Třešťské betlémy potěší nejen oči

Třešťské betlémy potěší nejen oči

Tisk

betlemy200Čas Vánoc je neodmyslitelně spojen s betlémy a jesličkami, které jsou v českých domácnostech stavěny již od konce 18. století. Jeden z největších souborů lidových betlémů nabízí město Třešť, v němž se nachází stálá expozice betlémů v tzv. Schumpeterově domě a především zde již 200 let přetrvává tradice stavění betlémů v rodinách. V současnosti je každoročně v období od 26.prosince do 2. února přístupno v domácnostech více jak patnáct betlémů. Aktuální plánek betlémské cesty je k dispozici v turistickém informačním centru nebo na jeho webových stránkách.

 

V Třešti  vzniklo betlémářství na začátku 19.století. V prvopočátcích zde byl zřejmý vliv třebíčských papírových betlémů a později ve druhé polovině 19. století vliv jihlavských dřevěných betlémů. První betlémáři v Třešti, ale i v Jihlavě a Třebíči se objevují mezi soukeníky.

 Ve 2. polovině 19. století se začínají objevovat betlémy dřevěné, které po roce 1860 postupně zatlačovaly betlémy papírové. První dřevěné figurky se dostaly do Třeště z jiných oblastí (tyrolského typu, z Králík a pod.) a byly také pořizovány od řezbářů v Jihlavě a okolních městečkách, nejvíce od Františka Klause ze Stonařova a od rodiny Boudných z Brtnice. Prvním pravděpodobným třešťským autorem – řezbářem byl truhlář Matěj Suchý (1820 – 1909). Obdobně jako mezi průkopníky papírových betlémů se řadili soukeníci, mezi první tvůrce dřevěných figurek se řadili truhláři.

 Truhláři, tesaři, ale nakonec i ševci a krejčí – prostě lidé s výtvarným nadáním a šikovnýma rukama se učili jeden od druhého, zpočátku se i napodobovali, ale osobitou řezbou a vlastními tvůrčími nápady se začali odlišovat, takže zkušený betlémář – znalec dnes snadno pozná autora figurek. Po prvním třešťském tvůrci Suchém se objevuje celá plejáda lidových řezbářů. Významnou byla řezbářská rodina Brázdů, František Janák a jejich další pokračovatelé, jako lidový všeuměl Josef Liška, Jan Brožek, František Vrátil a další. Zvláštní místo mezi třešťskými betlémy zaujímal pohyblivý betlém Adolfa Bumbálka, který nejen sám vyřezal celý betlém, ale zhotovil i pohyblivý mechanismus.

betlemy1

Základními komponenty třešťských betlémů je většinou středově umístěné zbořeniště (místo narození), město a volná krajina se stromy, drobnými stavbami selských usedlostí a salaší vytvořená podle fantazie betlémáře z pařezů a mechu. Pařezy budí dojem holých, rozeklaných romantických skal a mech zdání zelených lučin a pastvin pro pasoucí se stáda oveček. Třešťské betlémy jsou vytvářeny jako dioráma, kde se krajina pozvolna zvedá k horizontu až přejde nepozorovaně v malovanou krajinu zvanou “lončoft”. Mezi nejznámější autory malovaných krajin patří ze starší generace tvůrců Jiří Šiftař, František Růžička. Nyní některé betlémy mají až 500 figurek a mnohá díla dosahují délky až 7 metrů.

 Ve dvorním traktu domu J. A. Schumpetera je celoročně otevřená expozice Spolku přátel betlémů v Třešti. Ve třech místnostech si mohou návštěvníci prohlédnout několik betlémů s papírovými a dřevěnými figurkami. Ten největší měří více než 29 m2.

 Unikátem je betlém, který vzniká od roku 2002 na Dřevořezání. Dřevořezání je řezbářský festival, který se koná každý rok vždy 5.a 6. července na náměstí T. G. Masaryka. Stalo se již tradicí, že každý řezbář, který se aktivně tohoto řezbářského festivalu zúčastní, musí zde zanechat alespoň jednu figurku do tohoto společného betléma.V současné době betlém tvoří již přes 800 příspěvků. Mezi figurkami můžete například rozpoznat místního rodáka Ottu Šimánka v jeho nejslavnější roli pana Tau, Josefa Ladu, Bohuslava Reynka nebo Karla IV., T.G.Masaryka a Václava Havla.

 betlemy2

Od 3.prosince probíhá ve stálé expozici vánoční výstava. Pokud stálou expozici betlémů navštívíte, obklopí vás stovky figurek lidí a zvířat a  vy nebudete vědět, kam se podívat dříve a který detail obdivovat více, zda klapající mlýn nebo kocoura Mikeše. Třešťské betlémy potěší nejen oči, ale pohladí  i po duši svým vánočním kouzlem.

 

Stálá expozice betlémů

Místo: TIC Třešť, Schumpeterův dům, Rooseweltova 462

Otevřeno:  PO-PÁ 9:30 – 16:30,    1. 1. 2017 (13:00- 16:30 hod.) 

Zdroj foto: autorka článku

www.betlemy-trest.cz

www.trest.cz


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Kniha Stromy jsou nejen atlasem, ale i studnicí zajímavostí

stromy200Nakladatelství Kazda pokračuje s vydáváním atlasů a průvodců – po těch zaměřených na květiny nebo ptáků přichází titul Stromy: Rozpoznejte 100 druhů od Holgera Haaga.

 

...

Divadlo

Tři muži v nesnázích

altBranické divadlo uvedlo ve čtvrtek 3. května premiéru komedie Tři muži v nesnázích. Typická divadelní fraška, plná zvratů, humoru a neuvěřitelných náhod je „nudolapkou“ s výborným hereckým obsazením a perfektní prací ...

Film

Kronika – každý neumí být superhrdinou
ImageAsi neexistuje nikdo, kdo by neznal slavné, kladné hrdiny, jako je například Superman. Připadá nám jako samozřejmost, že své nadpřirozené schopnosti využívají jen k pomoci a ochraně lidí. Ale předsta...