762 knih Enid Blyton

762 knih Enid Blyton

Tisk

enid200V březnu v naší redakci vydáváme články o knihách našeho dětství. Popravdě, dětské knihy jsem ráda neměla a čtenářkou jsem byla pouze z donucení. Jednou za  měsíc jsme totiž museli odevzdat čtenářský deníček a napsat o knize, kterou jsme zvládli přelouskat během předchozích čtyř týdnů. Tehdy to byl boj.

 

 

Když mi bylo přibližně devět let, narazila jsem na Správnou pětku  (Famous Five) Enid Blyton a čtení začalo být konečně zajímavé. V Česku vyšlo všech 21 dílů této série. Více jsem se ale zaměřila a dodnes doma mám většinu dílů Tajné sedmy (Secret seven). I všechny tyto příběhy jsou přeložené do češtiny.

Pokud se chcete blíže seznámit s osobou spisovatelky Enid Blyton, můžete zhlédnout film jednoduše nazvaný Enid. Film byl uveden před deseti lety a v hlavní roli uvidíte Helenu Bonham Carter. Přestože je na začátku filmu upozornění, že některé osudy a jména byly pozměněné, nevychází oblíbená autorka dětských knih z příběhu velmi dobře.

Enid trpěla odchodem jejího otce od rodiny po celý svůj život. Nedokázala však tento problém u svých vlastních dětí překonat. Svým dvěma dcerám se věnovala jen zřídka. Většinou připravovala nové knihy a odepisovala svým dětským fanouškům nebo pro ně organizovala zábavná odpoledne.

petka

Abych poodešla od negativity, je tu ještě jedna autorka z mého dětství, oblíbená po celém světě. Mám na mysli Betty MacDonald a její Paní Láryfáry. V originále Mrs. Piggle-Wiggle uměla vyřešit každou záhadnou dětskou nemoc.

Nicméně nelze Enid Blyton upřít to, že podnítila ke čtení velké množství dětí. 762 knih, které se dodnes vydávají znova a znova o tom svědčí. V mém případě určitě Správná pětka a Tajná sedma vyvolala závislost na detektivních příbězích, takže já jsem Enid určitě vděčná.

sedma

Foto: www.databazeknih.cz, http://wikipedia.org


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Do Číny z pohodlí vašeho gauče

couchsurfing v cine 200Nakladatelství Kazda přineslo na český trh další knihu novináře a nadšeného cestovatele Stephana Ortha Couchsurfing v Číně.

 

...

Divadlo

Komorní opera Hudební fakulty JAMU uvede komediální operu Albert Herring

herring 200V tuzemsku nejuváděnější operu britského skladatele Benjamina Brittena nastudovali studenti Hudební fakulty JAMU. Komorní opera brněnské umělecké akademie nabídne novou inscenaci díla Albert Herring ve dvou premiérách 20. a 21. listopadu v 19 ...

Film

Podzimní schéma České televize klepe na dveře

ctv 200Zatímco letní měsíce slouží k provětrání archivu a na obrazovkách se objevuje jeden evergreenový seriál a film za druhým, bývá září startovní čarou pro nové televizní projekty. Česká televize se rozhodla v boji o diváky s konkurenčními te...