Za papoušky a dalšími opeřenci do pražské Botanické zahrady – už po sedmdesáté

Za papoušky a dalšími opeřenci do pražské Botanické zahrady – už po sedmdesáté

Tisk

ptactvo200Až do 6. září se koná v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK v Praze další ročník tradiční výstavy exotického ptactva, která je pořádána ve spolupráci s Klubem přátel exotického ptactva. U příležitosti 70 ročníku. výstavy exotického ptactva v areálu Botanické zahrady PřF UK se otevírá stálá expozice velkých papoušků v tropickém skleníku zahrady.

 

Nyní jsou mezi chovateli oblíbení například arové, amazoňané. Kdo si je chce pořídit, musí mít tolerantní sousedy. Ptáci jsou totiž dost slyšet.

Ptactvo4

Velice oblíbený a přitom nenáročný je například chov andulek.

Pokud bychom chtěli s chovem exotů začít, stačí zajít pro odborné rady za některým z chovatelů. Záleží na tom, jaké máme doma pro tento druh koníčka podmínky. Pokud si chceme pořídit opeřence do bytu, vhodná je například zebřička; na ochočení je ideální andulka.

Ptactvo1

Chov exotického ptactva je sice zajímavá a užitečná záliba, ale chceme-li se chovu skutečně věnovat, je třeba si uvědomit, že budeme potřebovat hodně času, trpělivosti i odříkání.

Papoušci – co o nich víme

Papoušci obývají tropické a subtropické oblasti Ameriky, Asie i Afriky.

Typickým znakem papoušků je jejich velký a silný zobák, připomínající svým tvarem zobák dravců. Let papoušků je rychlý a přímočarý; řada druhů patří k vytrvalým letcům a dokáží uletět i několik kilometrů. Převážná většina těchto ptáků je zbarvena velmi pestře. Velikost papoušků kolísá od 10 – 15 centimetrů (andulka vlnkovaná, agapornisové) až po 1 metr (arové).

Ptactvo3

Životním prostředím papoušků jsou jak husté tropické pralesy, souvislé lesní celky, křovinaté pásy buše a lesostepi, tak i parky a zahrady. Některým druhům nevadí ani přítomnost člověka a hnízdí i v blízkosti zemědělských farem nebo i v městských parcích.

Potravu papoušků tvoří semena a zelené části nejrůznějších druhů rostlin, květy, pupeny a plody stromů a keřů, ovoce a bobule.

Papoušci mají ze všech ptáků nejvíce vyvinutý mozek. Jsou nesmírně inteligentní a učenliví. Někteří jedinci jsou schopni naučit se nejen některé zvuky, ale pamatují si i celou řadu slov a jsou schopni spojovat je s určitými situacemi. Pro svoji přítulnost, učenlivost, poměrně snadné ochočení při individuálním chovu, pestré zbarvení a celou řadu dalších vlastností jsou papoušci nejčastěji chovanými ptáky na světě.

Ptactvo2

Výstava je otevřena denně od 9 do 18 hodin.

Ptactvo upoutavka

Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Klenoty na čtyřech kopytech v soukolí evropských dějin

zvire nadzvire westermanKoňské rodokmeny umí vyprávět neuvěřitelné příběhy. Těm, kdo v nich umějí číst, odhalují nejen záměry chovatelů, jejich touhu po zdokonalení konkrétního koňského plemene, příběhy koní samotných, ale i dobové souvislosti. Já ...

Divadlo

Divadlo Šumperk uvede premiéru legendárního příběhu Přelet nad kukaččím hnízdem

prelet200Přelet nad kukaččím hnízdem bude první premiérou nové sezóny v Divadle Šumperk. Proběhne v sobotu 10. září a v dramaturgii Michaela Sodomky, překladu Luďka Kárla a režii Jiřího Š. Hájka se představí oblíbení šumperští herci.

...

Film

Čas oponou trhnul, a nejen oponou, ale nic se neděje

tv pohadky200Sledování premiérových pohádek v televizi se věnuji o vánočním čase už nějakou dobu, ale málokdy jsem nadšený. Ne všechno zachrání krásné přírodní slovenské scenérie nebo tajemství a kouzlo starých hradů či zámků. Letos jsem se nedočkal ani...