dialogy s Krylem

David Uličník vystoupí v Kroměříži se světovou premiérou pořadu Dialogy s Krylem

Tisk

david ulicnik foto 3 (2)Dialogy s Krylem, to je “světová” premiéra koncertního programu, který nabídne známé i zapomenuté písně i básně v podání kroměřížského rodáka Davida Uličníka, zpěváka a člena vokálního kvarteta 4TET. Koncert proběhne ve středu 17. listopadu 2021 v 17 hodin v sále Klubu Starý pivovar v Kroměříži. Více prozradí v následujícím rozhovoru protagonista, dnes už renomovaný zpěvák a hudebník David Uličník.

Jaký máte vztah ke Karlu Krylovi a jeho písničkám?

Vyrostl jsem na něm. Bylo mi asi patnáct, když jsem vzal do ruky kytaru a začal hrát - a co jiného než Kryla! Prý se to nesmělo, ale kdo mi jej mohl v tom věku zakázat zpívat? Ty písničky nám všem připadaly z jiného světa. A ony takové byly! Uprostřed nicoty byly plné chytrých slov, přitom prosté, ale na první poslech neobyčejné. Měly své tajemství.

Jak důležitá je pro vás Krylova osobnost?

Kryla jsem měl rád vždycky pro tu jeho mimořádnou schopnost zachytit svět a dobu okolo sebe. Obdivoval jsem ho zpočátku jako písničkáře. Byl ale především mistrem slova, autorem protestsongů, velkým bojovníkem za svobodu a lidská práva. Jeho zbraní byl silný text, s nímž burcoval dav. Byl rebelem, který slovem sekal jako šavlí a tnul verši do živého. Byl hlasem národa v jeho těžkých chvílích, jeho svědomím. Říkal věci, které nadchly, ale i ty, co se lidem tolik nelíbily. Vždycky se stejně naléhavým hlasem a upřímným srdcem. To dokáže jen básník - velký český básník! V tom je důležitý pro nás všechny.

david ulicnik foto 1

Proč bychom měli Kryla poslouchat?

Proč dnes? Zdá se mi, že se na něj trochu zapomnělo. To by byla velká škoda. Vzal jsem zase do ruky kytaru a začal si Krylovy písně hrát. Nejdřív jen tak pro radost, pak mi ale došlo, že největší sílu mají, když se opět setkají se svými posluchači. Proto přece vznikly! A to je ta nejlepší odpověď, proč tyhle songy hrát. V mém recitálu zazní písně tak, jak je cítím já, jak si je pamatuji, jak chci jejich odkaz předat lidem já sám za sebe. Myslím si, že se vrátila doba, kdy ty písně dostávají opět aktuální smysl. Něco nám říkají, i po tolika letech. To není náhoda! Do recitálu jsem proto zařadil takové, které mě nejvíce ovlivnily a oslovily. Zazní zde písně z těch nejvýznamnějších alb jako jsou Bratříčku, zavírej vrátka, Karavana mraků, Plaváček a Maškary. Zařadil jsem ale i jednu z porevolučního alba Tekuté písky. Snad se bude posluchačům můj výběr a moje interpretace líbit.

david ulicnik foto 2

DAVID ULIČNÍK

Zpěvák, který se s lehkostí pohybuje v mnoha pěveckých stylech od jazzu, přes muzikál až po svět klasické hudby. Je členem vokální senzace 4TET. Toto seskupení nepřehlédnutelných pěveckých osobností sklízí úspěchy doma i v zahraničí jedinečnou kombinací skvělých hlasů a humorné interpretace. Na svém kontě mají tisíce koncertních vystoupení, účinkování v mnoha televizních pořadech a rovněž čtyři řadová alba, která jsou ověnčena řadou ocenění, včetně zlatých a platinových desek. Je také oceňovaným interpretem náročných muzikálových rolí jako je Jean Valjean (Bídníci), John (Miss Saigon), Fouquier-Tinvill (Antoinetta, královna Francie), za které byl 3x nominován na cenu Thálie.

V jeho pěveckém repertoáru výrazným způsobem dominuje tvorba Leonarda Bernsteina, mj. hlavní role v muzikálu West Side Story, operním díle Candide, rovněž účinkoval ve dvou českých nastudováních jevištního oratoria The Mass (Mše) Leonarda Bernsteina. Na svém výletě do světa populární hudby představil několik zajímavých hudebních projektů - sólové album Hladina zvlněná a českou verzi francouzského hitu Znamení z repertoáru zpěváka Johhnyho Hallydaye. S Jiřím Škorpíkem, tvůrčím duchem skupiny 4TET, vystupuje v koncertním programu IN CONCERTO, které představuje italské operní árie a populární světové písně známé i z podání těch nejzářivějších hvězd operního nebe.

david ulicnik foto 3

Foto archiv


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Vyřešte sedmý případ Martina Servaze

lov 200Letos na jaře vyšla v nakladatelství XYZ další kniha od francouzského spisovatele Bernarda Miniera. Jmenuje se Lov a jedná se o sedmý případ kriminalisty Servaze.

 

...

Divadlo

Kontroverzní malé feministky pobavily brněnský Kabinet Múz

Minifemini 200Kulturní sdružení Napříč.cz je skupina odvážných a především umělecky nadaných lidí, kteří se snaží společně vytvořit alternativu k současnému tradičnímu konzumnímu proudu umění a zábavy. Toto sdružení předvedlo v rámci osla...

Film

Vlci na hranicích jdou do kin!

Vlci na hranicich - PLAKAT (2)Vlci jsou zpět! Před více než dvěma staletími byli vlci na Broumovsku vyhubeni, teď se do přírody pomalu vracejí, a mění tak životy mnoha lidí. Dokument Vlci na hranicích portrétuje jejich problematické...