Do Jablonce nad Nisou za Křehkou krásou

Do Jablonce nad Nisou za Křehkou krásou

Tisk

jablonec 200Pátý ročník výstavy skla a bižuterie Křehká krása 2016 se koná ve dnech 11. - 14. srpna 2016. V areálu jabloneckého Eurocentra bude vystavovat 45 výrobců skla a bižuterie, kteří  představí svoje poslední kolekce.

 

 

Připraven je i bohatý doprovodný program; předvádění vybraných technik zpracování skla a bižuterie. Pro návštěvníky připravilo bohatý program i Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Vedle stálých expozic Nekonečný příběh bižuterie a Čarovná zahrada – české sklo sedmi století lze navštívit aktuální výstavy Femme Fatale a Jedním dechem, nebo se zapojit do soutěže Najděte sklo z doby Karla IV. Ve vestibulu muzea bude připravena tvůrčí dílna.
Křehká krása je již nedílnou součástí prázdninového kulturního a turistického programu Jablonce nad Nisou. Cílem je podpořit tradiční bižuterní a sklářský průmysl a představit ho v plné kráse.   Partnery výstavy jsou Ministerstvo kultury ČR, Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism, Liberecký kraj, Statutární město Jablonec nad Nisou, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Preciosa a.s., Jablonecké kulturní a informační centrum, Eurocentrum, Powiat Jelenogorski, Texo Plus s.r.o. a BusLine a.s.

jablonec

Jablonecké Muzeum skla a bižuterie prošlo několika etapami vývoje. První podněty k jeho založení spadají do poslední třetiny 19. století. Vznik muzea jako takového spadá do roku 1904, kdy byla otevřena první stálá výstava. V roce 1911 pak muzeum získalo vlastní budovu. Instituce přečkala všechny politické změny následujících let: první světovou válku, vznik Československé republiky i druhou světovou válku.
Pod novým názvem Muzeum pro umělecký průmysl se v roce 1949 přestěhovala do bývalého exportního domu Zimmer & Schmidt, kde sídlí dosud. V letech 1953-1961 bylo muzeum přičleněno jako pobočka k Národnímu technickému muzeu v Praze. V roce 1961 přešlo pod správu Okresního národního výboru v Jablonci nad Nisou a specializovalo se na výzkum dějin skla a bižuterie, což se projevilo i v novém názvu – Muzeum skla a bižuterie.
V roce 2001 započala příprava celkové rekonstrukce. Po zrušení Okresního úřadu v Jablonci nad Nisou se zřizovatelem Muzea skla a bižuterie stalo od 1. ledna 2003 Ministerstvo kultury České republiky.  
Foto: autor, www.msb-jablonec.cz 


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Co napsala Písařka ze Sieny?

pisarka sienaAch, to zase bylo čtení s velkým Č. Zřejmě mám poslední dobou štěstí na výběr knih, protože Písařka ze Sieny je dalším příběhem, který mne dostal až do kolen. Tahle kniha je skvostným příkladem toho, kdy si člověk uvědomí, proč vlastně vůbec čte. Správným dávkováním je ...

Divadlo

Městská strašidla: Cyklus tří minioper pro dětského diváka

mestska strasidla 200Městská strašidla jsou cyklem tří minioper v režii Lukáše Kopeckého, který je určený převážně dětským divákům. V humoristicky laděných libretech Martina Kyšperského se setkáváme se strašidly, která žijí v dopravních prostředc...

Film

Dny Severu ukončilo finské drama

zaslouzim textSkandinávský dům již po šesté pořádal festival Dny Severu, který přibližuje kulturu skandinávských zemí pomocí filmových projekcí, besed a přednášek nebo setkání se spisovateli. Letošním ústředním tématem byly „hlasy menšin“ a ty zazněly ...