Hrad Křivoklát obsadí tradiční řezbáři – už po jedenadvacáté

Hrad Křivoklát obsadí tradiční řezbáři – už po jedenadvacáté

Tisk

krivoklat 200Tradiční setkání několika desítek řezbářů s prodejní výstavou a ukázkami vyřezávání pro veřejnost se letos koná 6. srpna na nádvoří hradu Křivoklát. Každý rok mají umělecká díla jiný motiv – jednou to byly staré pověsti české, loni zase alchymistické téma s ústřední postavou Edwarda Keleyho, který působil na dvoře Rudolfa II. Hlavním tématem letošního ročníku je Václav IV., který na hradě hojně pobýval. Návštěvníci budou moci sledovat při práci 30 řezbářů a zhlédnout stálou výstavu řezbářských prací z předešlých ročníků.

Nostalgickým vláčkem na Svátek řemesel

Na nádvoří hradu proběhne interaktivní přehlídka mnoha tradičních řemesel. Návštěvníci hradu se tak mohou setkat s hrnčířkou, tkadlenou, švadlenou, výrobcem slaměných ošatek, drátenicí, pekařkou, ale také se skláři, výrobci dřevěných hraček, ale i dokonce s tesařem, kovářem a podkovářem. V sobotu 6.8. bude vypraven do Křivoklátu zvláštní vlak z Prahy-Bráníka. V rámci Křivořezání je připraven i bohatý doprovodný program.

krivoklat1

Hrad a jeho historie

Křivoklát je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých knížat a králů, jehož počátky sahají do 12. století. Za panování Přemysla Otakara II. vznikl rozsáhlý, velkolepý královský hrad, jenž byl výrazně přestavěn Václavem IV. a později velkoryse dobudován Vladislavem Jagellonským.
Hrad byl několikrát těžce poškozen požárem. Stal se i obávaným vězením. Nádherná hradní kaple, královský a rytířský sál s expozicí gotického malířského a sochařského umění, knihovna obsahující na 52 tisíc svazků, bohaté fürstenberské muzeum a obrazárna, proslulé vězení a mučírny s mučícími nástroji, monumentální velká věž s loveckými sbírkami a výhledem do okolí, věž Huderka s černou kuchyní a vyhlídkovým ochozem, hejtmanství s příležitostnými výstavami, to vše návštěvníky hradu Křivoklát, který je národní kulturní památkou.

krivoklat2
Foto: www.krivoklat.cz.


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

James Fallon = psychopat, který měl štěstí

psychopat 200V nakladatelství Portál vyšla velmi zajímavá kniha nazvaná Psychopat v mém mozku s podtitulem Neurovědcova cesta k odhalení jeho temného já. Jejím autorem James Fallon.

 

...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Kabaret Winton. Dramatický příběh zachráněných dětí se tak dočká divadelního zpracování

winton 200Silný příběh dvou sester inspirovaný skutečnými osudy a dramatickými historickými událostmi slibuje divákům Švandova divadla inscenace Kabaret Winton. Na scénáři se podílela spisovatelka Kateřina Tučková a jeho spoluautorem je i Martin Františák, uměle...

Film

Film JFK o pozadí atentátu na prezidenta Kennedyho konečně vyšel v režisérské verzi

jfk perexNa přelomu osmdesátých a devadesátých let byl americký režisér Oliver Stone (Četa, Narozen 4. července, Vítězové a poražení) na absolutním vrcholu, každý jeho film byl událostí a navíc dokázal vyvolat bouřlivé emoce, protože se vždy věnoval kontrover...