V Královéhradeckém kraji se v době adventu koná několik výstav betlémů

V Královéhradeckém kraji se v době adventu koná několik výstav betlémů

Tisk

vystava betlemy200V době adventu se také v Královéhradeckém kraji koná několik výstav betlémů. Například v Muzeu betlémů v Třebechovicích pod Orebem je výstava, přibližující tvorbu lichtenštejnského řezbáře a restaurátora Klause Brandla. Na výstavě je k vidění 43 betlémů tohoto autora. Výstava bude přístupná do konce března.                                                                                                                              

 

V Třebechovicích pod Orebem, tradičním městě betlémů, je po několikaměsíční kompletní rekonstrukci k vidění tké známý Proboštův betlém. Náročná oprava betlému skončila v květnu. Dílo lidových řezbářů Josefa Probošta, Josefa Kapuciána a autora mechanické čsti Josefa Frimla je jediným betlémem v České republice, prohlášeným za národní kulturní památku. Nejcennější exponát muzea je vytvořen z více než 2 000 ručně vyřezávaných dílů. Výstava betlémů se uskuteční také v Rychnově nad Kněžnou. Přístupná je od 9. do 26. prosince.   Ve čtvrtek 8. prosince bude zahájena výstava Nesem vám noviny v Muzeu Podkrkonoší v Trutnově, která bude zaměřena především na historické skříňové betlémy ze sbírek muzea, pocházející z 19. a 20. století. Chybět nebudou ani oblíbené vystřihovací a rozkládací papírové betlémy, nebo reklamní betlémy na kávu, čaj, nebo cikorku. Výstavu doplní dobové reklamy na vánoční dárky a různá přání od konce 19. století do první poloviny 20. století. Výstava bude otevřena do 15. ledna 2017. Městské muzeum v Hostinném na Trutnovsku připravilo výstavu nazvanou Tichá noc. Přehlídku historických betlémů a vyřezávaných betlémových figurek lze navštívit do 28. února příštího roku.. O muzeu betlémů                                                                                                                        

 

betlemy vystava1

 

Třebechovické muzeum betlémů se specializuje na dokumentaci statických i mechanických betlémů. Nabízí odborné poradenství při restaurování mechanických betlémů.                                    

Muzeum existuje již od roku 1925. Je jediným zařízením svého druhu nejen v České republice, ale také v Evropě. V současné době spravuje muzeum městské sbírky a sbírkový fond betlémů. Nejvzácnějším předmětem sbírek je ručně psaný iluminovaný Literátský graduál z roku 1559. Sbírkový fond betlémů tvoří více než 400 betlémů, zhotovených z nejrůznějších materiálů, pocházejících z tradičních i netradičních betlémářských oblastí. Nejcennější je Proboštův mechanický betlém.

Tisková zpráva Třebechovického muzeu Betlémů, ilustrační foto Třebechovické muzeum Betlémů, www.betlem.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Recyklujte a vytvořte si originální dekorace

Recyklace perKaždý z vás má doma něco, co už se k ničemu nehodí, ale stále je vám líto to vyhodit, protože co kdyby náhodou… Možností je spousta, ale nápadů už tolik ne. Tohle vám možná pomůže.

 

Divadlo

Divadlo Metro uvádí brilantní komedii Miluji tě, tak se měj

miluji te200Jen dva herci na jevišti a barvitý příběh ožívá v nové inscenaci, kterou uvádí nedávno zrekonstruované pražské Divadlo Metro. Představení nese název Miluji tě, tak se měj a jeho protagonisté jsou známí a zkušení herci Ljuba Krbová a Adrian Jastrab...

Film

I ten nejmenší zvuk vás může zabít

Tiche misto perexLee (John Krasinski) a Evelyn (Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Zatím jsou všichni naživu. Jejich nejstarší dcera je neslyšící, a proto byla pro ně znalost znakové řeči absolutní nutností. A právě to jim možná zachránilo...