Flašinet žije! Centrum města bude patřit flašinetářům

Flašinet žije! Centrum města bude patřit flašinetářům

Tisk

flasinet 200Začátek srpna patří v Praze již tradičně flašinetům. Národní muzeum letos přichystalo III. ročník mezinárodního setkání flašinetářů Flašinet žije!, který se uskuteční v úterý 9. srpna 2016. Pouliční umělci z různých koutů Evropy oživí centrum Prahy třemi koncerty rozdílných žánrů.  Zvuky hracích strojků se rozezní v 10 hodin na Kampě u Karlova mostu, v 14 hodin v barokním kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí a v 19 hodin v Českém muzeu hudby. Vstup je na všechny koncerty volný.

Na jednodenním festivalu se setkají flašinetáři z Čech, Polska, Německa, Rakouska, Slovenska a Švýcarska. Na Kampě si  kolemjdoucí můžou vyslechnout improvizované hraní doprovázené živým zpěvem a vyzkoušet si, jaké to je hrát na tento mechanický nástroj. V kostele sv. Mikuláše zazní  tóny klasických skladeb. Festival ukončí v Českém muzeu hudbykoncert kolovrátků a výjimečného hudebního nástroje tzv. Pianoly.

Mechanické hudební nástroje představují unikátní spojení řemeslného umění a techniky. Od 19. století se rozšířily hřebíčkové nástroje a kolovrátky. Ve snaze o zvukové zpestření a obohacení napodobováním více nástrojů i celého orchestru vznikly různé typy orchestrionů. Nejpodstatnější součástí každého mechanického hudebního nástroje je hrací válec, ale samotný zvuk mohou vydávat třeba pružné zoubky ocelového hřebene, píšťaly, různým způsobem rozeznívané struny či perforovaný papír.

Flašinet pochází z východní Asie. Vznikl asi v 16. století. Do Evropy se rozšířil v první polovině 18. století. V 19. století se počaly flašinety používat při různých lidových slavnostech a nástroj  zlidověl. Flašinetáři obcházeli poutě a lidové zábavy, ale byli běžně k vidění v městech na ulicích.  Třetí ročník festivalu Flašinet žije! navazuje na úspěšný loňský ročník, ale také zahajuje sezónu dalších tradičních setkání flašinetářů – Liberecký flašinetář (10. – 12. srpna), Pekařovská pouť (13. srpna) a Mezinárodní setkání flašinetářů v Brně (15. – 16. srpna 2016).
Foto: autor,  www.nm.cz, www.muzeum3000.cz 


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Cestou necestou za posvátnými místy jihovýchodních Čech

altJih Čech si většina lidí spojuje s rybníky. Ty jsou nejprofláklejším magnetem na turisty, k jejich břehům míří kroky nejednoho výletníka, jejich fotografie nechybí na žádné z pohlednic. Není nutno pochybovat, rybníky dodávají jihočeské kr...

Divadlo

Teror. Dechberoucí soudní proces v divadle Reduta v Brně

brno perexFerdinand von Schirach (narozen v roce 1964) je berlínský advokát, spisovatel  a dramatik. Jeho romány „Pád Collini“ a „Tabu“ jsou prodávány v milionech, jsou to dnes už mezinárodní bestsellery, publikované ve více než 40 z...

Film

Smutný konec nezapomenutelné herečky Kláry Jernekové

klara 200Kdysi slavná herečka Klára Jerneková, dlouholetá členka činohry Národního divadla Praha, zažila hořký konec své kariéry, deprese z osamění a alkohol jen urychlily její předčasnou smrt. Tak jako tak vytvořila řadu rolí, které přežily ji samotnou a má...