Na Den stavebních řemesel do Centra stavitelského dědictví Plasy

Na Den stavebních řemesel do Centra stavitelského dědictví Plasy

Tisk

plasy 200Centrum stavitelského dědictví Národního technického muzea se letos zapojí do programu tradiční plaské pouti Na Královnu a přivítá návštěvníky v nově otevřeném areálu na prvním Dni stavebních řemesel.

 

 

Návštěvníkům se otevřou prostory hospodářského dvora, které již sice hostily účastníky různých odborných kurzů a workshopů, ale laické veřejnosti zůstávaly dosud tak trochu tajemstvím. V provozu bude unikátní historická klempírna, která zaujme svou důmyslností a funkčností, kovárna s vnitřní i venkovní výhní a slévárna neželezných kovů. Mistři kováři, slévači a klempíři předvedou, že práce s kovem může být nejen fortel, ale i umění. Návštěvníci budou mít možnost pozorovat jedinečnou práci tesařů, kteří tradičními postupy budou připravovat části historického jeřábu.

Dále budou návštěvníci moci nahlédnout pod ruku mistru cihlářovi a provazníkovi; s jemnější prací je seznámí výrobce vitráží. Dvě vápenné pece přiblíží, jak probíhal výpal vápna, dojde i na pokládku střechy břidlicí.

plasy

Prohlédnout si bude možné také jedinečnou expozici stavebně historického průzkumu, která je součástí hospodářského dvora. Tato expozice je určena především těm, pro které jsou staré stavby výzvou k odhalování souvislostí, chtějí se v nich naučit číst, hledat zapomenuté významy.

Národní technické muzeum chce potěšit návštěvníky plaské poutě nejen historickým stavitelstvím, ale i dalšími poklady techniky; zajistilo přehlídku historických vozů Rolls-Royce. Jejich krásu a technickou dokonalost bude možné obdivovat před budovou bývalého pivovaru, ve které se nachází expozice stavitelství. Den stavebních řemesel se koná v Centru stavitelského dědictví Plasy 13. srpna od 10 do 18 hodin.

Foto: Národní technické muzeum,  www.ntm.cz 


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Knihy z Academie zkoumají podobu a dopad mýtů

AC perexVladimír Macura (1945-1999) byl vědec vskutku renesančního záběru, schopný jak bádat o obrozenecké literatuře a jejích kulturních i historických souvislostech, tak psát beletrii o témže období a jeho iluzích. Nyní

Divadlo

I rodiče chtějí do divadla. Studio ALTA zavádí parent-friendly přístup

alta200Pražské Studio ALTA přichází s výraznou novinkou ve svém programu. Na podzim zavádí parent-friendly přístup, který usnadní návštěvu rodičům malých dětí. Právě rodiče jsou z kulturního dění často nedobrovolně vyčleněni, ať už kvůli nevyhovujícím časům či nedo...

Film

Seriál Černobyl vzbuzuje emoce diváků

serial-cernobyl-cernobyl-clanokWSpolečnost HBO uvedla 5 dílnou minisérii s názvem Černobyl, která okamžitě zaujala vysokou sledovanost a zájem široké veřejnosti.

 

 ...