Jak se mlelo dříve obilí se návštěvníci dozví ve vodním mlýně ve Slupi

Jak se mlelo dříve obilí se návštěvníci dozví ve vodním mlýně ve Slupi

Tisk

mlyn200Technické muzeum v Brně nabízí návštěvu unikátní technické památky – vodního mlýna ve Slupi. Zájemci mohou navštívit stálou expozici mlynářství a seznámit se s procesem mletí obilí.Mlýn se nachází nedaleko Znojma. Jedná se o renesanční stavbu se čtyřmi funkčními vodními koly a mlýnským náhonem.

 

 

Dějiny vodního mlýna jsou úzce spojeny s vývojem krhovicko-jaroslavického vodního náhonu, který po staletí spoluutvářel vodní poměry povodí Dyje na hranici Moravy a Rakouska Náhon v současné době dosahuje délky přes 30 kilometrů.

První zpráva o existenci mlýna, pochází z roku 1512. Mlýn zde však nejspíš stál již dříve, neboť krhovicko–jaroslavický náhon, jehož vody mlýn využívá, je zmiňován v listině z roku 1302. Stavitelem mlýna a jeho majitelem byl ženský cisterciácká klášter v Oslavanechv. Do současné pozdně renesanční podoby byl mlýn přestavěn nejspíše v poslední čtvrtině 16. či na samém počátku století následujícího.

Mlyn3

Slupský mlýn patří po stavební stránce k nejvýstavnějším pozdně renesančním technickým zařízením svého druhu. Jeho význam však netkví pouze v architektonickém ztvárnění, ale i v souboru instalovaných mlýnských zařízení a strojů dávajících objektu další rozměr.  Všechna  zařízení jsou předváděna v ukázkovém provozu. Mlýn Krhovicko–jaroslavický náhon jsou  významné technické památky.

Mlyn2

Zdroj a ilustrační foto: Technické muzeum Brno

Otevírací doba památky: duben–říjen: úterý–neděle, svátky 9.00–12.00,  13.00–17.00


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Moderní česká literatura? Střídavá péče pro Kukačku

stridava pece200V květnu 2016 vydala Mladá fronta novou knihu známému českému spisovateli Pavlu Bryczovi. Jde o knížku Střídavá péče pro Kukačku o soužití lidí, rozvodu a hlavně hledání pravdy. Podle popisky se jedná o škatulku detektivn...

Divadlo

Kdo miluje, nespí

bratr spanku perexMožná byl talentovanější než Mozart. Narodil se ale na špatném míste. Johanes Elias Alder (Jacob Erftemeijer) je obdařený fenomenálním hudebním sluchem. Naneštěstí pro něj ale žije v zapadlé alpské vesnici mezi...

Film

Životopisný film Priscilla ukazuje odvrácenou stranu luxusu i života s králem rock’n’rollu

priscilaPPriscilla Presley je (nejen) módní ikonou a její vztah s králem rock’n’rollu je mnohdy označován za jeden z největších romantických příběhů minulého století. „Jaké ale bylo soužití mladičké dívky s hvězdným Elvisem doopravdy?“ ptá se nejnovější počin oscarové držitelky...