Letíme ke hvězdám – připomeňme si Mezinárodní den kosmonautiky

Letíme ke hvězdám – připomeňme si Mezinárodní den kosmonautiky

Tisk

earth-11009 960 720 pixabay perexFascinace nebeskou oblohou provází lidstvo již od počátku věků. S rozvojem sedmi svobodných umění, mezi něž patřila i astronomie, započal výzkum a objevování aspektů mimo planetu Zemi . I přes dnešní technologické výdobytky nemáme stále kompletní informace o celém vesmíru. Pojďme se podívat na to, jak se s tématikou vesmíru „poprali“ ve filmové tvorbě.

 

2001: Vesmírná Odysea (1968)

Stanley Kubrick byl bezpochyby geniální a nadčasový filmař své doby. Jeho díla s místy kontroverzním nádechem neztratily ani působením času na svém kouzlu a zajímavosti. Tento téměř tříhodinový avantgardní snímek na motivy knihy Arthura C.Clarka nám předkládá cestu člověka za hranicemi lidského chápání. O co méně se ve filmu mluví (téměř vůbec), o to více na člověka zapůsobí vizuální ztvárnění cesty člověka do jiných vesmírných sfér a rozvoj umělé inteligence.

 

 

 

 


Star Trek – original series (1966 – 1969)

Tam venku něco je.“ Velmi často zaznívaná věta kapitána James T. Kirka (William Shatner) ze slavné scifi série „Star Trek“ nám místy vtipnou formou ukazuje putování hvězdné lodi Enterprise do míst, kam se člověk dosud nevydal. Při svých cestách objevují nepoznané planety i bytosti a čas od času se musí bránit i nepříjemným překážkám převážně v podobě Klingonů. Posádka lodi Enterprise splňuje na svou dobu průkopnický vhled do budoucnosti – na jedné lodi se sešli lidé z mnoha různých etnik, přičemž nejslavnějším „nelogickým“ členem se stal vulkánec Mr. Spock (Leonard Nimoy). Originální série byly paradoxně zrušeny kvůli nízké sledovanosti, avšak fanouškovská základna nemusela „zaplakat nad výdělkem“. Po deseti letech od ukončení seriálové série vznikl první celovečerní film s původním obsazením, který navázal na původní dějovou linku ve filmovém pokračování. Úspěch nebyl malý a tak následovaly další snímky a na konci 80.let jsme se mohli dočkat pokračování seriálu „Star Trek: Nová generace“ na něž navazovaly další série. Poslední série „Star Trek: Short Treks“  je z roku 2018.

 

 

 

 

Cesta na Měsíc (1902)

Milovníci éry němých filmů si rádi připomenou francouzský snímek na motivy románů H.G.Wellse a Julese Verna. Dobrodružná podívaná o misi astronomů na Měsíc, která na svou dobu disponovala pěknými trikovými efekty. Nadčasový a umělecký film, který byl prvním scifi filmem vůbec.

 

 

 

 

Červený trpaslík (1988 – 1999)

Díky radioaktivnímu ozáření zbyde na stejnojmenné lodi z 23.století jako jediný člověk svého druhu flákač a milovník kari a „kvalitní hudby“ Dave Lister (Craig Charles), narcistický a excentrický Kocour (Danny John-Jules), který se vyvinul z kočky v humanoidní druh, uštěpačný a zakomplexovaný hologram Arnold J.Rimmer (Chris Barrie), místy pomatený lodní počítač Holly (Norman Lovett) a později android „Kryťák“ (Robert Llewellyn) , který vykonává práci všeho druhu – především pomocné (otrocké) práce a v mezičase se učí díky Daveovi lidským manýrům. Tato podivná partička tvoří skvělý tým, který zápasí s nudou v nekonečném vesmíru a když už narazí na nějaké to zpestření v podobě časového paradoxu, cestování časem, objevení alternativní reality nebo objevu nové inteligence, vždy to stojí za to.

 

 

 

 

Kontakt (1997)

Naděje, že  nejsme ve vesmíru sami převládá i do dnešní doby. Existují lidé, kteří popisují reálné setkání s mimozemskou civilizací – záhady hodné řešení „Muldera a Scullyové“. Co kdyby opravdu existovaly formy života podobné například těm, co jsme viděli ve filmech „Muži v černém“?
Ve filmu „Kontakt“ se vědecká pracovnice Ellie (Jodie Foster) snaží celý svůj život navázat kontakt přesahující pozemský život. Hledání neznámého se stane její alfou a omegou, která se jí v určitém smyslu splní. Otázkou ovšem zůstává, kde začíná realita a končí halucinace?

 

milky-way-1023340 960 720 pixabay 03

 


Počátky dobývání vesmíru se datují ke konci 50.let minulého století, kdy odstartovala první družice sovětského „Sputniku“. Následoval první známý „výlet“ živého tvora do kosmu – psa Lajky – v družici „Sputnik 2“. Bohužel však zaživa uhořela a nebyla jediným psem vyslaným sovětským svazem na jednosměrné cestě. Prvním člověkem, který se kdy vydal do vesmíru byl sovětský pilot Jurij Gagarin v kosmické lodi Vostok 1. Následovaly další výzkumné lety – do paměti se však nejvíce vryje úspěšné přistání na Měsíci amerických astronautů v programu „Apollo 11“ v roce 1969, což byl zlomový okamžik vesmírného dobývání. Následovaly další průzkumné lety a sondy. V letošním roce se podařilo vůbec poprvé čínské sondě Čchang – E4“ přistát na temné straně Měsíce.  Dalším letošním významným poznatkem je pořízení snímku černé díry v jádru galaxie M87, která leží cca. 54 milionů světelných let od planety Země. Einstein s Hawkingem by jistě měli radost, že se jejich teorie potvrdily. Lidstvo však čeká ještě dlouhá (vesmírná) cesta a bádání....

 

 

 

Další zajímavé snímky s vesmírnou tématikou:

Moon
Star Wars
První člověk
Toy Story (postava Buzze rakeťáka)
Futurama
Apollo 13
Marťan
Interstellar
Gravitace
Skrytá čísla
Sunshine
Solaris
Armageddon
Total Recall
Sunshine
Gattaca
Kontakt
Vetřelec
Dr. Who
Hvězdná brána
Muži v černém
……


Hudba s vesmírnou tématikou:

David Bowie – Space oddity
Aneta Langerová – Náš život je ve hvězdách
The Prodigy – Out of space
The Byrds – Mr. Spaceman
The Police- Walking on the Moon
Pink Floyd – The dark side of the Moon
Elton John – Rocket man

.....

 

 

 

Zdroj fotografií: pixabay.com


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Muž bez tváře – útěk před policií berte s humorem

muz bez tvareNedá se přímo říci, že by Paul neměl tvář jako takovou, spíše ji má tak všední a obyčejnou, že je možné ji zaměnit s jakoukoliv jinou. Každá linka a tvar na jeho tváři jsou přímo ódou na obyčejnost, postrádající jakýkoliv výrazný a zapamatovateln...

Divadlo

Červnové novinky na Dramoxu: kultovní Spalovač mrtvol a autorská tvorba Slávy Daubnerové

SpalovacMrtvolOnline platforma Dramox.cz přináší každý měsíc několik novinek z českých i zahraničních divadelních scén. V červnu nabídku obohatil Spalovač mrtvol z Divadla Petra Bezruče v Ostravě a Masterpiece slovenské autorky Slávy Daubnerové.

...

Film

Ženy v běhu pobaví i dojmou

ženy v běhu 1

Komedie mají v našich končinách dlouhou tradici. Bohužel v poslední době vychází celá řada špatných zástupců tohoto žánru, které se nebojím nazvat až za trapné. Naštěstí se čas od času objeví i snímek, který má naději...